Radijsjes zaaien is makkelijk, de radijsjes zijn lekker pittig en leuk voor kinderen. Radijsjes zaaien doe je vanaf februari onder glas en vanaf maart in de volle grond. Ze zijn doorgaans felgekleurd en stellen weinig eisen aan de grond. Ze kunnen aardig wat koude hebben en ontkiemen snel.
- Grondsoort: Lichte bodem, zandig, lemig, matig voedselrijk
- Bodem: vochtig, kaliumrijk, zandig.
- Standplaats: weinig voorkeur, een zonnetje is nooit weg
- Zaaiafstand: rijen 5 cm, tussenruimte 1 a 2 cm.
- plantafstand: 1 a 2 cm
- Bemesting: geen (hooguit beetje kalium)
Radijsjes zaaien
Grondsoort en standplaats:
Radijsjes zaaien in potten of bakken vereist weinig inspanning. Ik neem moestuingrond, wat potgrond, zand en een handjes compost (vooral niet te veel). Maar wat oude potgrond met zand en een beetje compost lukt ook. Geen zware grond, vette tuingrond of een overdaad aan voedsel en mest. Hou het simpel en luchtig.
Is het in maart en april nog koud (zoals in 2016) dan laat ik de zaadjes ontkiemen in de huiskamer. Mijn huiskamer is niet al te warm (niet op het zuiden) en zodra de kiemplantjes uit zijn zet ik ze naar buiten op een beschutte plek om uit te harden.
Radijs is ook ideaal om een leeg plekje tussen andere planten in de gewone stadstuin te benutten.
AH moestuintjes: ik heb de zaadjes uit het papier gehaald en ze los in de grond gestopt.

Zaaien
- Ik neem een pot met doorsnede van 20 cm en leg de zaadjes los op de grond waarna ik er een laagje grond van 1 cm overheen gooi.
- Let op, Radijsjes zaaien doe je dun. Geef de kiemplantjes de ruimte om te groeien, dan krijg je mooie radijsjes. Ik stop de zaadjes per stuk in de grond met een tussenruimte van 2 cm. Dit vergt enige toewijding maar die tijd win je terug omdat je niet hoeft uit te dunnen.
- Let op: Steeds dun uitzaaien, want te dicht op elkaar gezaaide plantjes zullen geen goeie vruchten voortbrengen.
Zaaiperiode
- Het zaaien kan vanaf februari onder glas. Neem dan wel het juiste zaad, dat staat op het zakje. Je moet dus vroege radijs hebben.
- Vanaf maart kun je in de volle grond. Zaai met tussenpozen kleine porties zodat je niet opeens heel veel radijs hebt.
- Hou er rekening mee dat later gezaaide radijsjes zompige radijsjes geeft. Het kan helpen om soorten te zaaien die later tot wasdom komen.
Bemesting:
Het leuke van radijsjes zaaien is dat ze maar heel weinig voedsel nodig hebben. Radijsjes hebben een zeer korte kweektijd nodig. Ik neem zaai en stekgrond met een handje compost en wat kalium.
Onderhoud:
Radijsjes zaaien en vraagt nauwelijks onderhoud behalve uitdunnen en tijdig water geven. Radijzen worden scherper van smaak als je te weinig water geeft.
Bewaren:
Knip het loof van de radijsjes af als je ze bewaart. Dan worden ze veel minder snel zompig en zacht.
Geef een reactie