Rodgersia Schout bij Nacht, schaduwplant

De Rodgersia Schout bij Nacht is een bijzondere tuinplant met mooi blad en een prachtige bloeiwijze. Rodgersia Schout bij nacht doet het prima op schaduwrijke plaatsen en heeft weinig onderhoud nodig. Zowel de bloem zelf als de uitgebloeide bloemstengel zijn decoratief en elegant. Het is op een ingehouden manier één van mijn favorieten in de tuin. De bloei is kort en de plant word dan ook vooral voor zijn fraaie blad en baldkleur geplant in borders en perken.

Rodgersia schout bij nacht kijkblad

Kenmerken van Rodgersia Schout bij Nacht of Kijkblad

Grondsoort: Humusrijk, alle soorten grond
Bodem: Vochtig, voedselrijk
Standplaats: Schaduw, halfschaduw
hoogte: tot 80 cm (de bloem, de bladeren 40/50 cm
Kleur: Roze/wit
Bloeiperiode: Mei – Juni
Winterhard: Ja (is mijn ervaring)

Grondsoort en bodem:
Ik heb nergens bijzondere aanwijzingen gevonden voor de bodem van Rodersia Schout bij nacht. Maar hij wil in ieder geval een humusrijke en voedingsrijke grondsoort hebben. Verder word vaak gesproken over bosgrond, kleiige grond en leem of loss. Hieruit kun je afleiden dat hij niet van een zandige en arme (zuid Europese) grond houd maar meer van de west Europese voedingsrijke bodems met diverse kenmerken. Bij mij staat hij op een enigszins gemengde bodem van tuinaarde, zand en veel organische materialen. Het is een vochtig maar goed gedraineerd stuk van de tuin met weinig tot geen zon en relatief dichte begroeiing.

Standplaats:
Rodgersia Schout bij nacht staat te boek als een schaduwplant. Rodgersia houdt van een standplaats in de halfschaduw tot volle schaduw en een vochtige (maar niet natte) humusrijke bodem. Ze groeien in hun natuurlijk omgeving vooral in bossen en langs oevers van beken en meren. Deze plant kan op een zonnige plek staan maar mag dan nooit droog staan.
Op sommige sites op internet word beschreven dat hij een eigen plek moet hebben en de ruimte. Op de plek in mijn tuin staat hij midden tussen de begroeiing maar komt elk jaar weer op. Hij is dus blijkbaar sterker dan gedacht en neemt zijn eigen plek in tussen de rest. Het blad is groot en sterk en komt makkelijk boven andere planten uit. De bloemstengel is lang en hoog en heeft geen moeite de overige vegetatie te overtreffen.
Hij is winterhard en ik heb nooit speciale maatregelen genomen om hem te beschermen. Wel strooi ik elk najaar een mengsel van houtsnippers en compost over de borders om dit soort planten tegen de ergste kou te beschermen. Maar dat doe ik in mijn gehele tuin.

Bemesting en voeding:
Rodergsia Schout bij nacht houd van een voedselrijke bodem. Ik geef 2x per jaar een laagje compost rondom de plant en hij doet het uitstekend. Verder staat hij op een plek waar veel rottend plantmateriaal ligt (een hoek achterin de tuin onder een roos tegen de schutting aan) en daar voelt hij zich blijkbaar prima op zijn plaats.

Vermeerderen:
Je kunt de kluit scheuren. Bij mij in de tuin is hij al jaren van dezelfde afmeting.

Onderhoud:
Vochtig houden, voorzien van organische voedingsstoffen en af en toe een luchtig gesprekje. Verder is dit een uitermate makkelijke plant.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door