In dit artikel over de Oost indische kers of Nasturtium met info over de grondsoort, standplaats, bodem, zaaien, planten, plantvoorschriften, vermeerderen, onderhoud en voeding en bemesting voor de oost indindische kers of nasturtium. Belangrijk kenmerk van deze intens kleurige slingerplant zijn de eetbare bladeren die uitstekend smaken in de salade. De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een eenjarige, kruipende en soms klimmende, kruidachtige plant uit de familie Tropaeolaceae.
De Oost-Indische kers trekt bladluis aan, evenals de rups van het klein- en groot koolwitje, waardoor deze plant goed ingezet kan worden om de luizen en rupsen weg te houden van andere planten of groenten of bloeiers zoals rozen. Bovendien houdt Oost-Indische kers kas witte vlieg op afstand van kas en serre.

Kenmerken van de Oostindische kers of Nasturtia of Nasturtium (eng)
Bodem: normale bodem, niet te nat
Grondsoort: normale tuingrond, feitelijk niet te voedselrijk.
Kleur: geel, oranje, rood
Standplaats : Zonnig, halfschaduw
Bloeiperiode: juni, juli, augustus, september, oktober
Hoogte: 30 – 40 cm
Lengte: tot 1.50 meter voor de klimmers
Winterhardheid : Niet winterhard
Bodembedekker / Klimmer
Oorsprong: Mexico en Zuid-Amerika
Eénjarige plant, zaait zichzelf soms uit.
Deze plant is geschikt voor de Bijenvriendelijke en vlindervriendelijke tuin.
Ik laat deze plant tegenwoordig door mijn klimrozen woekeren zodat de luizen daar op gaan zitten en minder op de rozen. Dit werkt uitstekend. De takken met veel luizen knip ik weg en vernietig ik grondig. Gebruik daar wel een milieuvriendelijke manier voor. Ik gebruik een mengsel van groene zeep en spiritus dat iets sterker is dan wanneer ik het op de planten spray.
Overigens gaan de luizen onderop de bladeren zitten. Haal dus bij voorkeur het gehele blad weg met luizen en al. Overigens zijn de bloemen van deze soort een wondertje van de schepping. Nou geld dat voor veel bloemen maar deze verdienen een plekje hoog op de lijst. Kijk maar naar onderstaande foto’s, die zeggen meer dan genoeg.
Planten:
Aan de grond stelt de Oost-Indische kers geen enkele eis. Beetje los en niet te nat, verder niks. Hou wel rekening met het feit deze plant van de zon houdt. Maar eerlijk gezegd heeft hij het bij mij in de tuin overal gedaan. Hij zoekt het licht zelf wel op. En dat kan planten van meer dan een meter opleveren die helemaal door de rest heen groeien. Daar moet je dan wel weer van houden.

Nog een bijzonderheid van deze plant:
Wil je meer bloemen laat hem dan op relatief magere grond groeien. Humus- en voedselrijke grond is goed voor de plant maar dan krijg je minder bloemen. Daarom zet ik hem bij de rozen met compost zodat hij groot word en ik hem vaak kan afknippen met luizen en al. Maar voor meer bloemen moet je hem een beetje “stressen” en op zo arm mogelijke grond zetten.
Zaaien
De Oost-Indische kers is een bloem die je bij voorkeur te plaatse zaait. Zorg er wel voor dat de vorst uit de lucht is want daar kunnen ze niet tegen. Verder is het een dankbare en eenvoudige plant met grote zaden bovendien. Het zakje deelt dus lekker uit. Het zaaien doe je dus in principe na ijsheiligen (11 mei) in de volle grond.

Voortrekken kan ook maar dan wel in een kas of kweekbak waar geen vorst kan komen.
Maak de grond los en druk de zaden in de grond. Geef wel enige tussenruimte want de planten kunnen behoorlijk groot worden. Hou dus 20 tot 40cm aan. Laagblijvende soorten kun je toppen om de breedtegroei te bevorderen.
Taxonomische indeling:
Clade: Malviden
Orde: Brassicales
Familie: Tropaeolaceae
Geslacht: Tropaeolum
Getoonde Soort: Tropaeolum majus
Tropaeolum majus vroeger Nasturtium
Met Oost Indische kers kunt je erg leuke dingen doen. Op één van onderstaande foto’s zie je een kluitje oostindische kers in een pot staan. Dat ging vervolgens lekker in de rondte kruipen. Zet in dezelfde pot een rekje van hout of plastic en de Oost Indische Kers zal er meteen omheen gaan groeien. De bloemen zijn van sprekende kleuren en zien er schitterend uit.
Ik laat ze bovendien samen met Lathyrus tussen de snijbonen en de rozen doorgroeien. Rozen in het voorjaar, daarna de Lathyrus en vervolgens de Oostindische kers er tussendoor.
Het is bovendien een plantje wat je mooi door kinderen kunt laten zaaien en groeien. Het is een mooi blad, de bloemen zijn schitterend, weinig onderhoud en je hebt er maanden lol van.
Onderhoud:
De Oost Indische kers heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Zoals zoveel planten bloeien ze beter als je de oude bloemen weghaalt. Dit heeft wel tot gevolg dat de plant zich niet zal uitzaaien.
Richting het einde van de bloeitijd (en dat kan tot zeer ver in het najaar zijn) kun je oude bloemen zaad laten zetten om de plant uit te laten zaaien. Verder water geven bij droogte, takken met veel bladluizen verwijderen en na de eerste vorst de oude planten verwijderen.
Eetbaar en lekker:
Het blad van de Oost Indische kers is eetbaar en heeft een enigszins peperige smaak. Je kunt het gebruiken in Salades of op brood. De bloemen smaken naar radijs en je kunt er lekker creatief mee zijn. Vooral als eetbare garnering in allerlei voedsel. De zaden van de Oost-Indische kers kunnen gebruikt worden om kappertjes van te maken.
Recept met Oost indische kers:
Bij hoge uitzondering een recept, alleen omdat het zo’n leuke, nuttige, bijenvriendelijke en ecologisch verantwoorde plant is:
Pluk de onrijpe zaden van de Oost Indische kers en zet ze een nacht op ruim zout.
Was de volgende dag het zout eraf en zet de zaden in een weckpot met azijn zetten, eventueel met laurier, kruidnagel en venkelschermen of venkelzaadjes.
Een maand laten staan en klaar is kees. Resultaat: een zuur, zout en pittig kappertje.
Nog even over het blad en de naam:
De naam Tropaeolum komt van het Griekse tropaion wat trofee betekent. De Grieken namen de helmen en schilden van hun overwonnen vijanden mee naar huis om ze daar als trofee ten toon te stellen. Aangezien de bladeren van de Oost Indische kers op een schild lijken heeft Linnaeus dit geslacht Tropaeolum genoemd, hiermee verwijzend naar de Grieken en hun gewoonte om oorlogstrofeeën te verzamelen.
Foto’s
Geef een reactie