De Rosa R Dortmund roos is een klimroos van goede kwaliteit met middelgrote tot grote, enkelvoudige, rode bloemen met een wit hart. Een roos met enkelvoudige bloemen heeft de voorkeur omdat bijen en andere insecten dan goed bij de nectar kunnen komen.
Enkelvoudig versus Meervoudig
De reden dat ik een enkelvoudige roos heb gekocht is dat hij een open bloem heeft waardoor insecten (vooral bijen) beter bij de nectar kunnen komen. Het is een meer natuurlijke soort die dan ook sterker is en dus minder vatbaar is voor ziekte en beter tegen de vorst kan.


Hierboven een foto van een meervoudige roos (links) ten opzichte van een enkelvoudige roos (rechts) Bij de enkelvoudige roos kun je in het hart kijken, bij de meervoudige zie je alleen nog bloemblaadjes. Daar kunnen insecten dus niet bij.
Kenmerken van de Rosa R Dortmund Roos
Standplaats: Zon, Halfschaduw (en schaduw)
Standplaats: deze roos kan zelfs tegen een noordmuur
Grondsoort: Kalkminnend, doorlaatbaar, voedselrijk
Bodem: doorlaatbaar, vochtig maar nooit nat.
Bladkleur: Donkergroen, glanzend
Bloeitijd: juni – oktober
pH: kalkminnend
Hoogte 200 cm – 300 cm
Bloeikleur: Rood
Winterhardheid: zeer goed
Bloeivorm: Enkelbloemig, vrij groot
Lichtgeurend.
Grondsoort:
Rozen houden van voedselrijke grond. Losse, kalkrijke, zandige en humusrijke tuingrond heeft de voorkeur. In voedselrijke vochthoudende en humusrijke zandige grond groeien rozen ook prima. Rozen doen het niet goed in natte zure veengrond of droge zandgrond.
Rozen wortelen diep. Daarom wil je een goed gedraineerde = waterdoorlaatbare bodem hebben. In een natte tuin doen rozen het niet goed. De wortels gaan rotten en de plant gaat dood.
Planten:
Zet de plant tegen een muur, schutting of pergola. Geef de plant de ruimte, daar houden rozen van. Zet ze dus niet dicht naast elkaar. Langs een schutting zou ik een onderlinge afstand van minimaal 100 cm aanhouden.
Let er op dat er rond de basis van de roos geen andere planten staan, bijvoorbeeld een bodembedekker.
Maak een ruim (vierkant) plantgat en vul dit voor het grootste deel met rozengrond. Eventueel kun je er nog wortelpoeder bij doen, dat kan nooit kwaad. Voorbeelden hiervan zijn RozenSTART, DCM Mycorrhizae, DCM Myko-Aktiv of een vergelijkbaar preparaat of organische meststof.
Dit kun je rechtstreeks op de wortelkluit strooien of door het toegevoegde grondmengsel. Drenk de plant goed in water en geef ook de weken na het planten extra water.
Zorg dat het punt tussen de takken en de wortelstam, het dikke oculatiepunt, circa 5 cm onder het grondoppervlak komt wanneer de grond aangedrukt is. Dat geeft stabiliteit en weerbaarheid tegen temperatuurinvloeden, vooral tegen kou.
Bij een kale wortelstok knip je droge wortels en opgaande wortels af. Spreid de wortels altijd netjes uit en leg de wortels niet in een knoop.
Snoeien:
De hoofdsnoei van de Rosa R Dortmund roos gebeurt bij het begin van de lente na de strengste vorst. Dat zal doorgaans in maart zijn. Verwijder eerst al het oude bruine en droge hout.
De snoei is afhankelijk van de plek waar de plant staat. In principe hou je altijd 4 tot 5 hoofdtakken over. Op een muur of schutting laat je die zoveel mogelijk horizontaal of diagonaal groeien om een mooie bedekking van de muur of schutting te garanderen.
Staat de roos tegen een pilaar of pergola zorg dan dat deze goed gedekt zijn. Dan groeien veel takken uiteraard verticaal.
Van de takken die je overhoudt worden de zijtakken teruggezet tot op 2-3 ogen. Uit deze ogen groeien in de volgende zomer de jonge takken met bloemen. De basistakken worden zoveel mogelijk diagonaal opgebonden.
Bij klimrozen zorgt het horizontaal uitbuigen van de takken voor een extra rijke bloei. Bind de soepele twijgen iets gebogen tegen een muur of schutting, waarbij een groot deel (bijna) horizontaal staat.
Bemesten en voeding:
Voor een goede groei verlangen rozen een losse, vruchtbare en kalkrijke grond en een plekje in de volle zon. Rozen hebben veel voeding nodig, dus geef het gehele seizoen door mest. In het vroege voorjaar beendermeel, gemengde organische mest of speciale rozenmest.
Mest in de winter met goed verteerde stalmest of met een mengsel van compost en koemestkorrels. Bedek de grond rondom de roos met houtsnippers om hem een beetje te beschermen.
In juni-juli, na de eerste bloei, nog eens bijmesten met speciale rozenmest. De roos heeft voldoende voedingsstoffen nodig om door te bloeien. Werk de mest door de grond en geef meteen een flinke sloot water.
Geef een antwoord