Middelen tegen slakken

Op deze pagina tips om slakken te bestrijden. Een opsomming van middelen tegen slakken. Voorbeelden zoals bier, cacaodoppen, vogels, egels, grind, koper, koperen ringen en strips, kruiden, milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen, eierschalen, grind, zand etc.


Een keur aan andere methodes en middelen tegen slakken waarmee je ze uit je tuin kunt houden, kunt vangen of verjagen. Maar het blijft een plaag die aandacht eist en inventiviteit en veel energie vraagt om je tuin slakkenvrij te krijgen en te houden.

Middelen tegen slakken

 • Slakken bewegen moeilijk op een droge ondergrond. Planten water geven kun je dus het beste vroeg in de ochtend doen, zodat het droog is wanneer slakken zich ’s avonds laten zien.
 • Strooi droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, koffiedik, kalk, as van hout, dennennaalden, schelpen, scherp zand om gewassen te beschermen. Verder helpt het om slakkenvijanden aan te trekken. Middelen tegen slakken zijn dus ook vogels, egels, kikkers en padden. Planten die slakken op afstand houden zijn bijvoorbeeld salie, tijm, bieslook, munt, vingerhoedskruid, lavendel of andere kruiden met een sterke geur.
 • Gebruik milieuvriendelijke middelen om slakken te verdrijven zoals EscarGo van Ecostyle
 • Voorkomen is beter dan genezen. Zet planten neer die ze niet lusten. Neem bijvoorbeeld planten met harige stengels en bladeren.
 • Eén van de beproefde middelen tegen Slakken is ze te vangen met bier. Graaf lage bakjes met bier in de grond en de slakken zullen hier in kruipen. Dat gaat ze niet bevallen en na een tijdje drijven er de nodige dooie slakken in de bakjes. Hou er rekening mee dat dit een nogal vieze methode is. Maar wel effectief en je vangt er sowieso slakken mee weg. Slakken houden niet van veel geurende planten, zoals bieslook, mint en citroenmelisse. Kortom zet kruiden in je tuin en je bent al op weg. Pas echter op met Basicilicum, daar zijn ze gek op.
 • Zorg dat je tuin netjes is zodat de slakken weinig plekken hebben om te schuilen. Ook kan een goede lenteschoonmaak helpen, omdat door het bewerken van de grond de slakken en eitjes dood kunnen gaan.
 • Haal regelmatig planttafeltjes, stapels met potten, hout, tegels en andere rommmel van zijn plek want daaronder schuilen slakken.
 • Soms kun je slakken verplaatsen. Je verzameld ze en brengt ze naar een park, een weiland, het bos of andere plekken. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik ze zelf nogal eens door de toilet spoel. Dat is ook verplaatsen maar dan wat radicaler. Als je de slakken liever niet met de hand oppakt, dan kun je daarvoor ook een slakkentang gebruiken.
 • Slakken houden niet van koffiedik, eierschalen, schelpen, cacaodoppen, houtsnippers en harde steentjes. Dit soort materialen zijn allen middelen tegen slakken. Planten die excessief opgevreten worden kun je dus omringen met dit soort materialen. Koffiedik is bovendien een prima meststof.
 • Koperen ringen zijn een enigszins prijzige maar wel hele effectieve methode om slakken te verdrijven. Je kunt de ringen rondom planten of jonge aanplant zetten. Slakken hebben een hekel aan koper, omdat dit ze een kleine schok geeft bij aanraking. Ook kun je een soort strips krijgen dat op aluminiumfolie lijkt maar het is koper en er zit een plakstrip op. Die kun je op potten plakken, helemaal rondom .De slakken zullen nu niet meer in die specifieke pot klimmen.
 • Vogels, egels, spitsmuizen en loopkevers eten graag slakken. Doe dus veel moeite om die beesten in je tuin te krijgen bijvoorbeeld door vogelhuisjes te plaatsen. Ook houden vogels van beschutte planten zoals een haag of struikgewas.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *