In dit artikel over de schoenlappersplant of Bergenia informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, onderhoud en bemesting voeding van de schoenlappersplant of bergenia.
Kenmerken van de bergenia of schoenlappersplant:
Standplaats: zon tot halfschaduw (maar ook schaduw)
Grondsoort: vochtig, goed doorlaatbare humusrijke grond.
Bodem: voedzaam, Kalkrijk
Bodembedekker, meerjarig
Hoogte: 30 tot 40 cm
Winterhardheid: prima
Bloeiperiode: Maart, april, mei
Kleur: rood, wit, roze, paars
Vocht: normaal
Uitstekend geschikt als onderbeplanting bij bomen en heesters
Schoenlappersplant of Bergenia
Algemene informatie:
Bergenia is een geslacht van tien overblijvende soorten uit de steenbreekfamilie of Saxifragaceae. Bergenia is nauw verwant aan Mukdenia, Oresitrophe, Astilboides en Rodgersia. De soorten komen van nature voor in Centraal-Azië, van Afghanistan tot China.
Met de schoenlappersplant heb ik nogal een haat-liefde verhouding. Hij heeft het in mijn tuin nooit goed gedaan. Overal zie ik dat ding bloeien behalve bij mij. Kijk maar naar de foto’s, het zijn er maar zes. En dat terwijl ik van de meeste planten meer dan 100 foto’s heb.
De reden is even eenvoudig als ontnuchterend: Hij heeft kalkrijke grond nodig. Tegenwoordig heb ik in mijn tuin kalkrijke stukjes. Immers, in een Noord-Hollandse tuin in een poldergebied is kalk ver te zoeken. Volgend jaar (2015) weet ik meer.
Bergenia is één van de eerste bloeiers na de bloembollen.
Onderhoud:
In het najaar wat compost of baldmulch, in het voorjaar gewone tuinmest maar nooit te veel. Hij houd niet van een overvloed aan voedsel. Gevolg is dat hij niet gaat bloeien. Kalk is verder essentieel voor een goede en lange bloei.
Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemen en verwijder lelijk blad. Bij aanplanten kun je overigens wel altijd wat compost en bladmulch toevoegen.
Het blad kleurt in de herfst rood zodra het kouder word. Hoewel het blad na de hele winter aan de plant blijft sterven de oude bladeren uiteindelijk af na de eerste bloei. Oud en lelijk blad kan zonder risico verwijdert worden.
Planten:
Schoenlappersplanten groeien zo ongeveer in elke normale tuingrond maar houden wel van voedzame, humusrijke en voldoende vochtige grond. Dus bewerkt de grond wel een beetje als je eigen tuingrond daar niet aan voldoet. Een enigzins zandige biotoop met veel humus en compost moet voldoen. En vergeet de kalk niet want anders doen ze het echt niet.
Bemesten:
Deze plant heeft geen of weinig bemesting nodig. Wel jaarlijks wat bladmulch geven.
Vermeerderen:
Kwekers adviseren om elke 3 tot 5 jaar de planten uit de grond te halen om ze te scheuren. Ze zullen dan verjongen en mooier bloeien. De grond kun je dan opnieuw even omwerken en voeden met compost en bladmulch. De beste tijd om dit te doen is September. Je kunt hem scheuren maar dan moet je hem niet te oud laten worden. De basis word dan houtig en scheuren lukt dan minder goed.
Je kunt de wortelstokken ook nog in potjes zetten om ze op te kweken. Neem niet te kleine stukjes tenzij je weet wat je doet. Maar op wat grotere stukken wortelstok zullen spoedig nieuwe scheuten groeien. Neem daarvoor stekgrond en voeg er zand aan toe. Hou het vochtig en doe er in het begin eventueel een plastic zakje overheen.
Foto’s:
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Saxifragales
Familie: Saxifragaceae (Steenbreekfamilie)
Geslacht: Bergenia
Getoonde soort: Bergenia Cordifolia ‘purpurea’.
Nederlandse naam: Schoenlappersplant
Geef een reactie