Sla kweken in pot of bak is één van meest geslaagde projecten in het kader van de eetbare tuin. In dit artikel over sla kweken in pot of bak info over de grondsoort, bemesting, standplaats, de hoeveelheid plantjes in een pot en de afmetingen van de pot. Sla kweken in pot of bak is leuk om te doen met veel kans op succes.
Kenmerken van Kropsla
Grondsoort: vruchtbaar, los, zandig
Bodem: vochtig, doorlaatbaar
aantal planten per pot: Kleine pot 1, grote pot 3 of 4 (of combineer met bijvoorbeeld 2 andijvie of radijs)Standplaats: in voor en najaar zonnig, in de zomer schaduw of halfschaduw. Nooit in de volle hete zon.
Sla kweken in pot of bak
Zie ook extra artikel over sla kweken in potten
Grondsoort:
Om sla te kweken in pot of bak moet de grond vruchtbaar zijn. Maar zeker ook los en vochtig. Ik neem dus 5 delen moestuin grond, 2 delen compost, 2 delen brekerzand en 1 deel vermiculiet of perliet. Daar meng je een lekker los en luchtig bodempje van. Bij grote potten of bakken meng ik er ook nog wel eens oude gezeefde grond doorheen voor wat meer volume. Neem dan gerust ook wat extra compost.
Ook meng ik vaak supergrof zand of heel fijn grind of split door de grond. Grind en split zeef ik er later weer uit om ze weer te gebruiken. Haal het grond of split er ruwweg uit, laat het overgebleven mengsel opdrogen, gooi het in een emmer, water er op en je schept de oude grond er zo van af. Het grind of split hou je over.
Update: na 2 jaar kweken is de procedure een beetje anders, vooral als ik sla kweek in losse potten: ik neem gebruikte aarde (oude potgrond, geen tuinaarde) die ik zeef. Vervolgens meng ik daar bijna dezelfde hoeveelheid compost doorheen en een paar handen gedroogde koemest. Verder nog wat korrels moestuinmest en klaar ben je. Ik heb zelf de indruk dat het vooral de gedroogde koemest is die zorgt voor grote slaplanten die binnen paar weken uit je pot groeien. Potten zijn van een doorsnede van minimaal 17 cm en even zo hoog.
Onderhoud:
Water geven is bijzonder belangrijk. Hou de grond vochtig maar nooit nat. Zorg voor goed drainage en doorlaatbaardheid van de grond (en de pot) en geef regelmatig water. Als het later in het jaar is en warmer word kan de sla zomaar gaan bloeien (doorschieten heet dat) en dan heb je er niks meer aan. Ook kunnen de bladeren taai worden en leerachtig.
Controleer veelvuldig op slakken en plant eventueel koperstrip om je potten (of het tafeltje waar ze op staan) of strooi korrels van EscarGo van Ecostyle.
Update: Veel water geven is essentieel. De grond mag nooit droog zijn, minimaal vochtig.
Bemesting:
Wil je sla kweken in pot of bak dan moet je een voedingsrijke bodem hebben en mest geven. Ik neem moestuingrond met wat compost en een handje koemestkorrels of stiksstofhoudende tuinmestkorrels door de grond. Pas om met bijvoorbeeld beendermeel en andere speciale toevoegingen omdat je al snel te veel nitraat in je sla krijgt en dat kan in te grote hoeveelheden slecht zijn voor je.
Bijmesten is niet nodig aangezien sla erg snel groeit en vooral water nodig heeft. Bemesting en voeding zijn bij sla dus meer onderdeel van de voorbereiding dan van de feitelijke kweek.
Zaaien:
Je kunt sla al snel in een kasje optrekken en er zijn tegenwoordig ook varieteiten die goed tegen de kou kunnen. Ik begin echter pas half april met zaaien in mijn kleine zaaikast of in een zaaibak met deksel en zet ze buiten zodra de vorste echt helemaal uit de lucht is. Begin niet te vroeg want je plantjes doen er langer over en ze worden taai. Als je geen grote moestuin hebt of een goeie kas neem dan geen risico en ga pas begin mei aan het werk met zaaien en plant de boel pas na half mei in de grond. Zeker sinds we in Nederland een steeds kouder voorjaar hebben want dit soort spul heeft gewoon wat warmte nodig. Niet perse zon maar wel warmte.
Belangrijke tip:
Sla groeit relatief snel, voorals als je kleine plantjes koopt zoals ik vaak doe. Ik koop 4 plantjes voor 1.25 en dan heb ik echt mooie plantjes. Je zet ze dan meteen neer en ze gaan ook meteen groeien. Maar ook als je zaait moet je niet alles in één keer zaaien of planten. Ik zet per keer 4 planten neer zodat ik steeds om de 2 weken kan oogsten. Neem dus elke 2 of 3 weken een grote pot met 4 kroppen (van welke sla dan ook) en je hebt de hele zomer lekkere knapperige sla.