Persicaria amplexicaulis Duizendknoop

In dit artikel over Persicaria amplexicaulis Duizendknoop informatie over de standplaats, grondsoort, onderhoud en verzorging, bemesting en vermeerdering van deze populaire “gemeenteplant” die het je tegenwoordig veel op rotondes en in het gemeentegroen aantreft.

Persicaria amplexicaulis Duizendknoop komt van oorsprong uit de Himalaya en doet het prima op onze breedtegraad. Hij bloeit uitbundig en vooral rode tinten maar er is ook een leuke witte/crème variant. Ze bloeien lang en doen het op vrijwel elke gematigde grondsoort

persicaria amplexicaulis duizendknoop
persicaria amplexicaulis duizendknoop

Kenmerken Persicaria Amplexicaulis Duizendknoop

Standplaats: zon/halfschaduw
Grondsoort: Zandig, humusrijk, matig voedselrijk.
Bodem: vochtige grond,
pH: neutraal tot kalkrijk
Bloeiperiode: juni-september
Hoogte: afhankelijk van het soort 40 tot 150 cm
Wintergroen: nee
Winterhard: ja, zeer goed

Grondsoort:

Persicaria doet het op elke gematigde grondsoort die matig voedselrijk is. Arme grond dus een beetje verrijken met compost en humusrijke tuingrond in een verhouding 1:1. Rijke grond en vette klei zandig maken met scherp zand, grit en andere stenige en zandige bestanddelen.

persicaria amplexicaulis duizendknoop
persicaria amplexicaulis duizendknoop

Dit is bij uitstek een plant die het goed doet in een nieuwbouwwijk waar donkere grond over een zandlaag is gelegd. Daarom ook dat hij het zo goed doet in groenstroken van de gemeente en op rotondes. Hij kan dus best tegen een stootje.

Bodem:

De pH is van licht kalkrijk tot neutraal. Dat geld trouwens voor veel bloeiende planten. Die houden meestal niet van vette klei of juist erg arme grond. Verder licht vochtig en waterdoorlatend.

Standplaats:

Een Zonnige of halfzonnige plek (halfschaduw) heeft de voorkeur van de Persicaria Amplexicaulis Duizendknoop.

Onderhoud:

Deze plant vereist weinig onderhoud. Beetje de oude bloemen verwijderen, water geven en in de winter mulchen met compost en houtsnippers.

Als hij lang op dezelfde plek staat kan er een harde en houtige wortelstructuur ontstaan. Dan kun je de houtige wortels opgraven en verwijderen. Van de stukken die je uitgraaft neem je mooie jonge scheuten en die kweek je weer op. Makkelijker kun je een plant niet verjongen en vermeerderen.

Ik heb er ooit eentje gekocht en heb er nu nog steeds lol van. Het is de hoge rode variant die je veel in gemeentegroen aantreft. Dat is een gouden koop geweest.

in het voorjaar kun je de resten van de plant die er nog aanzitten afknippen zodat er voldoende ruimte ontstaat voor het nieuwe lover.

Bemesting:

Jaarlijks compost rond de kluit strooien in het najaar bij de mulchronde. Geen kunstmest maar bij voorkeur organische mest en nooit te veel, hij houd van een matig voedselrijke bodem.

Soorten:

Er zijn meerdere soorten en varianten waaronder een dwergsoort die een prima bodembedekker is, de persicaria affinis. Pas op met de japanse soorten hoewel ik daar nergens een naam van kan vinden. Niet woekerend is de Persicaria Polymorpha en de hierboven genoemde Amplexicaulis.

Persicaria bloeit in kleuren variërend van wit tot rood met alle schakeringen er tussenin.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *