Schade jonge plantjes door slakken

Schade jonge plantjes door slakken is een probleem dat vele tuiniers herkenbaar zal voorkomen. Je zet jonge plantentjes neer, het gaat een paar dagen goed en op een ochtend is je hele plantje weg. Dan zijn er slakken aan het werk geweest.

Bij schade jonge plantjes door slakken staat er vaak alleen nog maar een nerf van het blad. De rest is opgevroten. En heel vaak zie je niet eens een slak. Dan zijn er naaktslakken bezig geweest, niet zelden hele kleintjes. En die zijn moeilijk te bestrijden.

Mijn gevecht tegen deze slijmerige slopers voer ik op twee fronten:

Stap 1:
Ik koop EscarGo van Ecostyle. Dit is een milieuvriendelijke manier van slakkenbestrijding. Het zijn korrels waar een ijzerverbinding zit. De slakken eten de korrels, kruipen in de aarde wat ze altijd doen en gaan dood. Simpel, effectief en milieuvriendelijk.

Stap 2:
Ik bescherm mijn plantjes als ze nog klein zijn tegen de veelvraten. Ik zet er een soort van muurtje omheen waardoor de slakken er moeilijker bij kunnen komen. Het is niet gezegd dat ze er niet bij komen maar het gaat moeilijker.

Ik neem een oud plastic potje, knip de bodem er uit en zet de ring om het plantje. Eventueel kun je de ring ergens mee insmeren, bijvoorbeeld vet of siliconen. Ook kun je er koperstrip op plakken of anders een soort materiaal waardoor ze het niet fijn vinden om er overheen te kruipen. Klittenband is daar een mooi voorbeeld van.

Hieronder een drietal foto’s van de plastic vestingwerken.

schade jonge plantjes door slakken
Opgevroten Helenium, schade alom.
schade jonge plantjes door slakken
Oude plastic plantpot waar de bodem uit is geknipt

De blauwe korrels zijn EscarGo van het merk EcoStyle. Deze korrels zijn niet goed gestrooid trouwens. Je moet ze dun tussen de planten strooien over een groot oppervlak. De heeft het meer effect. De korrels kunnen ook tegen de regen hoewel ze er dan een beetje verlept uitzien.

Bij mijn helpt deze methode de plantjes door de kwetsbare periode heen. Zodra ze groter zijn kunnen de slakken nog wel schade aanrichten maar overleeft je plant het verder wel.

De potjes en de korrels ter bescherming.

Ook een goeie manier om de potjes slakkenvrij te houden is om ze in te spuiten met siliconenspray en dan even verder af te nemen met een doek. Dan zit er wel spray op maar niet te veel. De slakken hebben nu geen grip op het potje.

de potjes gooi ik nu niet weg bij het plastic maar geef ze af bij het chemisch afval. Je kunt ook overwegen dit niet te doen uit milieuoogpunt.

Lees verder ook mijn artikel over milieuvriendelijke slakkenbestrijding door aaltjes.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *