Pergola zelf maken of kopen?

Een pergola zelf maken is geen rocket science. De staanders moeten recht staan, de liggers moet recht liggen en met wat cement moet de boel goed worden vastgezet. Kind kan de was doen of Bob’s your Uncle zeggen de Britten.

Belangrijk:

Koop niet al te goedkoop hout en want dan kun je er zeker van zijn dat de boel zo krom is als een hoepel. Ik had een partijtje wokkelhout van de Praxis en dat heeft me aardig wat extra werk opgeleverd. Niet om de palen recht in de grond te krijgen maar wel om de liggers netjes recht op de bovenkant te krijgen.

pergola zelf maken
Om mee te beginnen, het eindresultaat

De pergola zelf maken is bij mij dan ook niet helemaal goed gegaan. Er zitten hier en daar flinke kieren tussen de delen en ik heb met bijtel en lintschuurmachine heel wat hout weg moeten schaven om de boel er nog een beetje recht op te krijgen.

De laatste paal rechts wokkelt aan het einde meer dan 5 cm uit het lood en ik moest een strook van een centimeter diep wegschuren om de ligger nog een beetje recht op de paal te krijgen.

Ga dus op zoek naar zo recht mogelijk hout en denk niet ‘dat lukt wel’ want het lukt niet. Gewoon ergens heen gaan en kijken of de palen daar wel recht zijn. Praxis zou ik dus niet doen. Bij Tuincentrum Aalsmeer en Hornbach heb ik in de loop van de tijd trouwens het beste hout gekocht en nog voor een leuke prijs ook.

Verder heb ik 4 van de zes staanders in het cement gezet. Niet allemaal want ze staan ook nog eens dik 70 centimeter in een bijzonder stevige zandbodem.

pergola zelf maken
BetonBetonBetonpalenverankering

De werkwijze daarvoor heb ik afgekeken van internet, YouTube om precies te zijn Gewoon even googelen voor het soort cement dat je gekocht hebt. Ik had NoMix snelbeton van Weber. Ongeveer 8 euro voor 20 kilo bij de Praxis of Gamma. Dat is voor dik 10 liter cement en dat is een flink gat.

Lees eerst de gebruiksaanwijzing!!!

Er zijn vele soorten van dit soort cement en elk heeft zijn eigen mengverhouding. De hoeveelheid die je gebruikt is afhankelijk van het gat dat je maakt. Omdat ik de palen in een zeer goede en stevige zandgrond heb gezet had ik niet zo veel nodig. 3 zakken voor 4 palen. En de Pergola staat als een huis.

De palen heb ik zwart gemaakt met Palen en Bielzen zwarte teer van Cetabever. Het is een bitumenverf en er staan geen waarschuwingen op voor giftigheid. Het is verdund met terpentine. Na droging is het niet schadelijk voor mens en dier. Gooi het echter niet weg in oppervlaktewater of op de grond want dan is het wel schadelijk.

Ten slotte heb ik nog draad gespannen om plant en struik te geleiden. Kamperfoelie, Jasmijn, klimroos en Clematis zullen de constructie gaan omhullen. Van alle soorten geen fancy hybriden maar de basic soorten zoals de Toscaanse sterjasmijn, de Belgica variant van de Kamperfoelie, en een enkelvoudige en bij voorkeur doorbloeiende klimroos. De clematis moet nog uitgezocht worden.

Ik moet zeggen dat het de sfeer in de tuin aanzienlijk ten goede komt. Ik weet niet hoe het voelt als de palen begroeid zijn maar nu geeft het een intiem karakter aan de tuin. Je kunt het ook negatief labelen en zeggen dat de tuin kleiner lijkt maar dat is maar net vanuit welke hoek je kijkt.

Als ik in de tuin zit is het in ieder geval groener en rustiger omdat je de rommel achter in de tuin nu al minder ziet. Minder prikkels dus en meer het gevoel dat je in de natuur zit.

Tot op heden dus een succesvol project.

Word vervolgd.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *