Scharnierbloem of Phystostegia

In dit artikel over de scharnierbloem informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, verzorging en voeding en bemesting van de Scharnierbloem of Physostegia. Deze plant heeft karakteristieke vierkante stengels waaraan hij altijd goed is te herkennen.

De naam scharnierbloem dankt hij aan het feit dat je de stengels kunt draaien cq buigen in een bepaalde richting waarna hij niet meer terugkomt. Leuk om eens te proberen maar pas op dat je ze niet afbreekt.

Kenmerken van de Scharnierbloem:
Winterhardheid: Redelijk, tegen strenge vorst beschermen
Grondsoort: standaard tuinaarde, waterdoorlatend
Standplaats: zonnig, halfschaduw
Bodem: matig vochtige grond, humusrijk, goede drainage
Licht: Zonnige plaats
Hoogte: 100 tot 130cm (windgevoelig)
Polvormend
Bladverliezend
Bloeiperiode: augustus/oktober

Algemene informatie:
De Scharnierbloem, Scharnierplant of Phystostegia komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van Noord Amerika. Het is van oorsprong een weideplant en daarom ook redelijk geschikt voor relatief zware grond. Voor de zekerheid adviseer ik zware klei toch enigszins te bewerken en los te maken door standaard potgrond, tuingrond en zand toe te voegen.
Dat geld zeker voor de doorgekweekte soorten die je bij een tuincentrum koopt en die vrij ver van de oorsprong zijn afgedwaald. Dat soort planten heeft altijd wat meer inspanning nodig om te overleven.

Thumbs Scharnierbloem-physostegia

Standplaats:
Scharnierbloemen staan graag op een zonnige plaats en op humusrijke, voedselrijke en goed doorlaatbare grond. Ze moeten zeker niet droog staan. Water geven in droge tijden dus.
Je zet de planten op een onderlinge afstand van ongeveer 30 tot 40 cm. Zet ze vooral in een groep om het effect te verhogen. Zo’n lila-roze bos is een sieraad in je tuin.

De scharnierbloem is zeer geschikt voor de siertuin. Ze laat zich goed combineren, heeft weinig onderhoud nodig en is goed te combineren met zogenaamde bosrandplanten. Voor de zogenaamde cottage-garden is deze soort onmisbaar vanwege de hoogte, het vaste karakter, de kleur en de hoeveelheid bloemen.

Onderhoud:
De planten zijn polvormend en maken stevige wortelstokken. Ze hebben basisbemesting nodig (standaard tuinmest of compost) en hebben weinig onderhoud nodig. Aan het einde van het seizoen de oude takken afknippen en de boel afdekken met wat compost voor het volgende groeiseizoen.
In de literatuur heb ik echter ook gelezen dat hij jaarlijks gescheurd moet worden. Dit is niet mijn ervaring. Bij mij doen ze het in ieder geval al 3 jaar achter elkaar goed. Ik ga de helft volgend jaar (2015) scheuren en de andere helft niet om te kijken wat er gebeurt.

Op internet houdt men aan om ze elke 3 jaar scheuren. Dat sluit aan bij de planten in mijn eigen tuin. Scheuren is in ieder geval nodig omdat een te grote wortelmassa gevoelig is voor schimmels en het hart van de groep minder mooi word. Het is bovendien een uitstekende manier om ze te vermeerderen.
Scheuren en delen bij voorkeur in het voorjaar, eind april begin Mei. Eventueel ook in het najaar maar niet te laat. Diep inplanten en beschermen tegen de vorst.

Vermeerderen:
Je vermeerdert de scharnierbloem door de pollen te scheuren. Dat is ook, zoals hierboven beschreven, een manier om de plant te revitaliseren.

Bemesten:
Basisbemesting is voldoende. Wat compost strooien in het najaar als de plant helemaal dood is (niet als hij nog groen is) In de lente gewone tuinmestkorrels toevoegen.

Zaaien:
Zaaien vanaf Oktober / november in een koude bak of in de koude grond. Het zaad zal in het voorjaar kiemen zodra de temperatuur boven de 20 graden/C komt.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Lamiaceae (lipbloemigen)
Geslacht: Physostegia
Getoonde soort: Physostegia Virginiana

Populaire soorten:
Physostegia speciosa
Physostegia virginiana
Physostegia virginiana ‘Bouquet Rose’
Physostegia virginiana ‘Pink Bouquet’
Physostegia virginiana ‘Summer Snow’
Physostegia virginiana ‘Summersnow’
Physostegia virginiana ‘Variegata’
Physostegia virginiana subsp. speciosa’

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *