In dit artikel over de mastkerbloem Mimulus info over grondsoort, standplaats, bodem, zaaien, planten, plantvoorschriften, vermeerderen, onderhoud en voeding en bemesting van de Maskerbloem mimulus. De gele maskerbloem of Mimulus guttatus is een plant uit de familie Phrymaceae. De plant komt van oorsprong uit de Rocky Mountains. In 1814 werd de soort geïntroduceerd in Schotland als sierplant. De soort verwilderde al snel en verspreidde zich over een gedeelte van Europa. Ook in de Benelux komt de plant sporadisch voor aan sloten en rivieroevers.
De plant wordt 10-90 cm hoog en bloeit van juni tot september. De Maskerbloem is een breed toepasbare plant. Ik heb hem zowel aan de rand van de vijver staan als in potten en in de border. Ook past hij in een moerasachtige omgeving. Hij is in verschilllende kleurschakeringen te krijgen.
Maskerbloem Mimulus
Kenmerken:
Grondsoort: Voedselrijk, humusrijk
Bodem: normale tot vochtige bodem, nat en voedselrijk.
Standplaats : Zon, Halfschaduw
Kleur: geel, oranje, rood
Bloeiperiode: mei, juni, juli, augustus, september
Winterhardheid: Goed
PH bodem : Neutraal
Hoogte: 10 tot 90 cm (gemiddeld 30 tot 50)
1 jarige plant
Bodembedekker of Waterplant (hier gaat het over de bodembedekker)
Winterhard: matig (heeft bescherming nodig)
Taxonomische indeling:
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Phrymaceae

Bodem:
Maskerbloem mimulus Hij heeft een voorkeur voor humusrijke en voedselrijke grond zoals een mulchlaag rond de plant. Hij heeft tevens een bijzondere voorkeur voor een vochtige bodem. Hij kan ook op een zandige bodem maar dan wordt hij wat compacter en lager.
Is de bodem minder voedselrijk ga dan aan de gang met compost, bladmulch of meng potgrond en tuinmest door de bodem om hem voedselrijker te maken.
Standplaats:
De maskerbloem mimulus houdt van zon en halfschaduw. Hij staat echter lekker in het zonnetje. Hij wil het liefst een vochtige en voedselrijke grond. Maar het kan ook armere grond want daar word hij elders in Europa ook op gevonden. In principe pH neutraal maar hij is niet erg kieskeurig op dit gebied.
Onderhoud
De plant mag niet uitdrogen, zeker niet in potten en bakken. Hij vermeerdert zichzelf door uitzaaien. Het is gelukkig geen woekeraar. Verder heeft hij weinig onderhoud nodig behalve dat je hem tegen strenge vorst moet beschermen. Even binnenzetten in de garage of onder een afdak voldoet vaak wel.
Zaaien:
In februari en maart in potten of in een kamerkasje. De zaden niet bedekken. De jonge kiemplantjes tot mei verder opkweken en afharden en uitplanten na half mei. Plantafstand 15-30 cm.
Hij kan ter plekke gezaaid worden in september. De zaadjes zullen dan in het voorjaar ontkiemen.
Maskerbloem in potten en bakkent:
U kunt Mimulus ook uitplanten in bloempotten, balkonbakken of kuipen. Bedek de bodem met potscherven of een laagje hydrokorrels. Doe verse potgrond in de bloempot en zet de kluit op de juiste hoogte. De plantafstand is ca. 10-15 cm. Vul aan met aarde en druk stevig aan. Geef direct na het planten ruim water en hou de pot zo vochtig mogelijk.
Zet de pot op een plek in de volle zon. Bekleed een poreuze pot aan de binnenzijde met plastic of gebruik een kunststof binnenpot. Zo voorkomt u de verdamping en zal de potkluit minder snel uitdrogen.
Geef een reactie