In dit artikel over Salie of Salvia informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, kleur, verzorging, onderhoud en voeding en bemesting van deze klassieke en veelzijdige tuin- en borderplant. De echte salie (Salvia officinalis) is een plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). Het is een plant die we vooral uit de keuken kennen, en dan met name de Franse en de Italiaanse.
De bladeren zijn sterk aromatisch en mooi grijs en dik. Ik ben een grote fan van salie vanwege de prachtige kleurvariaties zoals bij de Nemertosa ‘Rose Queen’. Bovendien zijn het makkelijk planten die zich eenvoudig vermeerderen door na 3 of 4 jaar de pollen te scheuren. Salie is al jarenlang een vaste gast in mijn tuin en ik koop er elk jaar wel weer eentje bij.
Kenmerken van Salie of Salvia:
Standplaats: zonnig, kan tegen enige schaduw
Grondsoort: goed doorlaatbare, kalkrijke grond, enigszins arm geen probleem, echter niet te zuur.
Bodem: matig voedselrijk, droog tot vochthoudend.j
Vocht: zeker in de winter niet te nat
Kleur: blauwpaars, witte en/of roze, blauw
(kortlevende) Vaste Plant
Bloeiperiode: juni en juli
Salie kan ook prima in potten op het balkon.
Salie of Salvia

Grondsoort:
De Salie is van oorsprong Inheems op de zonnige hellingen van het Middellandse Zeegebied waar hij tot een hoogte van 800 meter goed gedijt. Het is dus een typisch zuid Europees kruid. Dat vind je terug in zijn voorliefde voor ietwat schrale, kalkrijke en vooral niet zure grond. Hij doet het in mijn tuin het beste in de zandige borders. Dat zijn borders waar ik de grond heb verarmd met zand en diverse soorten grind en steentjes. In een net aangelegde border met tuingrond, een venige en humusrijke bodem en veel voedsel bloeide hij slecht en verrotte in de winter. Hierboven gebruik ik de term matig voedselrijk maar je kunt dus beter zeggen matig voedselarm tot voedselarm.
Salie en bijen
Bloeiende salie wordt druk bezocht door bijen en andere insecten zoals bijvoorbeeld vlinders. De plant levert veel nectar en stuifmeel het is dan ook een prima drachtplant voor onze honingbijen. Het is dan ook een bijenvriendelijke plant die in de ecologische tuin niet mag ontbreken.
Onderhoud en verzorging.
Salie is een kortlevende vaste plant omdat de pollen na 3 of 3 jaar uitgenomen dienen te worden om te scheuren en op te schonen. Salie vormt een pol van waaruit ze groeit. Na enige jaren word de pol groter, valt enigszins uiteen en word dan merkwaardig genoeg vatbaarder voor vorst. Na een jaar of 3 kunt u de pollen het beste uitnemen en scheuren.
U zult aan de buitenzijde van de pol verhoute takken zien. Deze kunt u gewoon weer in de grond zetten of opkweken in potten. De rest van de pol met wat verse aarde terugzetten. Verder verdient het aanbeveling de planten na de bloei af te knippen teneinde een gezondere pol te bewerkstelligen en een mooie volle bos te krijgen.
winterhardheid:
In principe is salie winterhard maar niet alle cultivars kunnen tegen langdurige vorst. Met name oudere planten zijn vatbaar voor lange vorst en met name uitdroging door vorst. In de winter moet de plant niet te nat worden. Daarom plaatsen in goed doorlaatbare grond.
Mestadvies en voeding
Wees terughoudend en voorzichtig met extra voeding en mest bij de salie. Ik strooi in het najaar een echt kleine hoeveelheid compost rond de planten maar verder ook niks. Ze houden niet van teveel voedsel en gaan dan minder bloeien. Geen korrels en andere slimmigheden dus.
Vermeerderen:
Salie kan in maart gezaaid worden en in mei in de volle grond zetten. Echter, de makkelijkste manier om salie te vermeerderen is om de pol te scheuren. Dit kan na een jaar of 2 a 3 en gelijk het eerste jaar zullen de oude pollen gaan uitdijen.
Stekken:
De tuiniers onder ons met een kas en groene vingers kunnen de plant ook uitstekend stekken. Je neemt daarvoor de toppen van de plant (kopstekken) en laat ze wortelen. Voor de details over deze techniek verwijs ik gaarne naar gespecialiseerde literatuur. Ik heb er zelf geen plaats voor en salie is een goedkope plant die ik bovendien vermeerder door scheuren. Ik weet er verder dus ook niks van.
Foto’s:
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht: Salvia (Salie)
Soort Salvia officinalis
Geef een reactie