In dit artikel van de De Mirte (Myrtus communis) of Myrtle informatie over de grondsoort, bodem, onderhoud, water geven en standplaats van deze zuidelijke plant. MIrte is een plant uit de mirtefamilie (Myrtaceae). Het is een dichte, veelvertakte, groenblijvende struik.
De plant groeit in het wild op droge, zonnige plekken in het Middellandse Zeegebied, maar wordt ook als sierstruik toegepast.
De mirte is de heilige plant in het zoroastrisme. De mirte wordt circa 5 m hoog. De bladeren zijn eirond en 2-3 × 1,5 cm groot. Ze zijn donkergroen en leerachtig. De takken geven een aromatische geur af bij kneuzing.
Kenmerken van Mirte of Myrthle:
- Grondsoort: Humusrijk, los, voedselrijk,
- Bodem: Voedselrijk, potgrond, doorlatend
- Standplaats: zon, halfschaduw, Kuipplant
Droge zonnige plek, beschut - Hoogte:
- Winterhardheid: matig winterhard
- Water/Vocht: Kan tegen droogte, niet tegen natte voeten
- Licht/zon: Zon tot halfschaduw, zonnig en warm

De MIrte doet het in ons klimaat niet geweldig en is matig winterhard. Meestal is het advies deze plant als pot- of kuipplant te houden en niet in de tuin te zetten. Zet je hem toch in de tuin zoek dan een beschutte, warme plek waar vorst niet gangbaar is.
Planten in pot of kuip:
Leg een harde laag onder in de pot of kuip van lavastenen, grof grind of ander drainerend materiaal. Leg hier worteldoek overheen en vul de kuip met goede potgrond of vermeng zand met leem en compost.
Zorg er voor dat de kluit niet uitdroogt maar ook nooit helemaal nat staat. Haal de pot in de winter binnen en bewaar hem vrostvrij bij een temperatuur van tussen de 5 en 10 graden. Haal de potten binnen als de temperatuur onder de 5 graden komt.
Toepassingen van deze veelzijdige plant:
Mirte is een aromatische plant die bij kneuzing direct zijn geur vrijgeeft. Ook de bessen en de bloemen ruiken heerlijk en zijn smakelijk. Bladeren, bloemen en vruchten worden gebruikt in de parfumindustrie. Mirte zou een gelukbrenger zijn bij het huwelijk en de vruchtbaarheid.
In Mediterrane landen gebruikt men het om voedsel in te verpakken en op te dienen. De smaak of aroma komt dan in het vlees. Ook gebruikt men het hout in de barbecue. Op Sardinië wordt Mirte gebruikt om er likeur van te maken.
Uit de plant wordt myrtenol gewonnen, een antihoestmiddel. Thee van mirteblad bevordert slijmafdrijving. Op Soekot, het Loofhuttenfeest van de Joden worden ook mirtetakjes gebruikt.
Onderhoud en verpotten:
Neem een iets grotere pot of kuip en verplant de Mirte om de 2 of 3 jaar. Meng goeie potgrond met wat zandig en stenig materiaal en zorg dat de wortels goed vast komen te staan op de drainagelaag in de pot. Vul aan met goeie voedselrijke potgrond.
Geef een reactie