In dit artikel over de de klimroos Rosa Dortmund informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, vocht, onderhoud, voeding en bemesting, vermeerderen en verzorging van deze makkelijk klimroos.
Rosa Dortmund is een klimroos die takken maakt van tussen de 2 en 3 meter. Hij heeft enkelvoudige bloemen en is dus bijen en insecten vriendelijk. De bloemen zijn rood en vrij groot. Hij is makkelijk in onderhoud en is weinig vatbaar voor ziektes.
Kenmerken
- Grondsoort: normale tuingrond, doorlaatbaar en los.
- Bodem: kalkrijk, zandig.
- Standplaats: zon, halfschaduw en schaduw.
- Kleur: rood met een wit hart.
- Hoogte: 2 tot 3 meter.
- Vocht: vochtig maar niet nat.
- Bemesting: 1x per jaar rozenvoeding en mulchen met compost.
- Winterhardheid: prima.

Rosa Dortmund is in tegenstelling tot veel andere rozen niet alleen geschikt voor een zonnige plek maar ook voor halfschaduw en schaduw. Zelfs tegen een noordelijke muur kan hij gedijen. Maar een zonnige plek heeft natuurlijk wel de voorkeur.
Grondsoort
Rozen houden van kalkrijke, zandige en losse goed doorlaatbare grond. Meng rozengrond dus altijd met grof zand. Een hoge grondwaterstand in je tuin is niet goed voor rozen. Ze wortelen diep en moeten niet in het water staan. Rozen houden niet van (zure) veengrond of droge zandgronden.
Standplaats
Net als alle andere rozen houd ook Rosa Dortmund in principe van een zonnige en warme standplaats. Deze roos is echter nadrukkelijk geschikt voor halfschaduw en zelfs schaduw of een noordmuur.
Hij heeft wel een structuur nodig waaraan hij tegenop kan groeien of gebonden kan worden. Denk aan een schutting of draden aan de muur of pergola.
Rosa Dortmund Snoeien
Vorm een basis van 4 tot 5 stevige takken en knip de rest weg tot aan de basis. De zijtakken van de 5 hoofdtakken knip je weg tot 2 tot 3 ogen. Die zullen uitgroeien de nieuwe scheuten die gaan bloeien. De basistakken groeien zoveel mogelijk diagonaal.
Onderhoud
Afgezien van snoeien is het verwijderen van uitgebloeide bloemen belangrijk voor een verlengde bloei. Rosa Dortmund vormt rozenbottels en de plant zal na de eerste bloei meer energie steken in het zaad dan in nieuwe bloemen. Verwijderen dus. In een droge zomer water geven.
Plantvoorschriften
Maak een ruim gat en leg de wortels zo ruim mogelijk uit. Vul het gat met rozengrond gemengd met grof zand (brekerzand). Zowel een plant die uit een pot komt of een wat kalere wortelstok heeft moet je voor het planten altijd even in het water dompelen en lekker vochtig maken.
Voeding en bemesting
Rozen hebben voeding nodig. Ik strooi in het voorjaar rozenmest rond de plant en in het najaar leg ik een mulchlaag van compost en houtsnippers rond de stronk.
Dit is enerzijds extra bescherming maar brengt ook voeding in de grond voor als het seizoen een half jaar later weer begint.
Geef een reactie