In dit artikel over primula sleutelbloem informatie over de grondsoort, bodem, onderhoud, standplaats, vermeerderen en bemesting van Primula sleutelbloem. De naam primula is afgeleid van het woord primus of eerste omdat het één van de eerste bloeiende plantjes van het voorjaar is.
Kenmerken van de primula sleutelbloem:
Zowel vaste plant als jaarling (kijk op het etiket)
Hoogte: 15 tot 25 cm
Grondsoort: humusrijk en bosachtige in combinatie me klei en kalk.
Standplaats: (zon) halfschaduw, niet in de volle zon.
Bodem: Vochthoudend, licht vochtig tot droog, nooit nat ivm wortelrot
Kleur: alle kleuren van de regenboog
Bloeiperiode: maart / april
Winterhard: Ja
Nederlands: Sleutelbloem
Engels: Primrose, oxlip
Algemene informatie:
primula sleutelbloem is een geslacht van meer dan 500 soorten planten uit de sleutelbloemfamilie (Primulaceae). Sommige soorten worden gekweekt vanwege hun decoratieve bloemen. De gulden, echte of gewone sleutelbloem is wijd verspreid in europa
. Het is een vroege bloeier die vooral voorkomt in en op grasland (kalkgrasland en kalkrijke hellingen), bossen en bosranden. Ook in bermen kun je ze eenvoudig vinden. Deze sleutelbloemen bloeien ook in hun natuurlijke omgeving, de berghellingen en vochtige dalen in de Pyreneeën heel vroeg in het jaar, maart en april.

Deze wilde soort heeft gele bloemen en al snel na de dooi kun je in de Pyreneeën hele velden vol zien van deze kleine gele opportunist. Overblijvende soorten bloeien in het voorjaar. De kleur van de bloemen varieert van paars, geel, rood en roze tot wit. De planten geven meestal de voorkeur aan gefilterd of gedempt zonlicht.

Onderhoud:
Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Dit voorkomt ook ongewenst uitzaaien. Bij droogte wel water geven maar nooit nat zetten in verband met wortelrot. Giet nooit het water op de plant maar op de grond. Neem lauw water. Slap hangen wil niet zeggen dat ze te weinig water hebben. Zijn ze echt te droog zet ze dan in een schotel met water en haal ze er na een half uur weer uit. Vaste planten enigszins beschermen tegen harde vorst met bladmulch of andere bescherming. Na de bloei kun je primula’s die je binnen hebt gehad buiten zetten.
Planten:
Primulagrond is humusrijk met klei, een weinig voorkomende combinatie. Dit soort grond kun je echter niet kopen. Ga je primula’s planten zorg dan er dan voor de grond te bewerken (indien nodig) met extra humus en compost, wat kalk en wat klei-achtige cq met klei verrijkte grond. Dit geld vaak voor gewone tuinaarde.

Ik meng voor potten een deel potgrond, een deel potgrond en een deel tuinaarde door elkaar. Eventueel nog een handje grof zand (maak ik veel gebruik van) waardoor je meteen wat kalk toevoegt. Maak er een lekker los mengsel van en plant daarin de primula’s. Op dit soort grond doen trouwens bijna alle planten het goed.
Primula’s en kalk
Ik heb er heel wat boeken en websites op afgezocht en ik vind geen eensluidend antwoord. Sommige primula’s, zoals de Sieboldii zou geen kalk kunnen verdragen. Maar kom ik op sites van kwekers dan kom ik toch al vaak het woordje kalk of kalkrijk tegen.
- De wilde variant vereist de volgende biotoop:
- Zonnige tot licht beschaduwde, warme plaatsen op vochtige, vrij voedselarme tot matig voedselrijke, meestal kalkrijke, humushoudende grond (zand, zavel, klei, mergel en löss)
- Op de volgende groeiplaatsen: Grasland (kalkgrasland en kalkrijke hellingen), bossen, bosranden, struwelen, kapvlakten, uiterwaarden (zandige stroomruggen), zeeduinen, rivierdijken, kanaalbermen, wegbermen en in stinsenmilieus.
(informatie van wilde-planten.nl)
Primula’s in bakken en potten
De primula sleutelbloem is een prima plant voor potten en bakken omdat hij weinig onderhoud vergt. Nadeel is dat ze niet lang meegaan. Doorgaans een week of 3 waar het de bloeiperiode betreft. Maar als vroege bloeier in het voorjaar samen met de viooltjes een vaste waarde na de bloembollenperiode en voorbode van de lente.
Vermeerderen:
De primula sleutelbloem kan gescheurd worden. Dit doe je direct na de bloei. Zet de plantje in goede, humusrijke potgrond met extra voeding zoals compost. Ideaal is om wat klei door de grond te mengen.
Bemesting:
In de groeiperiode mest met een hoog stikstofgehalte. Vlak voor de bloei, ongeveer een maand, overschakelen naar mest met een hoog kaliumgehalte.
Voor de gemiddelde tuinliefhebber is ‘extra voeding’ voldoende. Geef gewone tuinmestkorrels of compost. Eventueel wat kalk of klei door de grond werken.
Zaaien:
Zaaien is minder eenvoudig dan je denkt. Ik adviseer op internet te zoeken naar gespecialiseerde sites over de primula. Dat zijn er nogal wat en een aantal geven gedetailleerde uitleg over zaaien. Gewoon even intikken in Google “primula” + “zaaien” en voila, u kunt aan het werk.
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.
Geef een reactie