Een Oleander is een plant die in zuidelijke landen in bakken naast de weg staan maar in ons hollands klimaatje is het nog geen sinecure om die plant aan de gang te houden. In dit artikel informatie over de grondsoort, standplaats, zon en warmte en voeding en bemesting van de Oleander. Maar denk niet dat het daarmee gedaan is, je hebt ook een goeie plek in een schuur of serre nodig of afdekfolie en een relatief warme en beschutte standplaats op een zuidelijke muur.
De Oleander of Nerium Oleander
Kenmerken van de Oleander.
Standplaats: Op het zuiden, warm en luw
Standplaats: niet in wind en regen, gemiddeld warm in een warme tuin.
Grondsoort: Neutrale potgrond met een combi van scherp zand, leem en klei
Grondsoort: niet zuur, absoluut geen zure grond zoals turf of veengrond.
Bodem: neutraal, kalkminnend tot kalkrijk, vruchtbaar, vochthoudend.
Vocht: nooit droog, vochtig houden aan de onderzijde
Bloeiperiode: Juli augustus september
Bemesting: organische mest (compost), oude stalmest, koemestkorrels, beetje kalk
Waarschuwing: deze plant is giftig bij consumptie.
Aangezien de plant in zuidelijke streken veelvuldig in bewoonde gebieden en toeristencentra word aangeplant is er geen direct gevaar. Je moet de plant echter niet opeten. Maar ja, welke idioot gaat er nou een struik uit zijn tuin opeten. Wellicht dat huisdieren ziek kunnen worden van de nectar in de bloemen. Die zijn dus ook niet geschikt als culinaire decoratie.

Oleander is geurend en vlindervriendelijk.
Standplaats:
Oleanders vereisen een warme plek, het is immers een zuidelijke plant. Hij kan wat vorst hebben maar alleen lichte vorst. Bij matig vorst en kouder (zeg maar onder de -5) kan het snel misgaan. Het verdient daarom de voorkeur de Oleander in een pot te plaatsen en binnen te halen. Een andere mogelijkheid is om hem op een in de winter niet al te koude plaats te planten (tegen het huis, luw en beschermd) en hem dan bij vorst alsnog in te pakken in een beschermende folie of plantenhoes.
Ook in de zomer moet hij op een warme plaats staan want als het gemiddeld te koud is zal hij niet gaan bloeien. Deze standplaats van deze plant vereist dus zeker speciale aandacht. Anders gebeurt er wat er met mijn Oleanders is gebeurt: neerzetten, 1x bloeien en dood. En ik had hem nog wel tegen een zuidelijke muur geplaatst. Maar mijn tuin in zijn geheel is op het Noorden en dat volstaat niet. Te kort en te weinig zon in de zomer en in zijn geheel te koud in de winter. En aangezien ik geen plaats heb om potten binnen te zetten heb ik geen Oleander in de tuin.
Vocht:
Oleander heeft een sterke voorkeur voor een vochtige bodem. Als ik kijk waar hij in zuidelijke gebieden groeit twijfel ik daar soms over maar de literatuur is het er helemaal over eens, Oleanders houden van vocht. In de zomer dus zeker van vocht voorzien en onder een pot een waterdichte schaal plaatsen. Verder de pot nooit laten uitdrogen aan de onderkant. De plant haalt zijn vocht uit de onderzijde van de bodem en mag dus zeker aan de wortels nooit uitdrogen. In de zomer dus dagelijks een laagje water in de schaal gooien. Ook lees ik regelmatig dat hij naast de vijver mag staan.
Grondsoort:
De Oleander verdraagt geen zure grond. Dus geen veen of turfachtige bodem. Het beste is gewone potgrond gemengd met scherp zand, leem en klei-bestanddelen. Leg een bodem van grind en stenen en hou vooral de ruimte rondom de plant schoon. Geen ondergroei dus. Let er bij het kopen van de grond op dat je geen grond koopt met een pH van lager dan 7. De bodem moet basisch zijn, dus niet zuur. De omschrijving van de grondsoort voor de Oleander door een kweker:
Grondsoort: Neutraal, kalkrijk , vruchtbare, vochthoudende bodem
Bemesting:
Meng in het voorjaar flink wat organische mest door de potgrond en vervolgens tijdens de periodes van veel gieten regelmatig bijmesten tot half augustus. Verder kun je als bemesting oude stalmest of beendermeel gebruiken. Maar organische mest in de vorm van compost of stalmest cq koemestkorrels verdient de voorkeur. Verder kun je bemesten met kunstmest met weinig stikstof en veel kali. Een goede verhouding is NPK 7-14-28. Dat moet je meteen na de bloei toedienen en dat in het voorjaar herhalen. Dan ook iets kalk geven.
Potten en bakken:
Oleander houd van een beetje ruime pot of kuip. Gebruik potgrond met klei en leem en geef maak een onderlaag van scherven, grind en kleikorrels. Dan een laag compost vermengd met potgrond en dan portgrond met scherp zand. Zorg dat de wortels de compost niet raken. Planten in potten of kuipen kun je als ze jong zijn elk jaar verpotten. De oudere planten doe je om de 3 jaar. Is de kluit ouder en dan kun je of de wortelkluit snoeien of je vernieuwd alleen de bovenlaag. Maar in dat laatste geval is het eigenlijk wel tijd voor een grotere pot of kuip. Doe ook altijd weer extra organische mest en wat klei of leem door de potgrond.
Verspreiding:
De oleander komt voor in het Middellandse Zeegebied, Zuid-Portugal en van Iran tot in Oost-Azië. Hij komt voor op stenige gronden, overstroomde oevers en in periodiek droge beekbeddingen. Er bestaan cultivars met gevulde bloemen. Volgens Theophrastus werd de oleander op de veldtocht van Alexander de Grote als gifplant gebruikt. Hieronymus Bock en Pietro Andrea Mattioli (Matthiolus) duidden de oleander in hun kruidenboeken (1565 en 1626) aan als demonenkruid dat mens en vee kon doden. Vroeger werden aftreksels of tincturen van de bladeren als menstruatiebevorderend middel en als abortivum ingezet. De bladeren bevatten flavonoïden en een groot aantal giftige verbindingen, waaronder oleandrine en neroside. Deze glycosiden werken op het hart, maar minder sterk dan de glycosiden uit vingerhoedskruid. In India en Sri Lanka komen opzettelijke zelfvergiftigingen geregeld voor.
In de geneeskunde vindt het geen toepassing. Honderd gram van de plant zou voldoende zijn om een paard te doden.
Geef een reactie