Planten voor de Cottage garden

Welke planten voor de cottage garden zijn geschikt? Wat voor planten moeten of kunnen er in een wilde tuin of Cottage Garden? Het lijkt een voor de hand liggende vraag maar het valt tegen. Om te beginnen moet je antwoord vinden op de vraag of een wilde tuin een tuin is met wilde planten of een verwilderde tuin. Dat maakt nogal wat uit.  Ik ga voor een verwilderde tuin omdat een tuin met wilde planten voor mij te veel beperkingen heeft. Er zijn zulke mooie planten te koop dat ik het jammer vind om alleen maar wilde planten in de tuin te zetten. Nog afgezien van het feit dat het discutabel is om wilde planten uit de natuur te halen of zelfs maar zaad te verzamelen.

Geschikte planten voor de cottage garden

Mijn tuin is dus een verwilderde tuin. Of zoals ik graag mag zeggen, een gecontroleerd wildernis. In dat concept krijgen leuke (ver)wilde planten de ruimte zoals Solidago (Guldenroede), Vergeet me Nietjes, Havikskruid, Koninginnekruid of Leverkruid, Madeliefjes, Klaprozen, Bosrank, Munt, Damastbloem, Stokrozen, Walstroleeuwenbek. Ik vergeet er vast wel eentje maar dit is de grote bulk.

cottage garden 1b

Havikskruid, Koninginnekruid of Leverkruid en de klassieke klaproos.

cottage garden 1c

Solidago of Gulden roede, Pyreneeën Geranium, en Vergeet-Mij-Nietjes.

Maar welke planten doen het nu nog meer erg goed in de verwilderde tuin of Cottage Garden? Dat is primair afhankelijk van de smaak van de eigenaar. Immers. in een verwilderde tuin is alles mogelijk.

Op de Engelse TV zeggen ze zonder mankeren dat een Cottage Garden aan geen enkele regel is gebonden. Alles mag, daar is het een Cottage Garden voor. Hetzelfde geld wat mij betreft voor het begrip verwilderde tuin. Laat het zijn gang maar gaan, doe maar wat je wilt, er zijn geen regels voor. Dat is voorbehouden aan Design tuinen en tuinen die vanuit een bepaalde thematiek zijn ontworpen zoals een rotstuin.

Ik zet een paar keer per jaar planten op plekken die open zijn gevallen. Ik tuinier ecologisch dus er gaat nog wel eens iets helemaal naar de knoppen. Of in dit verband juist niet, strikt genomen. Dood of half dood, het verwijderen waard. Dus naar het tuincentrum en maar weer eens wat gekocht.
Soms zijn dat oude vertrouwde planten en soms, vooral als ik langs een wat kleiner tuincentrum ga, meer bijzondere soorten.

Hieronder een rijtje favorieten die het in mijn tuin al jaren steengoed doen. Dit allemaal geschikte planten voor de cottage garden.

Zonnehoeden Rood en Geel
Kokardebloemen
Salie’s in alle soorten en maten
Dahlia’s
Diverse grassen
Bloembollen en knollen
Rozen
Klaprozen
Steenanjers
Diverse struiken zoals Hortenia, Deutzia of bruidsbloem
Brandende liefde of Lychnis Chalcedonica
Prikneus of Silene Coronaria
Een Druid, een Japanse Acer, Toverhazelaar en HerfstAnemonen.
Bergamotte
Digitalis
Chocoladeplant
Diverse Anjers

Geums
Muurbloemen
Sneeuwbalplantje
Lelies
Lupine
Lobelia’s
Lathyrus
Suzanne met de mooie ogen
Goudsbloemen
IJsbloemen
Meisjesogen
Zinia’s
Strobloemen
Zonnebloemen
Korenbloemen

En deze lijst kunt  u natuurlijk aanvullen met door u geselecteerde planten voor de cottage garden.  Het leuke aan een verwilderde tuin is dat je alles wat je mooi vind er kunt zetten, desnoods naast elkaar. Veel kleuren, diverse hoogtes en als je rondloopt is er altijd wel wat te zien. In mijn tuin staan zoveel planten dat het een gevecht is voor elke soort om te overleven. Mijn violen zijn bijvoorbeeld 40 tot 60 cm hoog en als er op een kaartje van een door mij geschikt geachte plant voor de cottage garden staat dat hij 80 cm hoog word dan word hij in werkelijkheid 1.20 hoog.

planten voor de cottage garden 1a

Een voorbeeld daarvan hieronder. Zo mooi kan het dus zijn. Veel plezier in het tuincentrum.

Oh ja, en zoals je op de foto kunt zien heb ik nog een vijver ook. Maar dat word een apart hoofdstuk.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door