In een bak of pot snijbonen kweken

In een pot snijbonen kweken op je balkon of in een kleine tuin is prima te doen. In dit artikel over het in een pot snijbonen kweken informatie over de bodem, grondsoort, onderhoud, zaaien en water geven van de snijbonen. In een bak of pot snijbonen kweken is een handigheidje dat je even door moet krijgen. In een bak of pot snijbonen kwekvereist vooral water geven en zorgen voor voldoende voedsel in de pot of bak.

pot snijbonen kweken
Ooit de eerste groentje uit mijn stadstuin, een mooi portie Snijbonen.

Kenmerken van snijbonen:
Grondsoort: waterdoorlatend, voedselrijk, licht zandig
Bodem: vochtig, niet zuur
Hoogte: tot 2 meter
Bijzonderheden: ondersteunen, geen stikstof geven

In een pot snijbonen kweken

Ik heb een grote pot genomen met een doorsnede van zo’n 40 cm en 50cm hoog. Dat is een fikse hoeveelheid grond waar je makkelijk per 4 hoekstokken 2 plantjes kunt zetten, dus 8 in de pot en ook nog 2 of 3 in het midden. Zo krijg je een mooie bos bonen. Plantjes kopen kan ook. Wacht wel tot het lekker warm is, gemiddeld boven de 10 graden. Dan groeien ze goed en heb je lol van je werk.

Standplaats:
Bonen houden van een zonnige en warme plaats.

Grondsoort:
In een pot snijbonen kweken vereist wel enige aandacht voor grondsoort en bodem. Bonen doen het op vrijwel alle grondsoorten maar niet op zure grond. Dus geen tuinturf of zure potgrond gebruiken. Ik heb wat gebruikte en gezeefde  potgrond gebruikt en die verrijkt met veel compost en wat  vermalen koemestkorrels. Laat je pot een paar dagen staan zodat de grond kan opwarmen. Om die reden heb ik ook brekerzand en fijne steentjes (split) door de grond gedaan. Dat helpt trouwens ook om de grond luchtig en doorlaatbaar te maken en te houden.

Bemesting:
Snijbonen halen zelf stikstof uit de lucht dus je moet geen tuinmest gaan geven met te veel stinkstof (N) maar wel Fosfor(F) en Kalium(K). Maar laat die kunstmest liever en geeft gewoon een fikse hoeveelheid compost of andere organische meststof. Beetje gedroogde koemestkorrels kan ook geen kwaad, Neem niet te veel, maak ze fijn en werk ze een beetje door de grond.

Zaaien:
Ik heb gewoon in de pot gezaaid. Ik heb gewacht tot laat in het voorjaar met zaaien. Je moet sowieso niet beginnen met snijbonen voordat de vorst helemaal uit de lucht is. Dus niet voor half mei buiten of in de volle grond. Wel je kun je half mei kant en klare plantjes zetten. Dat is vooral slim als je weinig ruimte hebt en geen kweekbakken en dergelijke op je balkon of je plaatsje wilt hebben. Doe genoeg zaadjes in de grond om zeker te zijn van de hoeveelheid plantjes die je wilt hebben. Voor 12 planten heb ik meer dan 24 bonen in de grond gestopt. Te veel is geen probleem, te weinig wel. Geef de zaadjes en ook de zaailingen niet te veel water want dan kunnen ze gaan rotten.

Onderhoud:
Vooral snijbonen willen geen natte aarde. Is het droog dan moet je natuurlijk wel water geven maar bonen hoef je niet zo nat te houden zoals sla en andere bladgroenten. Verder moet je ze in het begin een beetje helpen om rond de stokken te groeien. Zijn ze eenmaal op weg dan hoef je daar geen aandacht meer aan te besteden.

Plagen en ongedierte:
Vogels houden van de zaailingen en slakken lusten wel pap van de snijbonen. Ik wikkels dus koperstrip om de pot en dek de pot af met gaas als de plantjes nog erg klein zijn. Een netje kan ook trouwens. Strooi ook EscarGo van EcoStyle rondom je pot. Zet je pot ook niet naast planten waarvan je zeker weet dat er slakken inzitten. Dan kruipen ze namelijk over.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door