Portulaca of Portulacum, Portulak, Postelijn

In dit artikel over portulaca of portulacum (postelijn of portulak) informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, voeding en bemesting, onderhoud en zaaien. Portulaca of Portulacum (Postelein of portulak) is een kleine en laagblijvende bloeier die uitermate geschikt is voor potten, schalen en bakken. Maar ook in een border is hij uitstekend toepasbaar. Hij heeft vetplant-achtige bladeren (lijken dennenaalden) en bloeit in diverse kleuren. Portulaca of portulacum (portulak) is afkomstig uit Zuid Amerika, bloeit van mei tot september (zelfs april) en heeft maar weinig aandacht en verzorging nodig.

portulaca of portulacum

Kenmerken van Portulaca of Portulacum

Standplaats: potten en bakken, hangmanden, rotstuin en eventueel als bodembedekker.
Grondsoort : doorlaatbaar, licht, kalkarm, pH neutraal tot lichtzuur, humusrijk
Bodem: droog, zandig, licht vochtig, humusrijk
Vocht : droog, normaal (maar hij heeft wel vocht nodig)
Licht : zonnig en warm, licht en droog
1 jarige plant voor border, pot en bak.

Portulaca of Portulacum

Grondsoort:
Portulak, portulaca of portulacum houdt niet van kalk dus gebruik je gewone standaard-potgrond. Die is lichtzuur tot pH-neutraal. Zorg voor doorlaatbaarheid door grit en scherp zand te mengen. Ik meng potgrond met zaai en stekgrond, wat scherp zand en grit. Maar daar vul ik de meeste potten en bakken mee omdat je daarmee een goeie basis krijgt voor dit soort planten.
Staat de Portulaca in een schaal of pot in de zon, dan moet de grond voldoende water op kunnen slaan om de plant van vocht te kunnen voorzien. U kunt eventueel wat zand door de grond mengen.

Standplaats:
Primair een licht, zonnige, warme en droge plek. De bloemen van de Portulaca gaan alleen open in de zon dus zorg dat hij licht en zonnig staat.
Portulaca heeft vetplantachtige blaadjes en kan daarom tegen droge omstandigheden. Hij kan dus op ook op wat drogere plaatsen gezet worden. Hij vormt lange en slappe stengels waardoor hij erg geschikt is voor hangmanden en balkonbakken. In een border is hij wat minder geschikt want de liggende stengels kunnen gaan rotten.

Water en vocht:
Het feit dat Portulacum vetplantachtige blaadjes heeft en tegen droogte kan wil niet zeggen dat hij geen water nodig heeft. De stengels hebben immers water nodig om op te slaan. Wat dat betreft hebben net zo vaak en onder dezelfde omstandigheden water nodig als de meeste andere planten. Maar ze kunnen prima een droge periode verdragen waardoor ze extra geschikt zijn om in potten, bakken en hangmanden te gedijen.

Onderhoud:
Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Op een warme standplaats moet u de Portulaca regelmatig water geven, want door de hitte verdampt er veel vocht. Zorg dat de grond vochtig blijft. Giet nooit rechtstreeks water op de bloemen. Staat de Portulaca in een schaal of pot in de zon, dan moet de grond voldoende water op kunnen slaan om de plant van vocht te kunnen voorzien. U kunt eventueel wat zand door de grond mengen. Portulacum is gevoelig voor luizen.

Zaaien:
Portulaca is een lichtkiemer. Dat wil zeggen dat je het zaad niet moet bedekken met een laag grond. Daarom kun je het beter voorzaaien in een zaaibak of kas. In het voorjaar zaaien op een vochtige, lichte en warme plek.  Binnen voortrekken in maart-april, daarna in de volle grond zaaien. In april kunnen de zaailingen buiten staan op een beschutte plek, en in mei plant u ze uit.

Voeding en bemesting:
Geef eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater als je ze in potten, bakken en hangmanden hebt staan. Dat geld trouwens altijd voor potten en bakken. Gewone plantenvoeding voor eenjarige planten en kuipplanten volstaat.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *