Saxifraga Steenbreek met informatie over de standplaats, grondsoort, bodem en bloeiperiode. De naam steenbreek komt van zijn eigenschap om in breuken van de rotsen te wortelen. Saxifraga of Steenbreek doet het echter ook uitstekend in gewone tuingrond. Vooral in zandige en droge stukken.
Orde: Saxifragales
Familie:Crassulaceae (Vetplantenfamilie)
Geslacht Saxifraga
Getoonde soort: Saxifraga x Geum (saxifraga umbroso)
Kenmerken van de Saxifraga Steenbreek
Standplaats: schaduw tot halfschaduw, sommige soorten verdragen zon.
Grondsoort: normale tot goede tuingrond, humusrijk
Grondsoort: enigszins voedselarme, kalkrijke stenige grond.
Bodem: niet te nat
Bloeiperiode: mei – juni of september – oktober voor de alpine soorten.
Winterhard: zeer goed, groenblijvend
Hoogte van de plant: doorgaans 5 tot 20cm
Hoogte van de bloemen: 30cm
Vaste, rozetvormende plant, worteluitlopers.
Kleur bloemen: Wit, wit met roze tot rood, lila en geel
Diverse namen: Steenbreek, Saxifraga, Hoe-langer-hoe-liever, menistenzusje, schildersverdriet.
De naam steenbreek komt van de vermeende eigenschap om stenen te breken. Dat is ontstaan omdat dit plantje graag breuken in de rots opzoekt op schaduwrijke plaatsen om zich te vestigen. Het is een geslacht met zo’n 35 soorten en vele variëteiten.
Over het algemeen kun je stellen dat alle saxifraga’s weinig eisende planten zijn die het doen op normale tuingrond.

Saxifraga steenbreek
Algemene informatie:
Meng voor de zekerheid nog wat grind of zand (kalk) door de grond en de meeste zullen zich zeer goed thuisvoelen aan de rand van een border, in verhoogde bakken en langs paden.
Saxifraga steenbreek is een liefhebber van schaduw en halfschaduw en je kunt ze ook prima onder struiken en bomen zetten. Een uurtje of wat zon vinden ze wel lekker, zeker de rotstuinvarianten. Let wel op voor specifieke rotstuinvarianten want daar zitten ook eenjarigen tussen.
Er zijn globaal 3 soorten saxifraga steenbreek: kussenvormend, rozetvormend en mosachtigen.
Kwekers verdelen de plant in de volgende groepen:
1e groep: planten voor halfschaduw.
2e groep: planten voor koele schaduwrijke plekken.
3e groep: planten voor zonnige, niet te droge standplaats.
4e groep: planten voor volle zon en droge grond.
Hieruit blijkt meteen de veelzijdigheid van de Saxifraga steenbreek als geslacht. Dat is tegenwoordig per definitie aan de orde. met alle professionele kweekmethoden kun je van een plant die het vroeger maar op 1 plek deed een geslacht vormen van diverse planten die het eigenlijk overal goed doen. Koop u dus een variant of cultivar bij een kweker, let dan goed op welke variant u heeft en waar hij moet of kan staan.
In de handel heb je globaal 2 soorten: de tuinvariant en de rotstuinvariant. De tuinvariant is feitelijk een bosvariant. Hij staat veelal onder andere struiken of bomen in een humusrijke grond. Hieronder een aantal voorbeelden
Rotstuin varianten:
Bleutenteppich (rose), Schneeteppich (wit), Purpurteppich (rood), Luschtinez (wijnrood), Longifolia (wit, eenjarig, zaailing)
Bloeitijd : april – juli
Standplaats: rotstuin, Schaduwrijke plek
Bodem: Licht vochtig, ietwat schrale stenige grond, kalkachtig, zandig
Grondsoort: de soorten kunnen wel wat extra kalk verdragen.
Tuin varianten:
Cortusifolia Maigruen (wit), Cortusifolia Rokujo (wit), Cortusifolia Rubrifolia (wit) Cortusifolia Fortunei (wit), Arendsii (rood)
Bloeitijd : september – oktober
Standplaats: bosachtige omgeving, dichtbij planten of struiken
Bodem: humusrijke grond, licht vochtig
licht: schaduw of halfschaduw of enige zon per dag
Grondsoort: wat zwaardere grond, humusrijk, normale tuingrond etc.
Verder kan ik aanraden speciale saxifraga steenbreek kwekerijen te zoeken. Ik heb op het internet kwekerijen gevonden die 100 of meer varianten verkopen.
Verzorging:
Saxifraga steenbreek heeft geen bijzondere zorg nodig. Sterker nog, naarmate je hem rustig op dezelfde plek laat staan zal hij steeds groter worden en in het voorjaar een tapijt van bloemen te voorschijn toveren.
Vermeerderen:
Deze steenbreek is eenvoudig te vermeerderen door te scheuren. U kunt bovendien eenvoudig kleine stukjes (rozetjes) verwijderen en deze elders uitplanten. Hij zal zichzelf vervolgens uit gaan breiden. Het is een zodenvormende plant die vooral aan de randen van een border of langs het pad een bodembedekkend functie kan vervullen. Verder vormt hij worteluitlopers, net als de aardbei. Die uitlopers kun weghalen en elders neerzetten.
Geef een reactie