In dit artikel over de muurbloem informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud en bloeiperiode van de muurbloem of Erysimum. De muurbloem zou van oorsprong op muren groeien maar komt op veel meer plaatsen voor. Bij mij in de tuin groeit hij bijvoorbeeld tegen de tegels van de parkeerplaats aan en langs het stenen pad in de tuin. Hij zoekt dus wel consequent een stenige omgeving op. In Frankrijk heb ik de muurbloem vaak, vooral in de wat oudere dorpen, letterlijk uit de muren zien groeien.
Kenmerken van de muurbloem of Erysimum:
Bodem: stenig, kalkrijk (kalkminnend) of zandig, matig voedselrijke tot arme bodem
Grondsoort: Goed afwaterende grond, niet te nat
Standplaats: op of rond stenen en rotsen, paden en muren
Kleur: diverse kleuren
Plek: Lichte en zonnige, warme plek, eventueel halfschaduw
Hoogte: van 20 cm tot 80cm
Breedte: van 10 cm tot 50 a 60 cm
Bloeiperiode: Mei tot November
Vaste plant, sommige cultivars echter eenjarig.
Matig winterhard (bescherming gewenst)
Wintergroen
Nederlands: Muurbloem of Steenraket
Engels: Wallflower
Frans:: Giroflée des murailles
Duits: Goldlack (Steenraket)
Muurbloem

Kleuren:
Ik ben zelf voornamelijk de rode, gele en oranje varianten tegengekomen maar op Britse tuinsites zie ik echt alle kleuren van de regenboog. Het is waarschijnlijk een beetje zoeken bij verschillende zaadboeren om een mooie gevarieerde selectie te krijgen. Ik vind met name de rode zo mooi dat ik het daarbij hou.
De vraag of de plant meerjarig is of er na een paar jaar mee uitscheid heb ik nog niet kunnen beantwoorden. Ik heb naast de parkeerplaats van mijn huis een exemplaar staan dat het al een jaar of vier uithoud. Die plant staat naast stenen en tegels op een droge plek in arme grond onder een paar struiken (een Prunus en een Magnolia) De meeste literatuur houdt het op ongeveer 3 jaar.
Maar de plant word er niet mooier op als hij ouder word dus na een paar jaar gewoon een andere opkweken.
Kweken / Zaaien
De plant is makkelijk te zaaien. Ter plaatse of voorzaaien. Dit gaat het beste in het voorjaar als het wat warmer is en de dagen langer worden. De jonge planten dan lekker door laten groeien en ze daarna op de plek zetten.
De muurbloem krijgt pas in het tweede jaar bloemen, tenzij vroeg gezaaid, dan krijg je soms een paar kleine bloempjes in de bovenkant van de tak.
Het verdient echter aanbeveling de jonge plant af te knippen zodat hij kan vertakken. Je krijgt dan een volle en mooi plant in plaats van een lange tak met een paar bloempjes aan het einde. Schroom dus niet om in een vroeg stadium de schaar in deze plant te zetten.
Je kunt de plant ook makkelijk stekken door middel van kopstekken. Zet deze in stekgrond en raadpleeg specifieke literatuur om dit proces tot een goed einde te brengen. Een warme of koude kas of goede kweekbakken zijn bij dit soort technieken vrijwel onmisbaar.
Grootte en hoogte:
De afmetingen verschillen nogal van plek waar hij staat. Ik heb van dezelfde soort plantjes van 20cm hoog maar ook een struik van bijna 80 cm hoog en 50 cm in de breedte. Bloemen van de wilde Muur zijn goudgeel maar die van de cultivars zijn donkergeel, oranje of roodbruin. De kleur is sprekend en fel.
Onderhoud:
Muur heeft weinig onderhoud nodig. De plant is erbij gebaat regelmatig teruggesnoeid te worden. Eerst bij de groei (zeker bij zaaidgoed snel toppen om breedtegroei te stimuleren) maar ook na de bloeitijd dient de plant tot aan de onderste bladeren afgeknipt te worden.
Ook altijd oude bloemen verwijderen om er voor te zorgen dat de plant doorbloeit. Gaat hij eenmaal zaad zetten (lange peulen) dan is het gedaan met de bloei.
Als de plant ouder word verhouten de takken. De plant valt dan makkelijk om en word wat kaler. Gezien het gemak waarmee ze zich laten zaaien en stekken heeft vervanging door jongere exemplaren elke paar jaar de voorkeur.
Winterhardheid:
De Plant is feitelijk winterhard maar ik ben ze ook wel eens kwijtgeraakt tijdens langdurige koude en met name op vochtige plekken. Let er dus op dat de plant op relatief droge plekken staat. In de winter beschermen met blad of bladpulp (mulch), dennetakken of anderszins beschermen tegen langdurige en felle koude.
Bemesting:
Aangezien Muur van arme en schrale grond houd is bemesten niet aan te bevelen. Zorg wel voor wat extra kalk in humusrijke en normale tuingrond. Muur doet het in mijn tuin het beste op stroken waar zand in zit en tegen de randen van paden en tegels.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Brassicales
Familie: Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht: Erysimum
Soort: Erysimum cheiri (Cheiranthus cheiri)
Geef een reactie