Naaktslakken in de tuin

Naaktslakken in de tuin zijn een ware plaag voor de gemiddelde tuinier en de naaktslakken bestrijding is een zware taak. Ze vreten volledige planten op, roeien zaaigoed volledig uit en knagen hele stengels leeg. Je kunt de naaktslakken in de tuin vooral zien als het vochtig is of net heeft geregend. Staar je niet blind op de grote Jongens want er kruipen ook nog kleintjes in het rond. De slakkeneitjes zien er uit als kleine doorzichtige witte waterdruppeltjes. Als je die leert te herkennen kun je jezelf in het voorjaar heel wat ellende besparen door ze uit de grond te halen als je er toch in zit te wroeten.

Wilt u meteen naar bestrijding?

Naakt-slakken bestrijden met nematoden

Naakt-slakken bestrijden met citrusvruchten

Middelen tegen slakken

Biotoop:
Naaktslakken in de tuin leven in vochtige omgeving en verbergen zich doorgaans onder plantenresten of in de grond. Daar vreten ze ondergrondse delen aan. 80% van hun tijd leven naaktslakken ondergronds waar ze vreten aan ondergrondse plantendelen

Voortplanting
Slakken zijn Hermafrodiet, dus mannetje en vrouwtje tegelijk. Dat wil zeggen dat een slak tijdens de paring zowel de mannelijke rol als de vrouwelijk rol kunnen aannemen. Ze kunnen zich echter niet zelf bevruchten.
Slakken leggen eitjes onder de grond die u makkelijk kunt herkennen. Het zijn glazige bolletjes, wit doorschijnende die zacht en kneedbaar zijn. Ze zijn zo groot als een flinke waterdruppel. Afhankelijk van de temperatuur leggen slakken eitjes in Maart en april in groepjes van rond de 30 eitjes. Ze liggen vlak onder het grondoppervlak en een enkele slak kan zo maar 400 tot 600 eitjes leggen. De eitjes komen na een paar weken uit waarna de slakken in ongeveer 2 maanden groot worden.
Slakken kunnen niet tegen strenge vors, dus het is hopen op strenge winters want dat helpt weer een beetje.

Hoe kun je zien dat je naaktslakken in de tuin hebt:
Het beste bewijs dat je naaktslakken in de hebt is als je planten zijn opgevroten. Ik vraag me eerlijk gezegd af wat je nog meer voor aanwijzingen nodig hebt.
Maar inderdaad, er is meer: zo zie je overal slijmerige sporen over de grond en over je planten. En er zitten gaten in de bladeren of de randjes zijn er afgegeten en rafelig. Of er zitten helemaal geen bladeren meer aan of alleen de nerven zijn nog over. Of je hebt helemaal geen planten meer.

Verder kun je tegen de avond, als het wat vochtiger word de slakken op de planten zien verschijnen. Controleer vooral ook de onderkanten van het blad. En als het geregend heeft zie je de slakken vaak over de schutting kruipen of gewoon over het tuinpad.
Pak ze meteen op en trek ze door de wc of gooi ze in het riool. Iemand elders op internet had het over de naaktslakken op sateprikkertjes steken en dan weggooien. Beetje wreed, ik kies ervoor om ze door de toilet te spoelen. Hoewel ik me wel eens heb afgevraagd wat erger is voor een slak, verdrinken of in enkele seconden door een handje zou verteerd worden.
Maar ik vernietig ze vaak wel. Ergens anders heen brengen heeft geen zin tenzij je zeker weet dat ze daar worden opgegeten door de rest van de levende natuur.

Diverse soorten naaktslakken in de tuin:

Grote wegslak (Arion rufus)

Arion rufus (Dourbes)” by © Hans Hillewaert. (wikipedia)
Arion rufus – Grote wegslak

Deze naaktslak verschijnt in diverse kleuren.  Ze kunnen groeien tot 15 cm lang. In situaties waar deze naaktslak goed gedijt kan hij zelfs uitgroeien tot 20 cm. Deze soort is zeer  vraatzuchtig. Wegslakken eten tenminste 50% van hun lichaamsgewicht per dag. De voetranden is oranje met zwart gekleurd.
Deze slak komt het meest voor in vochtige loofbossen, gemengde bossen, wegbermen, akkers, tuinen, graslanden en bosranden. Ook in de buurt van menselijke activiteiten. Tijdens het kruipen wordt een dikke laag slijm achtergelaten. De Grote wegslak is gevoelig voor uitdroging waardoor alleen na de dauw en na regenval gekropen wordt; bij droger weer zit deze slak verstopt onder een object of in een dichte struik. De Grote wegslak is tweeslachtig maar paart wel. De transparante eitjes afgezet in klei en holletjes in de grond.

Zwarte wegslak (Arion Ater)
“Black slug”. Licensed Wikimedia Commons
Deze naaktslak is gitzwart van kleur. Hij is ook te vinden in gazons. In de schemering kan men de slakken zo uit het gras zien komen om op zoek te gaan naar plantjes.  Ze eten ook graag paddenstoelen en uiteraard allerlei planten en bloemen. Ook hier is de voetenoranje met zwart  gekleurd

Arion circumscriptus (Grauwe wegslak)

Grauwe wegslak by Tello Neckheim
Deze slak wordt niet zo groot, maximaal 5 cm. De kleur is  antraciet/blauwgrijs, met zwarte vlekken op de rug. De voetzool is blauwachtig wit.  Deze soort komt voor in tuinen en kwekerijen.

Arion silvaticus (Bos-wegslak)

Dr. Roy Anderson, MolluscIreland

De slak wordt ook niet zo groot, maximaal 4 cm lang. De kleur varieert van bruin tot grijs. Donker gekleurd op de rug en lichtgekleurde flanken. Voetzool is blauwachtig wit. Deze soort komt voor in bossen met veel schaduw. Ook in tuinen die aanpalen aan bospercelen. Vooral in delen van bostuinen waar weinig zonlicht komt.

Limax maximus (Grote aardslak)
Een grote aardslak die wel 20 cm lang kan worden. Deze aardslak kan ook meerdere seizoenen overleven en wordt meestal 3 jaar oud. Hij is ook vaak te vinden in composthopen, onder stenen, hout, vochtige schuren.
Deze aardslak eet niet alleen van planten  maar eet ook andere naaktslakken, hond- en kattenvoer en paddenstoelen. In feite is deze aardslak een alles eter. In vochtige kelders moet men oppassen met niet goed afgesloten voedsel.

Limax cinereoniger (Aardslak)
Een grote  aardslak, die meer dan 20 cm lang kan worden. Wordt veel verward met Arion rufus. Let op het verschil in de voetzool. Bij deze slak is het zwart, bij Arion rufus is oranje/zwart gekleurd. Deze slak eet graag aan allerlei planten en paddenstoelen. Ook dode soort genoten worden opgegeven.

Deroceras reticulatum (Gevlekte akkerslak)

“Gevlekte akkerslak by Rasbak
Deze slak bereikt een  maximale lengte van ongeveer 6 centimeter en hij verschijnt in vele kleuren variërend  van witgeel, lichtbruin, bruin tot bijna zwart. Deze naaktslak gedijt alleen in vochtige omgevingen.  Hij leeft daarom voor een groot deel in de grond. Deze naaktslak kent een vrij gevarieerd menu: groene planten, schimmels, paddenstoelen en uitwerpselen van andere dieren. Het is een van de meest algemene slakken in Nederland en hij kan voor grote schade in de akkerbouw zorgen. Hiervoor moet men ook oppassen omdat deze slakken virus en bacteriën kan overbrengen.

Slakken op Wiki

Weekdieren op Wiki

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *