Scheefbloem Iberis of Scheefkelk

De Scheefbloem Iberis is een decoratieve bloem die vanzelf terugkomt. In dit artikel de scover de scheefbloem iberis informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, kleur en bloeiperiode. Het is feitelijk een rotstuinplant dus zet hem niet te nat en laat hem lekker groeien. Het is een fragiel en elegant bloemetje waar ik me altijd weer over kan verheugen. Hoe simpel en eenvoudig toch zo elegant en mooi kunnen zijn.

Scheefbloem Iberis of Scheefkelk:

Standplaats: zon of halfschaduw
Grondsoort: Goede tuingrond, niet te nat, rotstuin
Bodem: humusrijk en kalkrijk, matig voedselrijk, waterdoorlatend
Bodem: Plant door de rotstuin, verschijnt bijv. ook tussen tegels en op muren.
Kleur: wit, roze, lila
Bloeiperiode: April – Mei
Hoogte: 20 tot 25 cm

Nederlands: Scheefbloem iberis of scheefkelk
English: Rocket Candytuft
Frans: Ibéris amer
Duits: Bittere Schleifenblume

scheefbloem iberus-scheefkelk (3)

Algemene informatie Scheefbloem Iberis
Eenjarige plant maar sommige soorten zijn meerjarig, zoals sempervirens snowflake. Iberis, scheefbloem of scheefkelk is een groenblijvende plant die als bodembedekker in April – Mei met witte bloemen de lente definitief in de tuin brengt. Hij doet het echter ook uitstekend in de rotstuin, op balkons in potten en bakken maar toch vooral aan de rand van borders. Daar vind ik hem ook elk jaar weer terug, over het pad hangend met zijn delicate bloempjes. Geef hem de ruimte en hij kan een heel tapijt vormen.

Onderhoud Scheefbloem Iberis
Na de bloei terugsnoeien en hem weer terug laten groeien tot een gezonde en grote plant. Hij heeft de gewoonte een beetje stakerig te groeien, dus niet een mooie volle plant maar afzonderlijke takken. Vandaar het advies om hem terug te zetten en hem opnieuw te laten groeien. Hij vormt dat mooiere en vollere planten. Soms bloeit hij nog een keer na het snoeien, zeker als de seizoenen een beetje opschieten.

Hoewel sommige soorten winterhard zijn kan hij wel enige bescherming gebruiken. Dus neem hem mee als je andere planten gaat afdekken met dennentakken, bladmulch of lekkere humusrijke grond met houtsnippers en/of stro etc. Houd er rekening mee dat hij niet tegen wind kan als het vriest. Dat gaat hem een beetje te ver.

Bemesting:
Jaarlijks wat kalk geven. Voor de winterbescherming is een laagje compost nooit weg. Daar gaat elke plant beter van groeien.

Vermeerderen:
Grote planten kunnen gescheurd worden. Bovendien zaait hij zichzelf uit en komt elk jaar weer terug.

Taxonomische indeling:
Koninkrijk: Plantae
Clade: Angiospermen
Clade: Eudicots
Clade: Rosids
Orde: Brassicales
Familie: Brassicaceae
Geslacht: Iberis
Soort: Iberis Sempervirens
Getoonde soort: Iberis Sempervirens Tahoe

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *