Meisjesogen of coreopsis

In dit artikel over meisjesogen of coreopsis informatie over grondsoort, bodem, standplaats, planten, zaaien onderhoud en bemesting van meisjesogen of coreopsis. Het is plantje dat in de insectenvriendelijke enigzins wilde cottagegarden niet mag ontbreken. Ik kom regelmatig meldingen tegen dat Coreopsis een vaste plant is maar wel matig winterhard.

Ondanks de zacht winters van de afgelopen jaren is overhouden mij nog niet gelukt. Ze groeien jaarlijks maar komen nooit terug. Officieel dus meerjarig tot vast, veelal één-jarig. Coreopsis is een grote favoriet van bijen en vlinders en is een prima snijbloem.

Kenmerken van de  of Meisjesogen of Coreopsis
Grondsoort: Normaal, matig voedselrijk, kan tegen schrale bodem
Bodem: niet langdurig nat, goed waterdoorlaatbaar, kan tegen droogte
Standplaats: zon, iets schaduw mag.
Vocht: matig tot normaal
Licht: zonnig
Bloeiperiode:  Juli tot oktober (en langer … )
Hoogte: 30 tot 50 cm

Planten:
Coreopsis is afkomstig van de Amerikaanse prairie en kan wind en droogte dus goed verdragen. Ze stelt weinig eisen aan de grond maar staat graag in een vochtige en waterdoorlatende bodem.

Hij kan tegen de volle zon maar red het best in een beetje schaduw. Als prairieplant verdraagt hij de droogte goed maar als het erg droog en heet is moet je hem wel regelmatig begieten. Hij bloeit van juni t/m augustus. Plant bij voorkeur in groepen.

thumbs meisjesogen

Zaaien:
In maart-april voorzaaien onder glas. Gebruikt zaai- en stekgrond. Strooi de zaadjes op de aarde en strooi er een dun laagje grond overheen. Dit soort planten zaai ik in potjes met een stuk of 3 bij elkaar. Zo krijg je mooie pollen. In Mei afharden en op 20 cm uitplanten na de laatste nachtvorst. Coreopsis is niet erg winterhard dus kijk echt uit met vorst.  Vanaf Mei kun je ze ter plekke zaaien.

Op de foto’s zie je de rode variant die ik in de tuin heb gezaaid. Die heb ik eerst voorgezaaid en toen uitgeplant. Het effect was bijzonder fraai zoals je kunt zien.  Ook ter plekke zaaien geeft goed resultaat.

Onderhoud:
De planten kunnen het beste in het voorjaar worden opgeschoond. Knip oude scheuten af, maar pas op met de jonge groeischeuten. Tijdens de groei hebben de planten weinig zorg nodig. Hoge planten eventueel steunen. Bij langdurige droogte water geven.

De meerjarige versie vormt pollen en is te scheuren. Maar hij is niet erg winterhard en heeft bescherming nodig. Ik zaai elk jaar opnieuw en plant ze uit waar ik open plekken heb.

Bemesting:
Veel voeding heeft deze plant niet nodig. In een normaal onderhouden tuin waar andere planten de zorg krijgen die ze nodig hebben krijgt Coreopsis voldoende voedsel uit de normale grond.

Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Composietenfamilie
Onderfamilie: Asteroideae
Geslacht: Coreopsis

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *