Artikel over de Skimmia met info over grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, bemesting, planten en snoeien van de Skimmia, de begenadigde voorjaarsbloeier. Vaste plant / Heester Groenblijvend in de winter. De hele winter zitten de knoppen er in (vanaf oktober) Erg decoratief het gehele jaar door.
Doet het ook erg goed in potten. Vaste plant met prachtig groen waar je zelfs een mooie heg mee kunt cultiveren. Voor de bloemen heb je de mannelijke planten nodig die nog eens lekker ruiken ook. Alleen vrouwelijke planten dragen bessen. Het maakt niet uit welke soort je bij elkaar worden zet als er maar van elk geslacht een exemplaar aanwezig is.
Kenmerken van de Skimmia:
Grondsoort: Lichtzuur, humusrijk
Bodem: Goed Waterdoorlatend, vochtig
Standplaats: Schaduw, halfschaduw, zonnig lukt ook nog
Standplaats: niet op het zuiden of de volle zon
Vocht: vochtig tot vochthoudend, nooit droog.
Kleur: Wit, roze, wit-roze en creme
Bloeiperiode: April, mei, juni
Hoogte: 80 cm tot 1 meter 20cm
Winterhard: Ja (wel per soort verschillend)
Planten
Plant de struik in de tuin op goed afwaterende, niet kalkhoudende, licht zure grond in de schaduw of halfschaduw. Om de grond een lichtzuur karakter te geven kunt u iets turfmolm rondom de plant strooien. Het planten van de Skimmia is eenvoudig. Zorg voor wat extra voedsel in de vorm van compost, wat kalk, wat grof zand en een paar handjes turfmolm. Meng dit goed door elkaar, plaats de Skimmia in het gat zodanig dat de kluit geheel en al word bedekt. Druk de plant goed aan (mag met de voet) en geef flink water. Overigens drenk ik de meeste planten en zeker de struiken voor ik ze plant in ruim water. Ook gooi ik in een plantgat altijd extra water voordat ik de plant er in zet.

Standplaats:
Het is van oorsprong een plant die in een bosrijke omgeving groeit. Vandaar de halfschaduw, humusrijke lichtzure grond en de noodzaak voor een vochtige bodem.
Hij doet het niet goed in de volle zon en zal dan lelijk blad krijgen. Het is een rododendron achtige plant dus hou je aan de voorschriften voor die groep struiken.
Onderhoud:
De struik heeft normaal een compacte groei, maar kan uitlopen waarbij hij een lelijke open plek in het midden krijgt. De plant kan na de bloei wat teruggesnoeid worden om een mooie compacte struikvorm te houden. Niet alle soorten zijn volledig winterhard en verdienen enige bescherming in de winter. Zet hem tegen een muur of in de luwte. Gaat het echt heel hard winteren dek hem dan tijdelijk toe met stro of bescherming in de vorm van daarvoor gespecialiseerde hoezen etc. Mijn Japonica Rubella heeft tot op heden alle winters met gemakt overleefd. Hij stond echter altijd tegen een huismuur
Vermeerderen:
Vermeerderen kan zowel door stekken als zaaien. Zoals al eerder op deze site gesteld laat ik het stekken aan de kenners over. Ik ben een koper, geen stekker.
bemesting:
Mest geef ik altijd na de bloei. De Skimmia maakt bloemen in het najaar en gaat al vroeg in het voorjaar bloeien. De bloemen zitten er de gehele winter al in. Je kunt ze als een soort van druiventrosjes bovenin de plant zien zitten. Ik strooi gewoon wat compost op de grond onder de Skimmia zodra ze heeft gebloeid. De plant gaat dan weer verder groeien. Eventueel kun je ook nog gewone standaard tuinmestkorrels gebruiken, uiteraard bij voorkeur organisch. In het voorjaar kun je eventueel wat extra koemest geven of een algemene, kalkarme basisbemesting. Ook nog jaarlijks wat turfmolm om het lichtzure milieu te onderhouden.
Zaaien:
Zaaien van de bessen kan ook. Dit moet je in het voorjaar onder glas doen. Was eerst het oude vruchtvlees van de bessen af voordat je de zaden plant. Om bessen te krijgen is het echter wel noodzakelijk mannelijke en vrouwelijke planten in de tuin te hebben.
Snoeien:Skimmia is een goede groeier maar er kan een kale plek in het midden van de plant komen. Dan moet je hem niet helemaal terug snoeien maar de lelijke takken er uit snoeien. Op die oude takken gaat hij wel weer uitlopen. Enige vormsnoei kan wel.
Snoeien:
De struik heeft normaal een compacte groei, maar kan uitlopen waarbij hij een lelijke open plek in het midden krijgt. De plant kan na de bloei wat teruggesnoeid worden om een mooie compacte struikvorm te houden.
Wordt een skimmia te groot, dan kan de struik gesnoeid worden maar doe dit dan heel voorzichtig. De beste tijd om een skimmia te snoeien is het voorjaar en wel in April na de bloei. Skimmia is een compacte plant en scheuten die er opeens uitschieten kun je, tot diep in de plant, weghalen. Skimmia’s verdragen een flinke snoeibeurt maar hou er rekening mee dat hij dan enige tijd nodig heeft om te herstellen. Ik adviseer dan een nieuwe struik te kopen, kun je eventueel ook weer eens een andere variant proberen.
Planten in pot en bak
Ik heb een skimmia van mijn moeder gekregen en in de pot laten staan. Hij blijft vrijwel gelijk in grootte en bloeit als geen ander. Wel haal ik hem elke 2 jaar na de bloei uit de pot, schud alle grond er af en geef hem lekkere nieuwe grond. Zorg voor voldoende drainage. Doe dit verpotten direct na de bloei en zorg voor voldoende extra voeding en vooral in het begin water.
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Sapindales
Familie:Rutaceae (Wijnruitfamilie)
geslacht: Skimmia
Getoonde soort: Skimmia Japonica Rubella (mannelijke plant)
Geef een reactie