Scilla, wilde hyacint of boshyacint

De Scilla werd al door Linnaeus beschreven. Die gaf hem de soortaanduiding non-scripta omdat men bij deze plant, in tegenstelling tot de hyacinten, geen witte tekens in de bloemdekbaden kon onderscheiden. Linnaeus deelde hem in bij de hyacinten (Hyacinthus). Later werd de plant bij het geslacht Scilla ingedeeld. Nu word de plant ingedeeld bij het geslacht Hyacinthoides.

Standplaats: bij voorkeur op schaduwrijke plaatsen in de tuin of onder struiken
Vocht: Matig vochtige tot licht droge grond, dus niet droog en vooral niet nat maar er ergens tussen in (denk aan bosgrond).
Bodem: Humeus en licht voedselrijk, zwak zure tot neutrale grond
Zon: Licht beschaduwde, zelden zonnige plaatsen. In de tuin schaduw en halfschaduwplant.
Winterhard: Ja
Groenblijvend: Nee

Scilla of boshyacint (bleu bells)

Engels / Bluebells
Frans / Jacinthe des bois
Duits / Hasenglöckchen

De boshyacint is een prachtige vaste plant. Hij komt oorspronkelijk uit zuidelijk Europa en noordelijk Afrika. Het mooie lange blad kan vaak nog langer worden dan de steel van de plant. De favoriete standplaats is in loofbossen.

De plant vermeerdert zich door zaadvorming en vegetatief door bijbolletjes. Op zijn hoogtepunt, dat is in de bloeiperiode van maart tot eind mei, is de steel ongeveer 20 cm lang. Iedere bol kan meerdere stelen voortbrengen en aan iedere steel komen wel 20 of 25 bloemen van 2 tot 3 cm groot. Deze bloemen hangen als kleine kerkklokjes naar beneden.

De Scilla is zeer geschikt voor potten op een balkon of terras, of een plaatsje vooraan in de border of in een mooie rotstuin. U kunt deze hyacint planten van augustus tot eind december. Denk er wel aan dat ze ieder jaar terugkomen en dat u ze dus op een plaats zet die echt de moeite waard is.

De wilde hyacint is om twee redenen een bedreigde soort:

De ontbossing: De hyacint groeit alleen in oude bossen en wegens haar grote zaden zaait ze zich slechts in haar onmiddellijke omgeving.
De tuinen: Door het planten in de tuinen van de Spaanse hyacint (Hyacinthoides hispanica) ontstaat er in toenemende mate hybridisatie.

scilla
De Boshyacint maakt zijn naam waar

Taxonomische indeling:
Plantae (Planten)
Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Bedektzadigen
Eenzaadlobbigen
Asparagales
Asparagaceae (Aspergefamilie)
Scilloideae (apg3)
Geslacht: Hyacinthoides

Soort: Hyacinthoides non-scripta, synoniem: Scilla non-scripta


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *