Primula Vulgaris, kleurrijk en vrolijk

In dit artikel over de primula vulgaris informatie over de grondsoort, verzorging, bodem, onderhoud, standplaats, vermeerderen en bemesting van de Primula Vulgaris of sleutelbloem. De primula vulgaris was vroeger inheems in Nederland, als vanouds Drenthe en Brabant. Helaas zijn veel van deze oorspronkelijke groeiplaatsen verloren gegaan. Af en toe vind je ze nog in de Duinen.

De primula vulgaris heeft een totaal ander karakter en veel langere levensduur dan de plastic fantastic uit de grond getrokken en opgepoetste primula’s die u bij de grote tuincentra koopt en die u na de bloei meteen weg kunt gooien

Primula Vulgaris

  • Grondsoort: Humusrijke, matig voedselrijke grondsoort (standaard potgrond voldoet)
  • Grondsoort: humusrijk en bosachtige in combinatie me klei en kalk.
  • Bodem: Doorlaatbaar, humusrijk, kalkrijk
  • Standplaats: (zon) halfschaduw, niet in de volle zon, onder een bladerdak.
  • Vocht: vochtig maar nooit natte voeten
  • Kleur: alle kleuren van de regenboog
  • Bloeiperiode: maart / april
  • Winterhard: Ja (in principe wel)
  • Nederlands: Sleutelbloem
  • Engels: Primrose, oxlip
primula vulgaris
Primula vlugaris
  • De primula is cremekleurig tot geel.
  • De bloemen van Primula hebben doorgaans een korte stengel.
  • Foto van Prolećno cveće in wikipedia

Grondsoort

De primula Vulgaris stelt niet meer of minder eisen aan de grond en bodem als andere primula’s. Plant de vulgaris op humusrijke of kleiige en kalkrijke grond in de lichte zon of halfschaduw. Hij kan heel wat soorten grond aan maar nooit een eenzijdige bodem. Dus een mengvorm is ideaal. Basisvoorwaarden zijn humusrijk, vochtig maar nooit nat en kalkrijk.

Verzorging

De Primula Vulgaris heeft net als de rest van de familie voldoende water nodig. Wees wel zorgvuldig met water geven:  als de blaadjes slap hangen wil dat niet zeggen dat meer water geven de beste oplossing is. Het kan ook gewoon even te warm zijn. Daarom ook dat je als standplaats in de tuin schaduwrijke plekken zoekt onder bomen en struiken.

Verder is deadheading, het verwijderen van uitgebloeide bloemen raadzaam voor de bloemen zaad gaan maken. Dan bloeien de plantjes langer door.


De Primula vulgaris is doorgaans geel/creme en heeft een iets langere steel dan de hybride variant
De witte is meteen al een hybride maar staat dichter bij het origineel dan de veelkleurige tuincentrumvarianten.

Overhouden

Koop je in een tuincentrum de Primula dan kun je deze prima overhouden in ons klimaat. Zoek een schaduwrijke plek onder bomen en struiken met een licht vochtige bodem en je hebt er het volgende jaar opnieuw plezier van. Hoewel Primula Acaulus bestand is tegen vorst kan een beetje bescherming geen kwaad in een erg strenge winter. Dek de planten licht af met stro of blad.
Grotere kluiten kun je scheuren en delen. Daarna uitplanten (eventueel eerst in potjes) en in het voorjaar verder uitplanten.

Als kamerplant

De primula kun je ook in de huiskamer zetten. In een warme huiskamer zullen ze na een paar weken zijn uitgebloeid maar op een koele plek in de huiskamer of in het huis kunnen ze het wel twee maanden uithouden. Goede ventilatie en een lage temperatuur bevorderen een lange houdbaarheid.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *