Sedum Spectabile of Hemelsleutel

In dit artikel over Sedum spectabile of Hemelsleutel informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, voeding en bemesting van dit prachtige plantje. De meest bekende Sedum is de kleine variant die we “Muur” noemen en die je tussen de stenen, op vluchtheuvels en op daken met grind ziet groeien. Dit is een pure rotsplant. Verder hebben we de Sedum, een vetplant, ook vaak op de huiskamertafel staan. Maar de Sedum die we voor de vlinders en insecten planten is vooral de Sedum Spectabile, een makkelijke en uitbundig bloeiende tuinplant.

Sedum Spectabile 

In dit artikel besteed ik nadrukkelijk aandacht aan  de Sedum Spectabile als bloeiende borderplant voor mensen die graag op een  bijenvriendelijke, vlindervriendelijke en instectenvriendelijke manier tuinieren.

sedum spectabile
sedum spectabile rood
sedum spectabile muur

Kenmerken:

Grondsoort: Zandige humusrijke grond, waterdoorlatend
Bodem: Doorlaatbaar, los, vochtig maar nooit nat
Standplaats: zonnig, hooguit halfschaduw, border
Voeding en bemesting:  
Bloeiperiode: Augustus / September
Kleur: Roze
Hoogte: 40 tot 60 cm
Vocht en water: Nooit nat, licht vochtig

De oorsprong: Sedum telephium
De echte hemelsleutel is inheems in de gematigde streken van Europa en is een van de oudste tuinplanten. Waarschijnlijk komt dit doordat onze voorouders de plant als wondhelend en bloedstelpend middel gebruikten, zo’n eerste hulp bij ongelukken wil je natuurlijk altijd bij de hand hebben.

Sedum ”herbstfreude” bloeit van juli tot augustus met lichtroze bloemen die snel donker tot rozerode kleuren. Dit vetkruid houdt van een de volle zon en een neutrale tot kalkrijke, goed gedraineerde grondsoort. Deze sedum is winterhard, kan tegen een beetje droogte en lokt vlinders en bijen.

Sedum spectabile ”brilliant”  bloeit van augustus tot oktober met helderroze, stervormige bloemen in platte bloemtrossen. Hij houdt de volle zon en een neutrale tot kalkrijke en goed doorlaatbare bodem.

Grondsoort en bodem:
De hier beschreven soorten houden van een neutrale of kalkrijke , goed gedraineerde en doorlaatbare grond met bestanddelen van  zand, leem en krijt. Ze houden van een gemiddeld vruchtbare bodem. Tijdens de bloei en gedurende het seizoen hoef je geen extra voeding of mest te geven. Helemaal aan het begin van het jaar, als je de tuin na de winter klaar maakt kun je een beetje compost strooien als je het idee hebt dat de grond dat nodig heeft.

Onderhoud:
Sedum spectabilelaten we na de bloei gewoon staan. Ook knip je die plant en de bloemen niet af aan  het einde van het seizoen. De stengels met bladeren en bloemen laat je in de winter gewoon staan. Mooi met een beetje sneeuw er op.
Als in het voorjaar de nieuwe scheuten aan de kluit worden gevormd haal je de oude takken en bloemen er af.

Sedums kunnen omvallen of uiteen zakken. Dan krijg je een beetje een kale plek in het midden. Je kunt de boel bij elkaar binden en ondersteunen als de plant bloeit. Verder is het aan te raden de kluiten af en toe uit te nemen en te scheuren. Je vernieuwd en verjongt de plant op  die manier.

Standplaats:
Let op dat je roodbladige Sedums niet op een plek in de volle zon en in droge zandgrond zet, hier krijgen ze gemakkelijk lelijke plekken. Doorgaans  houden Sedums van de volle zon. De gecultiveerde hier beschreven soorten willen gewone tuingrond, een beetje zandig en licht vochtig.

Vermeerderen:
Sedum is makkelijk te vermeerderen. Je kunt de takjes makkelijk Vermenigvuldigen door delen of door stekken op water.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “Sedum Spectabile of Hemelsleutel”

 1. Romina avatar

  Beste
  Kunnen deze overleven in potten?!

  1. NetPerk avatar

   Hoi Romina,
   Sorry voor de late reactie.
   Deze sedum kan overleven in potten maar dan moet je wel zorgen voor de juiste grondsoort.
   Maar ik kan verder geen enkele reden vinden waarom niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *