Mijn eigen tuin of Cottagegarden

Deze pagina “mijn eigen tuin” is enerzijds een verzameling artikelen en foto’s van mijn eigen tuin en cottage-garden maar anderzijds een soort blog waar allemaal verschillende artikelen terecht komen over diverse onderwerpen, tuin en natuur gerelateerd.
Het kan gaan over tuingrond, potgrond, zaaigrond, grond voor je hanging basket, grond voor bloembollen, grond in bakken of grond met mest. En nog veel meer zoals zelfgemaakte hangmandjes, slakkenbestrijding, mest en voeding en natuurlijk veel over planten, heel veel over planten.

Mijn eigen tuin, Wilde tuin en Cottagegarden

Mijn eigen tuin woont in een voorstad van Amsterdam en ik ben er heel gelukkig mee. Ik heb een vijver en een enorme berg planten die elk jaar de strijd met elkaar aangaan om te overleven.
Die strijd is zo heftig dat zelfs de viooltjes 40 cm hoog zijn.  Alles wat ik in de loop der jaren heb geleerd of gedaan in de tuin probeer ik een plekje te geven op deze pagina. Dat kan gaan over planten, insecten, zelfgemaakt tuinmeubilair of wat dan ook.

Voorheen een Designtuin

Tuinontwerp, van Design naar Cottage

De wilde tuin

Mijn tuin, een Cottage-Garden

Planten voor de cottage-garden

Makkelijke planten voor luie tuiniers

De makkelijke tuin

Nuttige insecten in de kleine tuin

Slakken bestrijden en de middeltjes

Slakken bestrijden met bier

Insectenhotel en insectenkasten

Lijst met bijen-, vlinder- en insectenvriendelijke planten en bloemen

Vlinderplanten

Libelle in de standstuin

Zoals je ziet ook veel over instecten. Ik heb een ecologisch verantwoorde tuin dus geen bestrijdingsmiddelen, schoonmaakmiddelen of wat voor soort chemicalien dan ook die het dierenleven kunnen schaden. Die houding is niet helemaal zonder gevolgen: sommige planten worden opgevroten waar ik bij sta.

Ook de grondsoort in je tuin is van groot belang voor het slagen van je beplanting. Samenstelling van de grond, voeding, bemesting en bewerking van je bodem zijn allemaal onderdelen van verantwoord en duurzaam omgaan met je tuin. En maak vooral je eigen compost. Ik heb geen plek daarvoor dus ik breng al mijn tuinafval consequent naar de stads- of dorpswerf. Vervolgens koop ik het jaar daarop mijn eigen tuinafval weer terug om mijn plantjes weer op te kweken. Het kost maar weinig en op die manier bewijs je het milieu echt een dienst.

De beste grond voor je border

Het bemesten van tuingrond

Schaduwplanten

Voeding en sporenelementen

Je tuin winterklaar maken

De hete zomer van 2014

Dahlia’s uit de grond halen …

De kogeldistel in de border

Taxonomische indeling, wat is dat?

Klaprozen voor de veteranen

Lathyrsme, een verlammingsziekte door lathyrusmeel

Tips voor Lathyrus zaaien en groeien.

Tweede bloei Magnolia

Natuurlijk vind je op deze site ook een heleboel gewoon leuke verhaaltjes en ideeen. Ik ben geen pro en knutsel heel wat af in mijn pogingen om mijn tuin tot een ware hof van Eden om te toveren. Lukt niet altijd, vooral niet als het een goedslakkenjaar is of als de katten van de buren de boel onderschijten. Maar goed, dat zie ik dan ook maar als natuur.

Zelf doen is het leukst. Ik heb zelf al plantenbakken, een hanging basket en niet te vergeten een paar rekken gemaakt om de bollen onder et zetten in de winter. Het meeste van afvalhout of resten van andere projecten. En zo blijf je bezig en recycle je en maak je gratis de mooiste dingen.

Lijst met planten voor Hanging Baskets of hangmandjes

Een Hangmand of Hanging Basket vullen met planten

Zelf een hanging basket maken

Zelf een gratis plantenbak maken

Plexiglas zagen

mijn eigen tuin
Mijn eigen tuin, een zomerse wildernis.

Nutteloze informatie:
Taxonomie
Rode lijst der bedreigde planten

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *