Reuzenafrikaantjes

In dit artikel over de reuzenafrikaantjes informatie over de grondsoort, standplaats, onderhoud, voeding en bemesting en zaaivoorschriften van deze grote broer van het aloude Afrikaantje. De latijnse naam is Tagetes Erectus.

Kenmerken van reuzenafrikaantjes

  • Grondsoort: matig voedselrijk, neutrale pH.
  • Bodem: vochtig, waterdoorlatend, licht zandig.
  • Standplaats: Zonnig, volle zon.
  • Kleur: vooral oranje, rood, geel en wit.
  • Hoogte: 80 tot 100cm.
  • Bloeiperiode: vanaf juni tot aan de eerste nachtvorst.

Afrikaantjes komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en Mexico. Ze houden dan ook van zon en warmte en geven er na de eerste vorst de brui aan. De grote variant kan zo hoog worden dat hij geschikt is als snijbloem.

Reuzenafrikaantje
Klassiek Reuzenafrikaantje

Naar de zaadjes reuzenafrikaan moet u even goed zoeken. Zelf zaaien is namelijk het credo. Er is een verschil tussen afrikaantjes met grote bloemen (tot 50cm hoog) en de reuzenafrikaantjes die 80 tot 100 cm hoog kunnen worden met lange stelen.

Zaaivoorschriften

Vanaf half maart kun je ze onder glas voorzaaien. Zodra de vorst uit de lucht is kunnen ze naar buiten, meestal zo rond half april. Vanaf Half april kun je ze ook in de volle grond zaaien.

Heb je een goeie, vorstvrije kas, dan kun je ze natuurlijk al eerder voorzaaien. Het is een makkelijk te zaaien plant. Strooi de zaadjes in een zaaibak over de grond uit en zorg ervoor dat er niet een paar bij elkaar liggen. Even de tijd nemen om ze netjes te verspreiden heeft de voorkeur.

Strooi er nu een dun laagje zaai en stekgrond overheen en hou het bakje vochtig. Zodra de plantjes rond de 10 cm hoog zijn en minstens 1 grote krans volwaardig blad hebben kun je ze in potjes zetten. Is de vorst uit de lucht dan kunnen ze naar buiten.

Onderhoud

Het onderhoud is relatief simpel. Zorg dat ze niet uitdrogen en vooral de oude bloemen verwijderen. Zoek een mooie plant uit om die zaad te laten vormen. Het zaad moet je zoveel apart laten drogen en niet in klontjes. Dan gaat de boel beschimmelen.

Reuzenafrikaantje
Geel Reuzenafrikaantje, grootbloemig

Om een mooie grote plant te krijgen kun je de Chelsea Chop uitvoeren. Vlak voor de bloei de plant voor 1/3 afknippen zodat hij breder word en meer bloemen krijgt.

Afrikaantjes zijn groenbemesters. De oude planten kun je dus onder schoffelen. Of je gebruikt ze als materiaal voor de composthoop.

Grondsoort en bodem

Afrikaantjes willen een matig voedselrijke bodem, beetje zandig en goed waterdoorlatend. Ik heb een stuk van mijn border vermengd met fijn steengrit, Ardenner split en grof zand om er een licht mediterraan karakter aan te geven. Daar doen ze het uitstekend.

Maar ook in de voortuin waar een hoveniersbedrijf een dikke laag compost heeft opgebracht deden ze het uitstekend.

Nuttige plant

In zijn algemeenheid zijn afrikaantjes reuze nuttig. Ze zijn gewild door bijen en vlinders en per definitie ziektebestrijders in de tuin.

Ze zijn goed tegen slakken, mieren, luizen, aaltjes en katten. Dit komt door de lucht die ze verspreiden. Daarom werd de reuzenafrikaantjes ook wel stinkertjes genoemd. Als je een groep afrikaantjes rondom rozen zet is de kans op ziektes aanzienlijk minder groot.

Bemesting

Het is meestal niet nodig om reuzenafrikaantjes te bemesten. Normale tuingrond bied voldoende voedsel voor een voorspoedige groei. Bovendien kun je de oude planten als groenbemester onderspitten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *