Pioenroos of Paeonia

In dit artikel over de pioenroos info over de grondsoort, bodem, vocht, standplaats, bemesting en onderhoud van de pioenroos. Van de pioenroos zijn meer van 1000 soorten. Ze hebben alle kleuren van de regenboog en het zijn winterharde en vaste planten.

De pioenroos houdt een zonnige plek in de border maar kan ook in een pot staan. Je moet ze dan op een zonnige plek zetten en de aarde voldoende nat houden.

Pioenroos rood
Pioenroos rood
Pioenroos roze
Pioenroos roze

Kenmerken

Grondsoort: Zavel of kleigrond, Neutraal (ph 6/7)
Bodem: humusrijk, goede drainage, voedzaam, ietsjes kalk
Vocht: vochthoudende grond
Standplaats: zonnig, langdurig zonnig (5 uur of meer in de zomer)
winterhard: Ja
Kleur: De nadruk ligt op wit, roze, rood, purper en paars
lengte:80 tot 120 cm. Het is een hoge plant die gevoelig is voor wind. Ondersteunen is het advies.
Bloeitijd: juni, juli (gemiddeld, afhankelijk van de soort eerder of later)
Vaste plant, kan tot 15 jaar op dezelfde plek staan.

Pioenroos (Paeonia) is een geslacht uit de familie Paeoniaceae. De botanische naam Paeonia gaat terug op de antieke oudheid. Paieon was de god van de genezing in het Oude Griekenland.

Pioenroos of Paeonia

Planten:
De beste planttijd is in de herfst, grofweg van begin oktober tot begin december (als het nog niet vriest). Een pioenroos moet altijd aan zijn nieuwe omgeving wennen en doordat de plant in het najaar nog nog niet in zijn rustperiode zit heeft hij nog de kans om aan te slaan. De kans is dan groter dat hij al in het voorjaar gaat bloeien. De pioen met ruim uit elkaar geplant worden. De grote soorten 1 meter en de kleinere zo’n 50 cm van elkaar.

Zet de plant met de scheuten (ogen of neuzen) naar boven. De scheuten moeten vlak onder de grond zitten. Dat is zeer belangrijk anders gaan ze niet bloeien. Het beste is dus als er slechts een paar centimeter grond bovenop komt, anders remt de groei van de stengels en later dus het bloeien van de pioen.

De pioen zit bij voorkeur in de grond. Plant de pioen dus direct uit nadat u de plant heeft gekocht. Het kan een paar jaar duren voordat de pioenroos gaat bloeien nadat u deze heeft geplant. Naarmate de plant langer staat worden de bloemen steeds mooier.

n de pot:
Pioenrozen kunnen ook in een pot geplant worden. Hou de grond goed vochtig en neem een pot die groot genoeg is. Zorg voor voldoende voeding en nogmaals, hou de pot vochtig … ! Dagelijks water geven en minimaal 2 keer per jaar flink extra voeding in voor en najaar.

Onderhoud:
Zolang de pioen nog stengels heeft moet je de grond rondom de plant vrij houden van onkruid. In september en/of oktober moet je de resterende stengels boven de grond verwijderen en weghalen i.v.m. ziektes en rot. Dus ook niet op de composthoop gooien!

Hou de bloemen in de gaten wat hun hoogte betreft en geef steun daar waar nodig. Hiervoor zijn in tuincentra voldoende middelen aan te schaffen maar bij de pioen doet een gewoon bamboestokje wonderen. Ook kun je hele plant bijeenhouden door steunringen, plantenrasters en halfronde plantensteunen.

Snoeien:
Er zijn twee soorten pioenrozen, houtachtige en kruidachtige. In onze stads- en dorpstuinen zetten we vooral de kruidachtige soorten. Deze moet je in oktober afknippen tot een lengte van 3 cm. Doe je dit niet dan geef je grijze schimmel een kans. Gooi de afgeknipte stengels in de vuilnisbak en nooit nooit op de composthoop!

Voeding en bemesting:
De Pioen is een vaste plant die lang op eenzelfde plek kan staan. Om jaar na jaar mooie bloemen te krijgen moet de plant in voedzame en gezonde grond staan. Je kunt kunstmest gebruiken om de groei te stimuleren maar een teveel aan kunstmest kan de groei ook belemmeren. Compost is zeer geschikt om de grond te verrijken.
Geeft pioenrozen vroeg in het voorjaar gedroogde koemest. Bij zandgrond is een jaarlijkse toevoeging van compost ook goed. Geef ze na de bloei (in juli) eventueel beendermeel.

Winterhard en bescherming:
De pioen is winterhard maar let op. De pioen heeft dikke wortels die zich volzuigen met vocht en kunnen barsten bij vorst. Bescherm de plant dus bij vroeg invallende vorst als hij nog niet in rust is. Even toedekken met extra compost, is dat ook meteen gedaan.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Saxifragales
Familie: Paeoniaceae
Geslacht: Paeonia

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *