Narcis, voorbode van de lente

In dit artikel over de Narcis informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, onderhoud, planten en bemesting. De fameuze narcis, het knalgele signaal dat het voorjaar er definitief is. IK ben een grote fan van de Narcis, vooral van de witte en crèmekleurige varianten alsmede die met hun oranje en harten.

Kenmerken van de Narcis :

Standplaats: Voorkeur voor een zonnige plek tot halfschaduw.
Grondsoort: losse humusrijke, vruchtbare grond, goed waterdoorlatend, bij voorkeur zandig
Bodem: doorlaatbaar, vochtig  maar nooit nat
Kleur: wit, geel, oranje
Hoogte: tot 40 cm
Bloeiperiode: vroege voorjaar (afhankelijk van de winterkou februari/maart)

Algemene informatie: 
Narcis (Narcissus) is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie of Amaryllidaceae. De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie.
Belangrijk kenmerk van de Narcis is dat ze uitstekend verwilderen. Enkele uitzonderingen daargelaten komen ze altijd weer terug op de plek waar je ze hebt neergezet. Bovendien vermeerderen ze automatisch en vormen prachtige pollen van bloemen.

Plantperiode:
Ideaal tussen half september en half oktober. Globaal tussen begin oktober en eind november.

Grondsoort:
Bollen mogen geen natte grond hebben. Zorg dus voor goed doorlaatbare grond. Dus geen dikke klei of natte lage plekken in de tuin. Meng dan zand door de grond en maak de grond los en fijn. Zorg voor een luchtig en fijn mengsel zonder brokken klei of erg compacte stukken en klonten.
Doe je ze in een pot neem dan bij voorkeur gewone potgrond. Vooral geen tuinaarde want die is te zwaar. En wat zand kan nooit kwaad als er maar voldoende voeding in de grond zit.

narcis thumbs

Bloembollen gedijen in zijn algemeenheid het beste in een licht humeuze grond. Zware klei-achtige grond moet je bewerken door er zand in te mengen. Doe dat in een verhouding van drie delen zand op 1 deel klei. Neem je te weinig zand dan word het een cementachtige grond. Vervolgens goed doorspitten met een vork met platte tanden of gebruik een tuinklauw of cultivator.  Maak de grond goed los: maak grote brokken klein tot je bijna korrelige grond hebt. Om de bollen helemaal gelukkig te maken kun je bladgrond of bladmulch toevoegen.

Vooral op plekken in tuin of border waar je permanent bollen wilt planten is deze bewerking bijna een voorwaarde.
Heb je dikke kleigrond in je tuin dan is het per definitie geen overbodige luxe de grond te verbeteren met zand en humus want op zware klei doen maar weinig planten het goed. Vooral de meer zuidelijk zomerbloeiers kunnen wel wat armere grond gebruiken dan onze vette klei.

Planten:
De bollen zet je in een plantgat dat minimaal twee tot drie keer de hoogte heeft van de bol zelf. Wil je ze laten vermeerderen dan zou ik zeker voor 4x tot 5x de hoogte van de bol kiezen. In centimeters hou je aan 10 tot 20 cm en ongeveer 12 tot 15 cm uit elkaar. Op een vierkante meter kun al snel 50 tot 65 bollen kwijt.
Narcissen kun je in groepen in de border zetten, in het gras of in potten op het terras. Liever niet onder struiken of andere bedekte schaduwplekken.

Standplaats:
Narcissen staan graag op een lichte standplaats. Op een zonnige plek zullen ze eerder gaan bloeien dan op een plek met veel schaduw. Geef ze regelmatig water. Het is verstandig om uitgebloeide bloemen eraf te knippen, zo wordt alle energie in de bol opgeslagen.

narcis afdak

Narcissen in bloempotten
In de pot plant je ze vanaf begin oktober. Je hoeft ze dan niet zo diep te zetten. Sommige kwekers melden zelfs dat de punt boven de rand van de pot uit mag komen. Ik doe het echter niet en plant ze op normale diepte.

Verder doe je er goed aan potten in de winter af te dekken, niet alleen om ze te beschermen tegen al te harde vorst maar vooral om te voorkomen dat ze geheel en al doornat worden. Dan hebben ze ook meer kans om te bevriezen en te verrotten.

Ik heb een paar afdakjes gemaakt voor de bollen. Het kan heel eenvoudig, ik ben geen timmerman. De zijkanten zijn los te schroeven van de ramen. In het raam zit plexiglas dat je gewoon bij de praxis of de gamma kunt kopen. Voor de rest zitten de balkjes gewoon op elkaar geschroefd met lange kruiskopschroeven en houtlijm. Beitsen met milieuvriendelijke beits op waterbasis.

Mest voor bloembollen, algemeen.
Bollen houden van kalkrijke grond, dus met calcium en/of Kali. Verder kun je kunstmest toevoegen. Een mengsel van N.P.K (stikstof, fosfor, kalium) in een verhouding van 5 delen stikstof, 10 delen fosfor en 5 delen kalium.

Ook kun je een flinke hoeveelheid compost of beendermeel door de grond mengen. Hou rekening met 5 tot 6 kilo kunstmest per 10 vierkante meter.

Narcissen binnenshuis
Ik kan hier een heel verhaal gaan ophangen over hoe je narcissen binnenshuis kunt gaan kweken. Dan ga ik vertellen dat je 4 tot 6 weken in de ijskast moet leggen, dat je ze op grind, water of potgrond kunt kweken, in speciale glazen en bakken, in diverse grondsoorten, optrekken in een warme kamer en dan voor het raam zetten en meer.

Ik ga het u echter makkelijk maken: koop ze gewoon op de markt of in een tuincentrum waar de prijzen vriendelijk zijn. U kunt het voor dat geld namelijk nooit zelf doen. Zelfs bewaren en opnieuw planten is duurder. Dit soort bloembollen zijn gewoon spotgoedkoop in Nederland. Maak het je makkelijk is mijn credo.

Foto’s:

Hieronder een aantal voorbeelden van Narcissen. Het is een dankbare bloembol waarvan je gerust wat speciale soorten van kunt aanplanten want ze doen het bijna altijd.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Asparagales
Familie: Amaryllidaceae (Narcisfamilie)
Geslacht: Narcissus

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *