Schaduwplanten, lijst met kenmerken

In dit artikel een lijst van schaduwplanten. Schaduwplanten zijn planten die geschikt zijn om op plekken te staan waar geen zon komt en minder licht. Elke plant (bijna elke plant) is gelinkt naar een artikel over de betreffende plant waarin kenmerken staan zoals de grondsoort, boden, standplaats, onderhoud, bemesting en voeding.

Schaduwplanten

Definitie schaduw: 
Schaduw ontstaat als het licht van een lichtbron geheel of gedeeltelijk wordt tegengehouden door een object. Een voorwaarde voor het ontstaan van schaduw is aldus dat er een lichtbron en een object aanwezig moeten zijn (Wikipedia). Donker beeld dat een door licht beschenen lichaam afwerpt (Encyclo.nl)

schaduwplanten lijst

Lijst van Schaduwplanten

Monnikskap
Longkruid of Pulmonaria
Elfenbloem
Kruipend zenegroen
Gebroken hartje of Dicentra
Kerstroos of Helleborus
Varens
Hosta of Hartlelie
Kaukasisch vergeet-me-nietje
Salomonszegel
Maagdenpalm (Vinca Minor)
Akelei
Ooievaarsbek (Geranium)
Camelia
Spirea of Astilbe
Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla ‘Magical’)
Rododendron
Taxus
Herfstanemoon (Anemone hybrida)
Siberische edelweiss
Sneeuwaster
Geitenbaard
Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)
Carex
Slangenwortel (Calla’s)
Japanse esdoorn (Acer palmatum)
Sneeuwbal of Viburnum
Wolfsmelk of Euphorbia
Blauw schapengras (Festuca glauca)
Schout bij nacht of Rodgersia pinnata
Zeeuws knoopje of Astrantia

Iedereen heeft schaduwrijke plekken in de tuin. Vaak aan de schaduwkant van de tuin, naast schuttingen, onder grote heesters en bomen en achter heggen, heesters, bebouwing of donkere hoekjes. Hiervoor zijn meer planten beschikbaar dan menigeen denkt.

Bovenstaande lijst geeft voldoende plantennamen en informatie om die ruimte goed in te vullen. Aanraders van mij persoonlijk zijn Spirea, vingerhoedskruid, Schout bij Nacht (heel bijzonder), Sneeuwbal of vibernum, ooivaarsbek en monnikskap. Schaduwplanten zijn vaak ook geschikt als bodembedekkers die er voor kunnen zorgen dat grond onder heesters en bomen niet uitdroogt. Dat geld bijvoorbeeld voor hortensia’s en rododendrons. Maar niet voor alle struiken. Een mooi voorbeeld is de toverhazelaar die ruimte onder de plant nodig heeft en van en beetje droogte houd. Die doet het bijvoorbeeld erg goed in de straat langs parkeerplaatsen etc.

Bollen voor in de schaduw

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door