Naaktslakken bestrijden is geen eenvoudige zaak. Het zijn glibberige klanten die in één nacht een hele plant op kunnen eten. Naaktslakken bestrijden doe je het effectiefst met Nematoden of aaltjes. Dit artikel gaat primair over het bestrijden van naaktslakken met aaltjes of Nematoden. Door het gebruik van nematoden of aaltjes kun je naaktslakken bestrijden met aaltjes als ze nog in de grond zitten. Nematoden of Phasmarhabditis hermaphrodita zijn kleine wormpjes of aaltjes die ongeveer 0,1 mm lang zijn. Je ziet ze dus niet.
De aaltjes gaan in de grond op zoek naar de naaktslakken en boren een gat in hun gastheer en kruipen naar binnen. Ze scheiden een stop af die giftig is voor de naaktslak die kort na de aanval stopt met eten. Een aangetaste slak krijgt een zwellig achter zijn kop waaraan je kunt zien dat hij is geinfecteerd. Na 1 tot 3 weken sterven de slakken en gaat de nieuwe generatie nematoden op zoek naar nieuwe slakken.
Naaktslakken bestrijden met citrusvruchten
Naaktslakken bestrijden met aaltjes:
Naaktslakken bestrijden doe je door ze aan te vallen waar ze wonen: in de grond. 80% van hun tijd leven naaktslakken ondergronds waar ze ondergrondse plantendelen aanvreten. Je moet ze dus ook in de bodem aanvallen. Volgens de gebruiksaanwijzing werkt één portie Nematoden minimaal 6 weken. Hou er rekening mee dat de grond een beetje vochtig moet zijn. Het mag ook niet te koud zijn, warmer dan 5 graden is het advies. Behalve voor slakken zijn de aaltjes nergens ander schadelijk voor . Niet voor mens, dier en plant dus. Daarnaast kan het handig zijn ook je composteringvat of composthoop te behandelen want ook daar schuilen vaak aaltjes. Verder is het aan te raden potten van bakken minstens 1x per 2 jaar helemaal te vernieuwen met aarde. Ik heb al heel wat eitjes uit de potten gehaald als ik de bollen uit de potten haalde in het voorjaar.
Naaktslakken bestrijden doe je het beste in Maart of April. Ze gaan zich verspreiden als de vorst maar uit de grond is en de temperatuur van de bodem hoger is dan 5 graden. Heb je een warme winter of een warm voorjaar let dan op slijmsporen, gaten in de bladeren en kijk bij vochtig weer in de tuin of er als slakken zijn. Ga dan meteen behandelen.
Naaktslakken bestrijden is geen éénmalige actie. Je moet de behandeling volhouden tot in het najaar. Zolang de temperatuur boven de 5 graden blijft kun je blijven behandelen indien nodig. Ga je nog even door behandelen dan kan dat het aantal slakken in het voorjaar ook nog verminderen.
Een slakkenbehandeling kost per behandeling zo’n 30 a 50 euro. Dit is een aardig bergje geld voor de gemiddelde tuinier maar het scheelt een hoop schade. Hieronder een paar adressen waarvan ik zeker weet dat ze daar aaltjes verkopen:
Biocontrole
Geef een reactie