In potten en bakken sperziebonen kweken

In potten en bakken sperziebonen kweken is prima te doen. In artikel over in potten en bakken sperziebonen kweken informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, bemesting en zaaien. Wil je in in potten en bakken sperziebonen kweken geef ze dan wel voldoende ruimte, dus niet te veel planten in een bak. In de stadstuin moet je ook je zaaigoed beschermen tegen vogels (vooral duiven) en oppassen voor slakken.

Kenmerken van Sperziebonen:
Grondsoort: Goede tuingrond, waterdoorlatend, zandig,
Bodem: Niet zuur, vochtig maar nooit nat, voedselrijk
Standplaats: Zonnig
Hoogte: Lage soorten tot 60 cm

In potten en bakken sperziebonen kweken

De soort sperzieboon:
Als je zaad gaat kopen of een plantje zorg dan dat je geen stokbonen koopt maar stambonen. Stokbonen of klimbonen kunnen wel 2 meter hoog worden en zijn ongeschikt voor potten. Tenzij je een hele grote pot koopt en er stokken in zet. Maar voor kleinere potten of emmers zou ik gewoon stambonen (struikbonen of polbonen) kopen die rond de 50cm hoog worden. Let dus goed op als je een zakje zaad koopt en koop ze niet als er niks op staat.

Grondsoort:
Bonen hebben goede tuingrond nodig maar nooit te zuur. Neem dus gewone potgrond met compost bijna 50/50 en geef wat extra kalk om in potten en bakken sperziebonen te kweken. Meng ook brekerzand en split door de grond. Neem fijne split om de grond lekker luchtig en waterdoorlatend te houden. De steentjes houden ook warmte vast.
Bonen houden absoluut niet van zure grond. Doe dus ook wat kalk door de grond. Mijn ideale verhouding: 4 delen potgrond, 2 delen brekerzand (grof) en 4 delen compost (organische mest). Dan nog een (heel) klein handje kalk en klaar ben je.
Meng nooit turf door je grond want dat is zuur.

Standplaats:
zonnig en warm. Niet in de volle hete zon maar op een zonnig plekje waar het warm is en blijft.

potten en bakken sperziebonen kweken 5

Zaaien:
Bonen moet je niet te diep zaaien: 4 cm voor lichte Grond(zand) en 2 cm voor zware grond zoals kleigrond. Ik zaai vanaf half mei gewoon rechtstreeks in de bak. Nog makkelijker is het om kant en klare plantjes te kopen als het eenmaal warm genoeg is. Voor die paar plantje die je in de bak of de pot zet maakt dat ook niet uit. Voortrekken kan ook, gewoon in kleine potjes en in een kweekbakje.
Bonen kunnen absoluut niet tegen vorst en houden zelfs van warmte. Zaai dus niet te vroeg in het jaar en zorg dat de vorst echt helemaal uit de lucht is. Ik zaai vanaf half mei in de volle grond.

De zaailingen zijn erg gevoelig voor vogels, slakken en andere plagen. Bescherm je planten in de kleine stadstuin of op het balkon dan ook het gehele jaar in alle stadia van de groei. Gebruik netten en/of fijn gaas om de vogels buiten te houden en strooi EscartGo van Ecostyle in en rond je bakken om slakken weg te houden. Ik plak ook rond al mijn bakken en potten kopertape om de slakken weg te houden

Hoeveel planten in pot of bak:
Vuistregel is 2 planten in een pot van 5 liter en 4 bonen in een pot van 10 liter.

Lastige materie. Ik zet standaard teveel planten in mijn containers. Hierboven zie je iemand die in een container van 20 bij 30 cm 2 sperziebonen heeft staan en iemand die in een grote emmer 2 tomaten en 4 sperziebonen zet. Ik heb bakken van 17cm breed en 60cm lang en ik heb er 6 tot 8 sperziebonen in gezet. Ook zet ik in dat soort bakken 4 of 5 aardbeienplanten. Top op heden gaat het nog allemaal goed. Maar ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik pas dit jaar, 2016, op grote schaal in bakken en potten groente ben gaan kweken. Het is dus ook nog een beetje avonturen. Maar in een standaard emmer kun je zeker 3/4 sperziebonen planten. Of 1 tomaat, 74 radijsjes, 3 broccoliplanten, 1 bloemkool, 1 courgette of 6 stoksnijbonen.

Bemesting:
In potten en bakken sperziebonen kweken vereist dat je wel de nodige voeding toevoegt. Ik meng bij het planten bijna 50/50 compost door gezeefde oude potgrond of fijne tuingrond. Voeg vervolgens ook wat kalk toe want bonen houden niet van een zure grond. Meng dus ook nooit turf door je grond. Mijn ideale verhouding: 4 delen grond, 2 delen zand, 4 delen compost. Eventueel kun je nog wat gemalen koemestkorrels toevoegen maar niet meer dan een klein handje. Geef nooit kunstmest met extra stikstof want bonen halen zelf stikstof uit de lucht.

Onderhoud:
Sperziebonen hebben weinig onderhoud nodig. Af en toe water geven maar alleen als het echt droog word. Verwijder nooit oude bloemen want dan krijg je geen bonen.
Schudden: het kan geen kwaad om in een kleine tuin af en toe aan je bonen te schudden als ze bloeien. Zo zorg je voor bevruchting en krijg je mooi fruit. Als de planten flink bloeien kun je gemakkelijk elke dag even schudden. Doe dit door tegen de stam van de plant te tikken. Als je er moeilijk bij kunt neem dan gerust een bamboe stok of stokje en tik (duw) tegen de stam zodat de plant even kort en goed schudt.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door