Sla kweken pot, grondsoort en voeding

Dit artikel sla kweken pot gaat over de grondsoort, omvang, voeding en onderhoud van sla kweken in een pot. Sla kweken pot is een artikel over hoe je heerlijke kroppen sla kunt kweken in een plastic pot in een kleine tuin of op je balkon. Ik heb er inmiddels aardig wat ervaring in en het lukt dan ook heel goed. Belangrijk is de maat van je pot, voldoende voeding en veel water, heel veel water.

Sla kweken pot

De grootte van de pot
Mijn potten zijn 19cm breed en 17 cm hoog, niet zo erg groot dus. Ik heb ook nog potten van 21×19 cm, een beetje groter maar niet veel. Neem de potten niet te groot, water is belangrijker dan grond. De industrie kweekt sla op glaswol met water.

Grondsoort:
Ik gebruik voor de helft gezeefde oude potgrond. Ik meng dat met dezelfde hoeveelheid compost en gooi er (per pot) een klein handje gedroogde koemest doorheen. Ik meng van tevoren een grote hoeveelheid waar ik dan mijn potten mee vul. Ik doe 4 kroppen per keer om niet opeens met heel veel sla te zitten. Soms doe ik er ook nog een handje moestuin meststof doorheen.

Water geven:
En dan water geven, veel water geven. Als het niet veel regent elke dag water geven. Geef je niet voldoende water dan duurt het erg lang voor ze groot zijn en je sla word taai, droog en bitter.

Sla kweken Pot: Wat kan er mis gaan?

Te weinig water, dan gaat het zeker mis.
Sjouwen met die gieter dus, of een slangetje kopen en sproeien. Gebruik een goeie sproeikop en sproei gericht zodat je weinig water verliest.

Slakken
En natuurlijk controleren op slakken, vooral ’s avond en na of tijdens regen. Met de hand er uit halen en scherpe fijne houstnippertjes op de grond en in de schaal onder je pot strooien om ze uit je potten te houden. Ook gebruik ik koperstrip. Dure grap maar voor het geld hoef je het niet te doen, de kroppen van de markt zijn altijd goedkoper.

Plantjes gaan kapot
Als je ze net geplant hebt zijn de plantjes fragiel. Ik heb tijdens de zomer eens een keer noodweer gehad net toen ik mijn plantjes had geplant. Dat heeft flinke schade opgeleverd. De blaadjes lagen in stukken op de grond. Tot ze echt goed aan het groeien zijn dus een beetje voorzichtig met je plantjes en ze beschermen tegen zomers noodweer of hagel.

Hieronder nog wat foto’s die het proces illustreren. Je ziet dat de pot niet zo groot is, de krop hangt er aan alle kanten overheen. Overigens heb ik ondanks alle maatregelen alleen al uit die pot 4 dikke slakken gehaald.

De sla-planten met de aardbeien erboven. Dan nieuwe aanplant ijsbergsla

Een forse krop sla, fris gewassen en de oude en nieuwe oogst sla.
Nog meer artikelen over sla en andere groente in potten

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *