Selderij of Bladselderij, Apium graveolens

In dit artikel over het keukenkruid Selderij of Bladselderij informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, vocht en bemesting. Selderij (Apium graveolens) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae).

De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en zeer sterk afgenomen in het wild. Daar komt selderij voor langs de kust op natte, enigszins zilte tot brakke grond en soms langs sloten.

Kenmerken van de bladselderij:
Grondsoort: voedselrijk, humusrijk, leem, klei
Bodem: waterdoorlatend, neutraal tot alkalisch
Vocht: Vochtig, nooit droog, vochtig houden bij droogte
Standplaats: halfschaduw tot zonnig.
Hoogte: tot 60cm
Seizoen: lente, zomer, herfst

selderij
Bladselderij

Bladselderij of Snijselderij (Apium graveolens) is een uitermate smakelijk kruid dat in de Nederlandse keukens vooral word gebruikt voor in de soep. Ik kan u alvast aanraden dit kruid ook in vlees en salades te gebruiken en andere recepten te zoeken waarin het gebruikt word. In de Nederlandse keuken wordt mijns inziens niet genoeg van Selderij gebruik gemaakt.

Grondsoort:
Selderij heeft het liefst rijke en vochtige grond. Droogte wordt slecht verdragen door dit heerlijke kruid. Op zandgrond is het noodzakelijk flink wat humus door de grond te mengen. Voor de teelt van selderij wordt vochthoudende grond aangeraden. Verder organische compost of mest toevoegen. Geef tijdens warme periodes de selderie geregeld water als de grond goed gedraineerd is.

Bemesting:
Selderij wil wel de nodige organische bemesting maar nooit te veel. Doe dit met compost die je voor de winter of in het vroege voorjaar inwerkt.

Zaaien:
Snijselderij of bladselderij wordt gewoonlijk ter plaatse gezaaid vanaf april tot juli. Niet te dicht op elkaar in normale potgrond of liever nog, tuingrond verrijkt met een klein beetje compost. Niet bijmesten. Je kunt het ook voorzaaien in de kas of kweekbak, beschermd tegen de vorst. Dit kan vanaf April. Daarna uitplanten op 10 cm afstand in grond waar vooraf organische compost doorheen is gewerkt.

Taxonomische indeling:

Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Apiales
Familie: Apiaceae (Schermbloemenfamilie)
Geslacht: Apium (Moerasscherm)

Soort: apium-graveolens of bladselderij

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *