Rucola in bak en pot

Rucola in bak en pot is prima te doen. Rucola of Rocket, ook wel raket of raketsla genoemd, heeft een bijzonder smaak. Een soort kruising tussen het pittige van radijs en iets nootachtigs. Zelf geteelde rucola heft een sterke en pittige smaak. Rucola in bak en pot is een goed te doen en een uitstekend alternatief voor een moestuin. Rucola in bak en pot kan op het balkon en in de kleine tuin.

Grondsoort: In principe alle grondsoorten
Bodem: vochtig, voedselrijk
Standplaats: zonnig in voor- en najaar
Standplaats: zomer halfschaduw
Vocht: vochtige grond
Hoogte: 10 tot 20 cm
Breed: 10 cm
De bloemen zijn fraai en eetbaar

Voedingswaarde waarschuwing

Rucola heeft een hoog vitamine C gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden. De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van nitraat bedraagt 3,7 mg per kg lichaamsgewicht. De aanbevolen maximale nitraatinname voor iemand met een massa van 70 kg mag dus niet meer dan 260 mg per dag bedragen, wat al bij 47 gram rucola bereikt wordt.
Eet dus geen maaltijdsalade die alleen uit Rucola bestaat. Ik gebruik het vooral als groente op brood, knäckebröd en als toevoeging door de sla.

Rucola in bak en pot

Grondsoort
Rucola kun je in principe op alle grondsoorten kweken. Ik neem zelf gewone moestuingrond of potgrond met een beetje koemestkorrels, een handje compost en een 2 of drie handjes tuinturf. De gedroogde koemestkorrels worden nadrukkelijk geadviseerd. Ik heb voor mijn rucola in bakken grond gemengd in een grote bak. 50% moestuingrond, 25% tuingrond, beetje compost, beetje perliet of vermiculiet en een handje koemestkorrels.

Onderhoud: Voldoende water geven is het belangrijkste

Standplaats en vocht …
Rucola in bak en pot houdt wel van een beetje zon maar pas op: Als rucola te warm staat en je geeft niet voldoende water dan schiet hij door en gaat bloeien. Bladgroente zoals sla en andijvie zijn niet meer eetbaar als de plant eenmaal gaat bloeien. De blaadjes worden droger en leerachtig. Rucola gaat minder smaken maar na de bloei kan het plantje weer geoogst worden.

Bemesting:
Rucola in bak en pot houdt van voedselrijke grond. Matig bemesten met compost en koemestkorrels. Matig wil zeggen dat je geen handen vol met koemestkorrels en dito compost op je bak gooit. Ik doe een handje van de één en een handje van de ander in een bak van 80 cm. In een pot praat je over eetlepels. Maar ze houden van een beetje extra.

Oogsten:
Als je zoals ik Rucola in kleine hoeveelheden kweekt neem dan bijvoorbeeld 10 plantjes en haal de buitenste blaadjes er af. Die zijn ook meteen lekker pittig. Ik laat het centrum altijd staan. Als je niet te veel sla eet kun je ook een plantje helemaal afknippen als je maar wel het hart van het plantje in . Het groeit gewoon weer aan.

Zaaien
Rucola is een eenjarige. Voordeel is dat je hem het gehele jaar kunt zaaien. Let wel op dat je een soort koopt die geschikt is voor het seizoen. Er is speciale Rucola die je tot ver in de winter kunt oogsten. Als het koud word kun je ze binnen halen of in een kasje zetten.
Rucola kun je in het vroege voorjaar (februari) onder glas zaaien worden onder glas. Vervolgens kan het in maart naar buiten en vanaf april kan je al oogsten. Tegen de herfst kun je nogmaals zaaien en dan kun je tot ver in het najaar oogsten. Ook hier geld wanneer je het hart intact laat wordt

  De zaailingen en de bloemen van de Rucola. De bloemetjes zijn zo klein als een stuiver.

Zaaien in lage bakken:
Tot slot is er nog de mogelijkheid om rucola in platte bakken te zaaien, net zoals tuinkers. Dit kan vooral goed in het najaar. Bij slecht en koud weer kun je ze binnen halen en er de gehele winter van oogsten. Neem wel de juiste variant om te zaaien.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door