Petunia – Klassieker in pot bak en hangmand.

Artikel over de Petunia met info over grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, bemesting, en planten van de petunia. De petunia is al jaren lang een bijzonder populaire bloeier. De laatste tijd vooral in zogenaamde “hanging baskets” of hangmandjes. Menig schuur of balkon in ons land is inmiddels versierd met de felle kleuren waarin de petunia verkrijgbaar is. En het helpt dat de plantjes voor weinig geld te koop zijn, meestal met bakken tegelijk. Ook in borders en potten/kuipen zie je zonder uitzondering.

Kenmerken van de Petunia:

Grondsoort: compostrijke grond, waterdoorlatend
Standplaats: zonnig, af en toe enige schaduw mag.
Vocht: Vochtig, maar nooit nat
Bodem: Voedselrijk, humusrijk, waterdoorlatend.
Bemesting: houd van compostrijke grond (licht zuur Ph 6 / 7 )
Bloeiperiode: Mei tot september
Eenjarige plant

petunia (8)
petunia hanging basket

Algemene informatie:

De eerste Petunia kwam in 1823 naar Europa. De witbloemige Petunia axillaris was de eerste, later ontstonden de Argentijnse, violette tot karmijnrood bloeiende Petunia violaceae. Deze twee vormden de basis voor talloze hybriden. Een bekende hangende petunia is de surfinia die vooral door stekken word vermeerdert. Deze soort heeft veel bloemen en bloeit enorm lang. Petunia is de botanische naam van een geslacht van planten in de Nachtschadefamilie (Solanaceae). Veel van de in tuinen voorkomende petuniasoorten zijn hybriden.

Onderhoud:
Belangrijk is om oude uitgebloeide bloemen te verwijderen inclusief het stengeltje. Wil je zaad hebben dan kun je de stengeltjes laten zitten om later zaad te winnen. De Petunia vraagt weinig intense verzorging en is een prachtige bloeier,verwijder enkel verdord blad en bloem om ziekten te voorkomen
Als petunia’s in hangmandjes te lang worden gewoon afknippen, dan groeien ze nog beter breeduit ook.

Bemesting:
Bijmesten is prima voor de petunia maar neem dan (vloeibare) bloeimest want te veel compost in het bloeiseizoen is niet bevorderlijk voor de bloei omdat de plant zijn energie dan in bladgroen gaat stoppen. In hangmandjes en bakken mogen ze per 3 weken extra bloeimest hebben. Ze hebben nogal wat nodig want het zijn uitbundige en langdurige bloeiers.

Petunia’s zijn vatbaar voor slakken, meeldauw en luizen.

Water geven:
De petunia moet in de zomer dagelijks water hebben. Bij onvoldoende water gaan de bladeren vergelen en zien de planten er niet mooi uit.
De grond moet vochting zijn naar nooit nat. Zet je de planten in de tuin zorg dan dat ze op een plek staan waar regenwater na een bui meteen wegloopt.
Oude soorten kunnen niet tegen veel regen.

Petunia’s zaaien:
Petunia’s zaai je in januari-februari in de warme kas of serre. Vanaf Mei kun je ze in de volle grond zetten. De vorst moet helemaal uit de lucht zijn want hij kan niet tegen de koude. Hou rekening met het feit dat je dit soort zomerbloeier moet laten wennen aan de buitenlucht. Dus afharden is aan te raden.

Het zaad ontkiemt niet geweldig dus hou rekening met flinke uitval. Bovendien kan het enige tijd duren voor het zaad gaat kiemen, zeker als je vroeg zaait. De temperatuur waarbij het zaad gaat kiemen licht rond en boven de 20gradenCelsius. Gebruik speciale zaaigrond. Bij verpotten naar grotere potjes zaaigrond mengen met compost in een verhouding van 1 deel compost en 3 delen zaaigrond. Laat het zaad op de grond liggen en doe er geen grond overheen. Hou rekening met enige kiemtijd. Laat de plantjes flink groot worden en laat ze afharden.

Potten en bakken:
Petunia’s doen het uitstekend in potten en plantenbakken. Ze kunnen gewoon in potgrond, eventueel vermengd met compost. Veel water geven, extra aandacht voor uitdroging en veelvuldig oude bloemen verwijderen zorgen voor een langdurige periode van bloei en maximaal effect van uw aankoop

Hangmandjes:
De petunia is een plant die bij uitstek is geschikt voor hangmandjes of zogenaamde hanging baskets. Veel water geven, extra aandacht voor uitdroging en veelvuldig oude bloemen verwijderen zorgen voor een langdurige periode van bloei en maximaal effect van uw aankoop. Kijk verder naar het artikel elders op deze site over het maken van hangmanden voor tips over de wijze van beplanting en de soort grond.

Foto’s:

petunia (2)

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae
Stam: Embryophyta
Klasse: Spermatopsida
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Solanales
Familie: Solanaceae (Nachtschadefamilie)

Geslacht: Petunia

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *