In dit artikel over de ooievaarsbek geranium info over grondsoort, standplaats, bodem, zaaien, planten, plantvoorschriften, vermeerderen, onderhoud en voeding en bemesting van de ooievaarsbek geranium. Dit is dus niet de pelargonium maar de oorspronkelijke geranium zoals we die in het wil tegenkomen.
Het zijn doorgaans kleine en iele bloempjes aan planten die enorm groot kunnen worden en behoorlijk kunnen woekeren. Ik heb ze de laatste jaren uit de tuin gehaald of ik snoei ze hard terug om de verspreiding te voorkomen. Ik raad aan de ooievaarsbek geranium in een pot te zetten en dan in te graven of alleen in een pot te plaatsen om woekering te voorkomen.
Kenmerken
Winterhardheid: Goed
Grondsoort: matig voedselrijk tot voedselrijke tuingrond
Grondsoort: Goed doorlatend, zwak basisch (zand, zavel, loss, klei)
Bodem: matig droog tot vochtig
Vocht: Vrij groot tot normaal
Licht: Zonnig
Hoogte: 20 tot 60 centimeter
Bloemkleur: Blauwpaars, paars, blauw, wit, crème, lila
Bloeiperiode: Juli – September
Getoonde soort: Geranium pyrenaicum
Ooievaarsbek geranium
Beknopte taxonomische indeling ooievaarsbek geranium:
Clade: Rosiden
Orde: Geraniales
Familie: Geraniaceae (Ooievaarsbekfamilie)
Geslacht: Geranium



Algemene informatie:
De bermooievaarsbek of Pyreneese ooievaarsbek (Geranium pyrenaicum) is een vaste plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae). De plant komt van nature voor in West-Europa en Azië. In Nederland is de plant vrij zeldzaam. De plant wordt 20-60 cm hoog. De bermooievaarsbek bloeit van mei tot de herfst met tot 1 cm grote, paarse bloemen. De kelkbladen zijn 4-5 mm lang.
Natuurlijke groeiplaatsen van de ooievaarsbek geranium: Bermen, rivierdijken, langs spoorwegen (spoordijken), heggen en struikgewas, omgewerkte grond, braakliggende grond, akkers en ruigten.
Deze plant heeft niet veel plek nodig om te groeien. Kijk maar naar onderstaande foto’s waar je hem kunt zien tussen de rand van het terras en de schutting en onder het plankier rondom de vijver.
De berm-ooievaarsbek of Pyrenese ooievaarsbek is een lage bodembedekker en bloeit vanaf het begin van de zomer tot de herfst met roze en enkele witte bloemetjes. De meerjarige plant staat vooral mooi in een wat wildere tuin. Ze groeien het beste op humusrijke zandgrond in de volle volle zon of halfschaduw
Vermeerderen:
De stengels van de Ooievaarsbek geranium groeien plat over de grond en staan aan het einde rechtop. Daar waar de grond raakt groeien wortels uit de stengel en groeit hij verder. Daarom ook kun hem makkelijk vermeerderen.
Elk jaar zal de geranium flink uitgroeien. Er ontstaan dus veel stengels met extra wortels. Snij gewoon een stuk af, zet het in goeie zaai en stekgrond et voilà, een nieuwe Geranium
Kortom, één keer kopen en jijzelf, je buren, je vrienden en alle andere tuinliefhebbers die je kunt hebben binnen een paar jaar allemaal een exemplaar.
Ten overvloede zaait de ooievaarsbek zichzelf nog eens prima uit ook. De mooie hardroze pol met bloemen op onderstaande foto’s is een bermooievaarsbek die zich spontaan in mijn tuin heeft gevestigd en nooit meer weg is gegaan. En dat juich ik van harte toe.
Planten:
Je kunt de ooievaarsbek geranium bij het betere tuincentrum volop krijgen. Ik haal ze zelf bij Peter C. Nijssen in Heemstede. Je kunt bij dat soort tuincentra ook altijd meerdere soorten krijgen die van kleur en bloemgrootte variëren. Laat intratuin voor deze plantjes dus maar links liggen.
Zet de planten op een zonnige tot licht beschaduwd plek met een goed doorlatende grond. Laat de grond, vooral bij warm weer, niet uitdrogen. Verrijk de grond voor je ze plant met humusrijke tuingrond, gezeefde compost en zandige elementen. Pas op voor gewoon (te fijn) zand, de grond kan dan cementachtig worden. Zoek een zandsoort met grove korrel. Voeg eventueel wat kalk toe.
Bemesting:
In voor en najaar compost rond de plant strooien en gedurende het jaar de plant bemesten met mestsoorten die geschikt zijn voor bloeiende planten. Dat betekend een mestsoort met minder stikstof. Die laatste kun je wel helemaal aan het begin van het groeiseizoen gebruiken om een volle en weelderige groei te stimuleren.
Onderhoud:
Het weghalen van uitgebloeide bloemen is een klusje waarmee je de plant mooi en vol houd. Haal ook gerust lelijk blad en lange takken weg want van een tussentijdse snoeibeurt word hij alleen maar mooier.
Soms, in een mooie lang zomer, kun je de plant halverwege helemaal terugzetten (als hij minder vol word en een beetje vaal van kleur) en met een beetje mazzel gaat hij weer helemaal overnieuw beginnen. Schroom dus niet de schaar er in te zetten als hij wat minder mooi en vol word.
Geef een reactie