In dit artikel over peterselie informatie over de grondsoort, standplaats, boden, zaaien en planten en voeding en verzorgingen en bemesting van de blad en krul peterselie. Blad peterselie is trouwens het sterkste van smaak. Krulpeterselie is meer voor garnering.
Ik koop peterselie altijd kant en klaar bij het betere tuincentrum en scheur de plant in 3 of 4 stukken die ik in de tuin verspreid. Ook laat ik er altijd 1 in een pot staan voor als het erg slecht weer is.

Peterselie, krul en blad
Kenmerken van krulpeterselie en bladpeterselie:
Grondsoort: voedselrijk, waterdoorlatend
Standplaats: Halfschaduw of schaduw
Bodem: vochtig, humusrijk, voedselrijk
Vocht: Vochtig tot nat
licht en zon: Schaduw, lichte zon.
Familie: Apiaceae (Schermbloemenfamilie)
Geslacht: Petroselinum (Peterselie)
Soort: Petroselinum crispum
Peterselie word al eeuwen gebruikt, in ieder geval sinds de Grieken en de Romeinen. Bij de oude Grieken was peterselie het symbool van de vreugde. Men vlocht er een lauwerkrans mee en zette die op het hoofd bij feestelijke gelegenheden. Door de Romeinen werd het gebruik van het kruid verspreid over West-Europa. In de Middeleeuwen werd peterselie gebruikt als groente en werd onder meer verbouwd in de keizerlijke tuinen van Karel de Grote.
2 soorten peterselie:
Er zijn 2 soorten peterselie: krul- en bladpeterselie.
De Krulpeterselie ziet er mooier uit maar smaakt minder. Bladpeterselie (lijkt erg op baldselderij maar de smaak verschilt enorm) is sterker van smaak en heeft de voorkeur in de keuken. In supermarkten word vaak krulpeterselie verkocht maar wil je het voor de soep of in gerechten gebruiken neem dan bladpeterselie.
Zaaien en planten:
De plant groeit op rijke, vochtige en diep gespitte grond in de volle zon of iets in de schaduw. Je kunt peterselie in al zijn vormen kopen bij supermarkten en tuincentra. Ik adviseer kant en klare planten te kopen bij een kwekerij en ze in potten of de volle grond te zetten. Kan gewoon niet stuk met die peterselie, daar hoef ik niet lang over uit te wijden.
Zorg wel altijd voor volle en voedselrijke grond, goed gedraineerd met grind en potscherven onder in de pot en losse, doorlaatbare vruchtbare en voedselrijke grond. Zolang de plant fundamenteel intact blijft kun je er van blijven plukken tot in de winter.
In de winter een beetje beschermen, bijvoorbeeld door de pot op een beschutte, vorstvrije plek tegen het huis te zetten en je kunt in de winter gewoon doorknippen. En natuurlijk doet peterselie het prima in de serre of in de koude kas.

Zaaien
Zaaien doe je in voedselrijke, humusrijke doorlaatbare en vochtige grond. Het zaad doet er lang over om te ontkiemen, hou daar rekening mee.
Standplaats:
Peterselie houd niet van de volle, hete zon, dan komen ver veel gele bladeren in de plant. Zet hem in de halfschaduw of op een beschutte plek maar wel in het licht. Een beetje zon is zeker goed maar nooit in de volle zomerzon.
Onderhoud:
De plant doet het goed als je er af en toe een stukje afknipt. Veel water geven, voeding geven, geel blad weghalen en aan het begin van het seizoen helemaal terugzetten maar nog wel wat blad laten zitten.
Bemesting:
Geef af en toe wat compost in het voorjaar of een paar korreltjes gedroogde koemest gedurende het seizoen.
Bewaren:
Ik las een hele leuke tip op een website: Als je veel perselie van goede kwaliteit hebt kun je het fijnsnijden of hakken, in water doen en bevriezen. Maak je dan soep dan kun je een paar peterselieblokjes in de soep doen. Lekker in de snert.
Ook kun je hakken en drogen maar dat gaat ten koste van de smaak. Ook kun je het invriezen maar dan gaat de structuur wel verloren. De smaak blijft echter oke. Wel goed verpakken.
Geef een reactie