Rabarber, zoetzure lekkernij

Rabarber, informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, planten, voeding en bemesting en het beste tijdstip om rabarber te planten. Rabarber word veelal als groente gebruikt in zoete nagerechten.

Kenmerken:
Grondsoort: lemig, zeer voedselrijk, vochtig, doorlaatbaar
Bodem: zandig en humusrijk, goed doorlaatbaar, los en omgespit
Standplaats: licht tot halfschaduw, vermijd de hete middag zon
pH: zuurminnend, tussen de 3 en de 5
Water: deze plant heeft vochtige grond nodig en mag niet uitdrogen.
Voeding: veel voeding, stalmest, organische mest en stikstof
Hoogte: tot 1 meter of meer
Bloeikleur: wit

Rabarber komt van oorsprong uit Azie en komt eenmaal geplant elk jaar weer terug.

Grondsoort en bodem:
De grond moet voedingsrijk zijn en doorlaatbaar. Humusrijke en voedselrijke, lemig en doorlaatbare bodem heeft de voorkeur. De grond moet bij voorkeur een pH hebben van tussen de 3 en de 5.

Standplaats:
De plant heeft ruim een meter in het vierkant nodig om tot volle wasdom te komen. Zelfs 1.5 meter word genoemd op internet maar dat hangt ook af van de omvang van de soort die je aanplant. De plant heeft ongeveer een vierkante meter ruimte nodig en moet niet in de volle zon staan. Wel licht maar halfschaduw zonder hete middagzon kan ook.

rabarber
rabarber

Ik heb op de tv zelfs Britten gezien die rabarber in een kelder kweken. Maar dat is wel een klus voor kenners.

Plantvoorschriften:
Spit het gat van voor de plant ongeveer 2 spaden diep door en meng flink wat organische voeding door de bodem zoals compost of mestkorrels met flink stikstof en bewerkte koemest/stalmest. Meng de meststoffen door potgrond en zorg er voor dat de meststoffen de wortelen niet raken bij het planten. Plant de kluit ongeveer 5 cm onder de grond en laat de knoppen vrij uitsteken.

Onderhoud:
Geeft extra voeding en water gedurende het jaar. Hoewel de plant goed winterhard is kan een beetje stro over de kluit geen kwaad. Het stro verrot bovendien en geeft dan waar extra voeding.

Rabarber vermeerderen
Als de bladeren zijn afgestorven zijn kun je rabarber vermeerderen. Dit doe je in het najaar, oktober november. Graaf de rabarberplant ruim uit en scheur of split de plant.  Elk deel moet een stuk wortel hebben en minstens 3 of 4 knopen.

Voeding en bemesting:
Geef de plant na de groei in het najaar een flinke laag compost en/of bewerkte stalmest rond de plant. Laat de knoppen vrij. De mest breng je aan in een cirkel rondom de plant.

Ook in het voorjaar kun je nogmaals mest geven of anders als de plant lekker op gang is. De mest heeft enige tijd nodig om in de grond te sijpelen dus geef op tijd mest tijdens het groeiseizoen.

Deze plant houd van flinke extra voeding. Houd er bij de toevoeging van stalmest en koemest rekening mee dat het geen al te verse mest is maar bewerkte en gemengde mest.

Oogsten:
Rabarberstelen oogst je als ze zo’n 60 cm lang zijn. Wacht niet te lang met oogsten want dan worden de stelen taai en vezelig. Je wilt ze jong en sappig oogsten.
Snij ze bij voorkeur niet af. Je pakt de steel bij het blad en duwt ze naar beneden waarbij je ze opzij buigt om te breken. Daarna trek je ze naar je toe. Als je ze afsnijd blijft er een stukje achter dat kan verrotten.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *