Ons voortuin design, veilig en groen

Ons voortuin design is inmiddels voltooid en het werk is klaar. Het akelige gladde en asymmetrische pad is verdwenen en een rollatorgeschikt tuinpad en dito deurplateau is een feit. Onze vaste pakketbezorgster van Post.nl is er ook lovend over dus we waren niet de enige die het fraaie maar levensgevaarlijke desingtuintje maar eng vonden.

De hoeveelheid grond om planten in te plaatsen is in zowel de achter- als de voortuin minstens verdubbeld. In de voortuin zelfs meer dan dat. En daar is het allemaal om te doen geweest, Minder stenen en beton en meer open grond voor planten.

voortuin design
Voortuin verbouwing

Hierboven zie je het oude voortuin design. Erg trendy en gelikt maar volledige natuuronvriendelijk, De boze droom van elke natuurminnende tuinier. Een beetje design is natuurlijk mooi en past ook in het rijtje maar dit is echt te erg.

links van het pad is een klein strookje border en aan de kopse kant van het terras is nog een strook tuin. De rest is beton en steen. Het pad is glad, je stapt tussen de stenen planten op het grove grind en in de tuin kun je vrijwel geen planten kwijt.

En dus gaan we eerste de huidige tuin maar eens slopen. Dat was een heerlijk werkje. De beuk er in, weg die betonzooi, plaats maken voor de natuur. En het scheelt in de kosten van de aanleg want het prijswinnende hoveniersbedrijf uit Emmeloord (all in Tuinen uit Kraggenburg) heb ik de moeite bespaard om alles uit de grond te halen.

Het sloopwerk in volle gang

Uiteindelijk heb ik ook nog het grind opgenomen want dat gebruiken we om potten en bakken af te dekken. Scheelt een hoop water geven en tevens kun je er een ‘stenige bodem’ mee creëren.

Centraal in het voortuin design stond het nieuwe pad. Het oude pad was glad en we stapten met enige regelmaat tussen de grote tegels in het grind. Ik heb een keer toen ik het huis uitkwam een akelige spagaat gemaakt waarna ik achterover op de stenen viel. Dat wilden we dus echt weg hebben.

Verder wilden we meer ruimte hebben om planten neer te zetten. We willen een paar struiken plaatsen waaronder een Toverhazelaar, diverse Hortenisia’s, een Camellia of Theeplant, een gele, smal opgaande Rododendron, varens en schaduwplanten waaronder varens en Heuchera’s

Als stijlelement wilden we een cirkel in het midden waar we één of meerdere potten op gaan zetten. Het plan is in principe om daar een mooie rode Acer neer te zetten. Dat was helaas één van de twee fraaie planten die gesneuveld zijn in de verhuizing. De andere was een beeldschone Amerikaanse Sering.

Tuinpad en stijlelement.

Ook hebben we langs de voorgevel een smalle strook stenen laten leggen zodat de glazenwasser er bij kan en we eventueel nog een ladder kunnen neerzetten.

Op de foto hierboven is nu nog een soort van stenen bak te zien met een Skimmia er in. Die is helaas ook niet al te fraai en de bak is ook al een drama dus die is er inmiddels uit. De Skimmia bleek uit 2 delen te bestaan en 1 deel is voorlopig opgepot in de hoop dat het nog wat word.

In het midden zijn de resten van de Acer te zien. De witte gloed komt door het zagen van de stenen in het midden van de cirkel.

En dan nog even over hergebruik: al het materiaal in de tuin is hergebruikt. Het meest is van ons zelf en de rode baksteentjes (waaltjes) zijn ook tweedehands. De opgebrachte grond is een mengsel van compost en grond is komt van het hoveniersbedrijf.

De planten zijn inmiddels allemaal uitgezocht en in nieuwe grond gezet. Klaar voor het voorjaar. Lijsten met planten voor de borders zijn opgesteld en het grondplant is uitgewerkt.

Het wachten is op het voorjaar.


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Ons voortuin design, veilig en groen”

  1. Ger avatar

    Heel slim om ook nog even aan den GlazenWasser en den DakGoot te denken. Velen vergeten dat 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *