Schoonvrucht of Callicarpa bodinieri

De Schoonvrucht of Callicarpa bodinieri geeft in de winter prachtige paarse bessen. In dit artikel over Schoonvrucht of Callicarpa bodinieri informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, plantvoorschriften, kleur en snoeitips voor deze prachtige struik.

Schoonvrucht of Callicarpa bodinieri vormt samen met bijvoorbeeld de Vuurdoorn, Heide en de Kerstroos een kleurelement in de winterse tuin. De helder paarse kleur en de prachtige glimmende trossen bessen zijn een feest voor het oog en ik stop altijd even bij mijn winterse rondje door de tuin om te genieten van deze bijzondere struik.

Kenmerken:

Bodem: Goed waterdoorlatend, matig voedselrijk
Zuurgraad: PH neutraal tot lichtzuur
Grondsoort: Goede tuingrond, zandig
Standplaats: Zon of Halfschaduw
Vocht: Vochthouden, vochtig, niet nat
Hoogte: 150cm tot 250cm
Zon en licht: Zon, zonnig, halfschaduw
Kleur: Paars
Bloeiperiode: Juni tot augustus
Planten: Mooie solitaire struik, kan ook heel goed in groepen
Winterhardheid: winterhard tot minstens -15 graden
Winterhardheid: Bodem niet nat niet in de winter
Winterhardheid: Toppen kunnen bevriezen, afknippen

De Callicarpa behoort tot de familie van de verbenaceae. In het Nederlands wordt deze plant veelal schoonvrucht genoemd omwille van de prachtige kleur van de bessen. De Callicarpa is een inheemse plant in Europa die haar oorsprong in Nederland vindt.

Schoonvrucht of callicarpa bodinieri
Callicarpa bodiniere of schoonvrucht naar de prachtige paarse bessen.

Grondsoort

In principe kan deze struik het op elke goede tuingrond doen maar uiteraard is er een favoriete formule. Dan hebben we het over matig voedselrijke, vochthoudende zandige grond. Dus niet in de vette klei maar ook niet in puur zand.

Zoals zo vaak betekend dat in de Nederlandse tuin wat zand door de bodem. Zorgen voor voldoende humusrijke toevoegingen en wat turf voor maar nooit te voedselrijk.
Heb je zandgrond verrijk deze dan met delen compost en wat turfrijk materiaal. Let ook hier weer op voor een teveel aan voedsel. Ik gebruik dan vaak oude potgrond als humusrijk materiaal.

schoonvrucht of callicarpa bodinieri
Schoonvrucht of callicarpa bodiniere

Bodem en Planten

Ik maakte een groot plantgat en mengde zand met compost en oude tuingrond, turf en grit tot een luchtig, doorlaatbaar niet al te voedingsrijk mengsel. En dat op een ondergrond van opgespoten zand, dus verder prima doorlaatbaar (flevoland). In het najaar gooi ik een klein beetje (met de nadruk op klein, handje dus) compost rond de plant en altijd een beetje turf.

Standplaats

De Schoonvrucht houd van een zonnige plek, hooguit halfschaduw en lekker warm. Zorg voor wat ruimte want hij kan doorgaans zo hoog worden als breed. Dus 2 bij 2 meter max. Maar hij kan prima in vorm gesnoeid worden dus geneer je niet en knop hier en daar de takken een beetje bij. Dan word hij meteen voller van.

Bloei en bessen

Callicarpa bodinieri of Schoonvrucht bloeit onopvallend in de periode juni-jul met kleine, schermvormige lila-kleurige bloemen, Voor de bloei hoef je het niet te doen maar de bijen zijn er gek op.

Aangezien de vogels niet echt verzot zijn op de besjes die zich direct na de bloei gaan vormen blijven ze vrij lang aan de struik hangen en zie je de takjes wel eens verschijnen in kerststukjes.

Voor een goede vruchtzetting is er kruisbestuiving nodig en wordt het aangeraden om minstens twee planten in de tuin te zetten tenzij je de Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ aanplant daar deze zelfbestuivend is.

Dit geld overigens voor meer struiken van deze soort. Informeer hiernaar als je hem koop want anders heb je een plant die onopvallend bloeit en geen bessen zet.

Echter, ook van de soorten die zelfbestuivend zijn moet gezegd worden dat ze meer vruchten zetten als je er twee of meer in je tuin zet. En dat is geen straf dus doe dat maar.

Onderhoud en snoei

De Schoonvrucht heeft maar weinig onderhoud nodig. Zorgen dat hij niet uitdroogt, verdrinkt of helemaal zonder voedsel komt te staan. Geef vooral ook niet teveel voedsel want dat zorgt voor minder of geen bloei maar vooral voor veel minder bessen.

Bemesten en voeding

U kunt de plant in de winter bemesten met turf of een beetje compost. De plant houdt van lichtzure grond en turf is daarbij een essentieel onderdeel. Eventueel af en toe wat kunstmest of koemestkorrels.

Snoeien

Verder kan deze struik prima gesnoeid worden. Hij zal snel weer aangroeien. Heeft hij in de winter of het vroege voorjaar vorstschade opgelopen knip de dode toppen er dan uit en dunne lelijke takken er af zodat hij met gezonde takken kan doorgroeien. Dit is ook goed voor de bloei.

Het beste kunt u de Schoonvrucht of Callicarpa bodinieri in het voorjaar na de vorst snoeien. Oude en lelijke takken kun u in zijn geheel verwijderen. Uitdunnen is raadzaam als de plant erg dicht word. Houd er wel rekening mee dat aan de tweejarige takken nieuwe zijtakjes komen waaraan de tuinplant gaat bloeien en dat er dan pas bessen komen. Snoeit u de plant dus elk jaar dan is er minder bloei en zijn er dus ook minder bessen.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *