In dit artikel over de primula acaulus of vulgaris informatie over de grondsoort, verzorging, bodem, onderhoud, standplaats, vermeerderen en bemesting van de Primula acaulus. of sleutelbloem. De naam primula is afgeleid van het woord primus of eerste omdat het één van de eerste bloeiende plantjes van het voorjaar is. Primula Acaulus is een Primula waarvan de bloemen vrijwel geen stengel hebben. Het is een voorjaarsbloeier bij uitstek die gelijk met viooltjes staat om de eerste bakken en potten op te vrolijken als de crocussen net aan het bloeien zijn.
De bloemen van Primula Acaulis zitten direct boven op het blad. Na de winterse maanden en de eerste bollen zijn de kleine felgekleurde Primula’s een welkome en kleurrijke aanvulling op de bloembollen.
Primula Acaulus
Grondsoort: Humusrijke, matig voedselrijke grondsoort (standaard potgrond voldoet)
Grondsoort: humusrijk en bosachtige in combinatie me klei en kalk.
Bodem: Doorlaatbaar, humusrijk, kalkrijk
Standplaats: (zon) halfschaduw, niet in de volle zon, onder een bladerdak.
Vocht: vochtig maar nooit natte voeten
Kleur: alle kleuren van de regenboog
Bloeiperiode: maart / april
Winterhard: Ja (in principe wel)
Nederlands: Sleutelbloem
Engels: Primrose, oxlip
Lees ook: Primula Vulgaris
Grondsoort:
Plant de primula op een humusrijke of kleiige en kalkrijke grond, in de volle zon of halfschaduw. De grond zelf mengen kan handig zijn. Neem 2/3 potgrond, 1/3 kleiige grond (evt tuinaarde) en meng dat door elkaar met wat kalkpoeder of schelpengrit. Vul daar de potjes mee en plant de primulaatjes daarin. Pas wel op met teveel kalk. Een flinke lepel schelpengrit is voldoende op een emmer grond.
Verzorging
De Primula Acaulus heeft voldoende water nodig. Hou de potjes licht vochtig maar zet ze niet in een plas water. Wees wel zorgvuldig met water geven: als de blaadjes slap hangen wil dat niet zeggen dat meer water geven de beste oplossing is. Kijk eerste even of de plantjes niet in de volle zon staan en zet ze dan even wat koeler weg. Daarom ook dat je als standplaats in de tuin schaduwrijke plekker zoekt onder bomen en struiken.
Als de Primula Acaulus droog heeft gestaan en slap hangt kun je hem even kort drenken of in het water dompelen en uit laten druppelen. Zorg er wel voor dat je hem niet in een plas water laat staan want hij wil echt niet nat blijven.
Verder is deadheading, het verwijderen van uitgebloeide bloemen raadzaam voor de bloemen zaad gaan maken. Dan bloeien de plantjes langer door.



Overhouden:
In principe zijn Primula’s gewend aan het Europese klimaat Zoek een schaduwrijke plek onder bomen en struiken met een licht vochtige bodem en je hebt er het volgende jaar opnieuw plezier van.
Hoewel Primula Acaulus bestand is tegen vorst kan een beetje bescherming geen kwaad. Dek de planten licht af met stro of blad.
Grotere kluiten kun je scheuren en delen. Daarna uitplanten (eventueel in potjes) en in het voorjaar verder uitplanten.
Als kamerplant:
De primula acaulus is een uitstekende kamerplant die met een aantal van die leuke kleintjes een vrolijk accent vormt in de huiskamer. In een warme huiskamer zullen ze na een paar weken zijn uitgebloeid maar op een koele plek in de huiskamer of in het huis kunnen ze het wel twee maanden uithouden. Goede ventilatie en een lage temperatuur bevorderen een lange houdbaarheid.
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.
Geef een reactie