Artikel over de pimpernel of Sangsuisorba informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud en verzorging en voeding en bemesting, zaai en plantvoorschriften van de Pimpernel. De letterlijke vertaling van Sanquisorba is bloedslurper.
De pimpernel staat ook bekend als sorbenkruid. Grote pimpernel dank hieraan voornamelijk z’n bekendheid. In de Chinese en Russische geneeskunde wordt de tot poeder vermalen bloem nog steeds gebruikt om bloed te stelpen. Thee gemaakt van bladeren remt keel- en mondontstekingen en werkt urine uitdrijvend. In vroeger tijden werd sap van de plant toegediend ter bestrijding van longtuberculose.
Pimpernel of Sanguisorba
Kenmerken van de pimpernel of sanguisorba:
Standplaats: zonnig tot halfschaduw
Grondsoort: matig voedselrijk, weinig bemeste grond, goede tuingrond
Bodem: gemengde grond, zandig laagveen, zandige rivierklei en kleiig veen.
Vocht: vochtig tot vochthoudend
Bloeiperiode: Juli tot september
Kleur: roze
Hoogte: 30 cm tot 1.40 (de kleine en de grote)
Algemene informatie:
Voor de liefhebber van opvallende planten kan ik de Pink Brushes aanbevelen. Een soort met grote roze borstels, door het gewicht gaan de borstels wat hangen om vervolgens weer wat omhoog te groeien.
Het verse kruid (de kleine blaadjes van de plant) is lekker in salades, kruidenazijn of koele drankjes. De smaak doet denken aan gezouten komkommer. Probeert u eens een komkommersalade met verse bieslook en pimpernel met een yoghurtdressing

Bodem en Grondsoort:
Deze plant staat bij mij in de enigszins voedselarme en zandige border. Dat is een border die ik verarm met zand en steenresten. Hij staat bij de Salie, Zonnekruid, klaprozen en andere bloemen en planten uit zuidelijke streken. Het is een aparte en bijzondere bloeier met bloemen in de karakteristieke vorm.
Planten en bemesting:
Dit is een plant die het op matig voedselrijke grond goed doet. Dus geen extra voeding geven bij het planten. Wel verse grond mengen, bij voorkeur vochthoudend en waterdoorlatend. Beetje grof zand er door en een handje tuingrond. Beetje van alles dus, kook maar een lekker schoteltje aarde maar pas op met overvoeding.
Wortelpen:
Bij planten van een plant met een wortelpen is het altijd belangrijk om het plantgat diep genoeg te maken en de wortelpen zo recht mogelijk naar beneden te richten en voldoende ruimte te geven. In geen beval de lange wortels als een “krul” in het plantgat te leggen. Bovendien kan hij dan breken.
Insectenvriendelijk:
Een aantal vlindersoorten is aan de pimpernel gebonden. Larven van de pimpernelblauwtjes hebben een aantal weken de bloemen van het bloedkruid nodig om te groeien. Na deze fase laten ze zich meevoeren naar een mierennest, waar ze zich verder voeden met mierenlarven. In het mierennest overwinteren de poppen die in het volgende voorjaar als imago (volwassen vlinder) tevoorschijn komen.
Zaaien:
De grote pimpernel is makkelijk te zaaien. Deze plant staat bekend als heemplant, maar past ook heel mooi als grote groep in een vaste plantenborder of als mooie grote groep tussen twee struiken in.
Zaaien vanaf Maart tot april en van september tot oktober in potten of de koude bak. Ter plekke zaai je vanaf september; het zaad zal in het voorjaar erop kiemen.
Onderhoud:
De Pimpernel heeft, als hij zijn plekje heeft gevonden, weinig onderhoud nodig. Aangezien hij stevige wortelpennen maakt is hij moeilijk te verplaatsen maar tevens blijft hij volhardend staan waar hij zijn ruimte heeft ingenomen. In mijn eigen overvolle tuin zie ik hem er elk jaar weer vrolijk tussendoor komen. Ook de kleine variant houd moedig stand tussen alle woekerende cottageplanten.
Foto’s van de Pimpernel of Sanguisorba:
Getoonde soort: Sanguisorba “Pink Brushes”
Opvallende pimpernel met dikke, lange en deels hangende aren (borstels)
Geef een reactie