Pentas of Pentas Lanceolata, Vlinderplant

In dit artikel over de Pentas Lanceolata informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, voeding en bemesting en winterhardheid.  De Pentas behoort tot de Rubiaceae of sterbladigenfamilie. Het is een echte zomerbloeier die verkrijgbaar is in diverse kleuren. Hij houdt van warmte en drinkt veel. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende water.

Kenmerken:

Grondsoort: lichtzuur/neutrale Ph, matig voedselrijk
Grondsoort: potgrond met 1/3 zand, compost en humusrijk
Bodem: Vochtig, doorlaatbaar
Standplaats: Beschut, volle zon tot halfschaduw
Zon en licht: Licht en zonnig
Water en vocht: Vochtig maar nooit nat

pentas

Pentas is een vlinderplant bij uitstek.

Pentas Lanceolata

Pentas Lanceolata komt van oorsprong uit Noordoost-Afrika en Egypte. In het Engels heeft hij dan ook Egyptian Star. De naam is afkomstig van penta (= vijf) vanwege de stervormige bloem met haar vijf bloemblaadjes. De soortnaam lanceolata verwijst naar de lancetvormige (langgerekte) bladeren

Standplaats
Volle zon of halfschaduw. De grond moet vochtig zijn maar niet nat. De bodem moet doorlaatbaar zijn. pH neutraal tot licht zuur. Potgrond met maximaal 20% klei. Eventueel zelf mengen, potgrond met 1/3 zand, compost en zorgen voor een goede doorlaatbaarheid door potscherven onderin en eventueel wat grit door de grond.

Onderhoud:
Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen om een langdurige bloei te garanderen. Top de jonge scheuten af voor een mooie brede groei. Als de struik te groot word knip je de takken vroeg in het voorjaar iets terug. Top gedurende de zomer de jonge scheuten om de struik mooi breed en compact te houden.  Tijdens het voor- en bloeiseizoen moet je de Pentas water geven en de bodem vochtig houden.

Voeding en bemesting:
Geef tijdens het bloeiseizoen, vooral in potten en kuipen, regelmatig vloeibare (bloei)mest. Strooi in de tuin regelmatig wat compost rond de plant of geef gericht bloeimest.

Winterhardheid:
De plant is niet winterhard en hij moet dan ook binnen staan, het liefst vorstvrije omgeving. Pentas lanceolata is ook als kamerplant te houden. De vorstvrije plek moet ook licht zijn. Geef in de winter beperkt water en geen mest en voeding. In deze periode erg matig water geven maar de beslist niet laten verdrogen.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *