Mimosa Acacia Delbata

De Mimosa (Acacia Delbata) is een heerlijke geurende exoot met uitbundige gele pluizige bloemen die in het voorjaar bloeit en heerlijk geurt. In ons land is hij matig winterhard maar de Dealbata kan met een beetje hulp overwinteren.

In het Nederlands heet deze plant ook wel kruidje-roer-me-niet. Dit komt omdat de blaadjes dichtvouwen als je ze aanraakt.

Maar ook dit kruidje is een binnenplant en heet Mimosa Pudica. Ze kan geen temperaturen weerstaan van onder de 20 graden en is dus een echte binnenplant.

Kenmerken van de Mimosa of Acacia Dealbata

  • Grondsoort: Gewone tuingrond, licht zandig, humusrijk.
  • Bodem: Lichtzuur, doorlaatbaar.
  • Bodem: Bij voorkeur enige turf in het plantgat.
  • Hoogte: 1 tot 3 meter als pot of kuipplant.
  • Hoogte: Als boom 8 meter hoog met een omtrek van zo’n 12 meter.
  • Kleur: Geel (soms rood).
  • Blad: decoratief, vouwt in bij aanraking.
Gele Mimosa
Gele Mimosa

Winterharde Mimosa of Acacia Dealbata is de enige Mimosa die een beetje tegen ons klimaat kan. Het is een snelgroeiende boom die van oorsprong uit Australië Komt. En heeft prachtige pluizige gele (soms rode) bloemen.

Echter, ook deze Mimosa heeft bescherming nodig in een barre winter. Hij moet dan tegen de vorst beschermd worden (met hoezen bijvoorbeeld) en per definitie moet hij op een beschutte, bij voorkeur vorstvrije plek gezet worden.

De boom heeft mooie blauwgroene schors en een mooi dubbel geveerd blad. Het is een echte exoot en als u hem in leven kunt houden in ons soms barre klimaat heeft u een juweel van een boom in de tuin staan.

Kuip en Potplant

In onze contreien zul je de Mimosa toch vaak als kamerplant of als pot- en kuipplant tegenkomen die in de winter word binnengehaald. Ook de Acacia Dealbata is niet echt vorstbestendig. Heb je een mooie warme, beschutte en windvrije zuidmuur dan kun je echter mazzel hebben.

Mimosa bloempje
Mimosa bloempje

Verzorging

In kuip en pot jaarlijks wat potgrond bijvoegen. Extra voeding hoeft niet. De plant of boom heeft veel dorst en houd van dagelijks een beetje water. Pas op voor natte voeten, daar heeft hij een hekel aan.

Als de binnenplant te groot word kun je hem gerust snoeien. Dit doe je na de bloei en je kunt hem binnen flink terugzetten. De buitenplant of boom snoei je volgens de richtlijnen in vorm of zet je de takken terug tot op een grof skelet.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *