Artikel over bladmulch en het mulchen of aanmulchen van je tuin. Je gazon kun je ook mulchen maar dan moet je het gras niet weghalen. Dat is dus iets ander dan het mulchen of aanmulchen van je tuin waarbij je een laag van zo’n 10cm organisch materiaal op je grond aanbrengt ter verrijking en bescherming van je tuingrond.
Hieronder komen de volgende onderwerpen aan de orde:
Wat is mulch?
Wat doe je er mee?
Waar bestaat het uit?
Waar is het goed voor?
Wat voor soorten bestaan er?

Mulchen, maar wat is mulch?
Mulch is een dus laag organisch materiaal waarmee je de grond van je tuin mee verbetert. Het is goed voor de grond en dus ook voor de planten. Bovendien is het een walhalla voor wormen, pissebedden, bacterien en schimmels. Grond die met mulch is bewerkt heeft een betere weerstand tegen allerlei ziekten zoals aaltjes en andere ellende. Bovendien zorgen wormen en pissebedden voor een betere bodemstructuur en zo krijg je een luchtige en vochthoudende grond.
Mulch kun je kopen maar dat is moeilijk omdat kwekers van bomen, struiken en planten dat spul voor zichzelf houden. Zo is het kweken van Buxus vrijwel geheel en al afhankelijk van bladmulch.
Mulchen
Bedek zo mogelijk elke vrije centimeter met een mulchlaag. Dit is heel belangrijk en heeft heel veel voordelen. De mulchlaag beschermt de grond en onderdrukt onkruid, het levert overwinteringsplaatsen voor nuttige insecten, geeft voedingsstoffen af, beschermt wortels tegen zware vorst etc. Je kunt in het naseizoen perfect mulchen met houtsnippers en blad. Bovendien heeft de natuur het voor zichzelf perfect geregeld en voorziet rijkelijk in bladeren om de grond mooi mee te bedekken.
Moeder natuur doet dus al veel zelf al heeft ze dan wel een helpende hand van de fanatieke tuinier nodig. Die moet namelijk wat minder fanatiek zijn en de natuur een beetje zijn gang laten gaan. Haal bladeren en plantafval in de herfst dus niet weg en ruim de tuin pas in het voorjaar op als de vorst uit de lucht is. Laat alles lekker staan in de herfts. Laat alle takken en bladeren maar op de grond vallen en een beschermende en voedende taak op zich nemen. En gooi er gerust nog wat houtsnippers bij want die dragen ook weer bij aan het feest.
Mulch en Compost:
Mulch moet je niet verwarren met compost. Compost is tuinafval dat je op een hoop gooit (en gooi daar vooral veel blad bij) en in zijn geheel laat verrotten. Het is dan weer zeer voedingsrijke en humusrijke aarde en je kan het zo door je tuingrond heenwerken. Een belangrijke overeenkomst tussen mulch en compost is dat het allebei manieren zijn om je tuinafval te hergebruiken. Het is dus super milieuvriendelijk maar ook nog eens de beste manier om je tuin te bemesten.

Mulchen heeft de volgende voordelen:
Het afval vormt een voedingsrijke laag die als humus word opgenomen en de grond luchtig maakt en zorgt dat vocht word vastgehouden.
Een laag mulch zoals houtsnippers of cacaodoppen houd onkruid tegen en geeft de grond extra weerstand tegen plagen en ziektes.
Het beschermd tegen vorst, droogte en zelfs tegen veel regen want die laag humus kan veel vocht opnemen en is goed doorlaatbaar.
Waar kun je mee Mulchen:
Gemengde mulch: mijn eigen recept, mengmulch. Neem 50% fijne houtsnippers of schors, 30% (gebroken) stro en 20% compost. Meng dit door elkaar en vermeng het met een gelijk deel (halfverteerde) herfstbladeren en leg een laag van ongeveer 10cm door je hele tuin. Soms haal ik in het voorjaar wat van de onverteerde houtsnipper weg en leg het aan de kant. Later werk ik dat weer door de grond heen. Word hij lekker luchtig van.
Soorten Mulch:
Houtsnippers of boomschors: Kun je beide als mulch gebruiken maar doet er langer over om te rotten. Ik gebruik zelf franse of hollandse schors en snippers en neem de fijnste die ik kan vinden. Ik gooi nooit takken of hele stukken schors in de tuin. Plaatsen waar veel bollen staan en pollen van planten die bescherming tegen vorst verdienen krijgen een lekker laagje snippers gemengt met compost.
Oud plantmateriaal:
Al het oude plantmateriaal laat ik staan en liggen in het najaar. Ik haal echt niks meer uit de tuin in de laatste 4 maanden van het jaar. Ook oude bloemen (hortensia bijvoorbeeld) laat ik aan de struiken en planten zitten.
Herfstbladeren:
En dan natuurlijk herfstbladeren. Haal ze nooit weg maar veeg ze gewoon je tuin in. Monty Dom van de BBC zegt dat je ze in zakken kun doen en dan laten verrotten. Dat ging bij erg langzaam dus ik gooi ze tegenwoordig gewoon in de tuin gemengd met houtsnippers, stro, schors en ander tuinafval.
Compost:
Tuin compost in pure vorm is geen goed mulchmateriaal. Een laag van 10cm door je hele tuin is een overload aan voedsel waar niet alle planten op zitten te wachten. Ik meng het er wel doorheen maar ben zuinig. 20% in bovenstaand mengsel voor ik er ook nog bladmateriaal doorheen ga werken.
Cacaodoppen:
Cacaodoppen zorgen voor een mooie afwerking van je tuin en zijn nog voedzaam ook. Net als houtsnippers en schors duurt het even voor ze verteerd zijn. Maar ze zijn ideaal tegen onkruid en slakken houden er ook niet van. Hou rekening met het feit dat er in cacaodoppen een stof zit die giftig is voor honden, Theobromine. En honden gaan natuurlijk die dopjes eten want ze zijn niet zoals anderen dieren zo slim om te weten wat niet goed voor ze is. Daar moeten de baasjes dus aan denken en GEEN cacaodoppen in de tuin strooien.
Bladmulch is het beste organische materiaal waarmee je de tuin kunt bemesten. Bladmulch bestaat uit rottend blad en vocht. Het is onder andere goed voor tegen onkruid, verminderd de uitdroging van je tuingrond, beschermt tegen schimmels en ziektes en is eenvoudig aan te brengen.
Bladmulch
Bladmulch bestaat vooral uit herfstbladeren. Die kunnen spontaan in je tuin zijn gevallen of je veegt ze ergens bij elkaar. Bijvoorbeeld van de straat voor je huis. Heb je een bladblazer en een wat grotere tuin met veel blad op het gazon zorg dan dat er geen blad op je gras ligt maar blaas het allemaal de border in. Monty Dom van BBC’s Gardners world zegt dat je bladeren in plastic zakken kunt doen met wat vocht en ze dan kunt laten verrotten. Dat ging bij mij erg langzaam dus ik gooi ze tegenwoordig gewoon in de tuin gemengd met houtsnippers, stro, schors en ander tuinafval. In mijn andere artikel over bladmulch kunt u dit eigen recept van bladmulch of mengmulch overnemen.
Samenstelling:
Echte bladmulch wordt van 100% bladeren gemaakt en gecomposteerd op rillen. Rillen zijn een soort lange heuvels met de structuur van ploegvoren maar veel groter. Over het algemeen heeft een ideale compostril een breedte van ca. 3 meter en een hoogte van 1,6 meter. Tussen de rillen zit een ruimte van ongeveer 2,5 meter zodat je er met een tractor met een keermechanisme langs kunt rijden om de boel te keren. Dat moet vrij vaak gebeuren om zuurstof in de mulch te brengen.
Tegen onkruid en aantasting:
Door de vrij hoge temperatuur die tijdens het composteren bereikt wordt verliezen mogelijke onkruidzaden hun kiemkracht. Groot voordeel van Bladmulch is dat het een divers bodemleven stimuleert waardoor aantastingen onderdrukt worden en bescherming geboden wordt tegen ziektes en schimmels. Door het product aan te brengen als mulch laag, ontstaat door het bodemleven een mooie rulle ondergrond.
Voordelen
Vasthouden van vocht- en voedingsstoffen
Voorkomt verslemping
Vermindert onkruidgroei
Vermindert uitdroging
Bescherming tegen ziektes en schimmels
Mechanisch verdeelbaar
Eenvoudig aan te brengen
Verslemping:
Verslemping is het ontmengen van bodemdeeltjes. Een bodem met één soort bodemdeeltje, bijvoorbeeld alleen zand, kan niet ontmengen. Percelen met een mix aan bodemdeeltjes hebben een grotere kans op verslemping tijdens een natte periode. Het toevoegen van organische stof en calcium aan de bodem verminderd de kans op verslemping. Meng je dus zand door je bodem dan kan verslemping optreden. Je ziet dat wel eens na veel regen als er ringen of banden zand op de aarde liggen.
Composthoop en composteren:
Bladafval doet het erg goed op de composthoop, dat moge duidelijk zijn. Compost en bladmulch zijn echter niet hetzelfde omdat er op de composthoop nog veel meer organisch afval terecht komt. Heb je voldoende ruimte maak dan naast je composthoop ook een bak om alleen maar bladafval te composteren. Dit is bijzonder hoogwaardig organisch materiaal waarmee je bijvoorbeeld zandgrond zeer voedzaam en humusrijk kunt maken zonder dat er meteen ook klei in de grondkomt. Dit komt de doorlaatbaarheid ten goede en zorg voor een grondsoort waar vrijwel alles het goed op doet. Door toevoeging van kalk of juist niet kun je het bovendien geschikt maken voor specifieke planten. Naast compost (vaak wat zuurder) is het dus van onschatbare waarde voor je tuin. En nog milieuvriendelijk ook met bovendien een bijzonder kleine CO2 voetprint. Waarschijnlijk zelfs nul maar dat weet ik niet helemaal zeker.